Щось маленьке, невагоме і чудове з’явилося посеред спекотного дня у квітнику. Невже колібрі? Як на мене — дуже схоже. Але ж колібрі живуть тільки в Америці! Яким вітром найменшу у світі пташку занесло до України?

Неймовірно, але перед моїми очима з квітки на квітку перелітало якесь таке неймовірне створіння, схоже на великого і трохи кошлатого метелика. Воно вміє зависати над квітами, як це робить колібрі, і так само харчуватися нектаром за допомогою довгого хоботка-дзьобика.

Це вже згодом я діз­налася, що мені вдалося сфотографувати метелика, котрий ві­домий як язикан звичайний, або браж­ник. Цей метелик по­дібно до ко­лібрі живиться нектаром, зависаючи бі­ля квітів. Розмах його крил досягає 5 сантиметрів, а махає він ними так швидко, що розгледіти їх практично неможливо (адже за секунду він робить 70 помахів).

Взагалі на метелика він мало схожий, адже має масивне тіло та ще й його черевце на задній частині прикрашене китичкою, що дуже схоже на хвіст пташки. Ось чому у багатьох він асоціюється з колібрі.

Повиснувши в польоті над квіткою, язикан висовує свій довгий хоботок, який за розмірами навіть перевищує довжину самого метелика (саме через нього він і отримав свою назву) і смокче солодкий квіт­ковий нектар. А апетит у нього нічогенький! Важить метелик всього 0.3 гра­ма, а з’їдає 0,5 грама нектару, тобто в 1,5 ра­за біль­ше власної ваги.

А ще ці яскраві метелики — найшвидші, бо можуть розганятися до 50 кілометрів на годину. А на зиму вони, як багато птахів, відлітають до Північної Африки.

Останнім часом метелики-колібрі все частіше стали зустрічатися в наших широтах. Що ж, на все вплинули глобальні кліматичні зміни. А ще — вирубування лісів.

Ілона ВАЛЬТЕР