Вони насипали козацьку могилу, встановили кам’яний хрест та першими підняли жовто-блакитний прапор.

Олександр Дащенко, Андрій Салюк, Наталя Климовська, Ярослав Коханович, Ігор Сліпецький, Микола Богославець… Ці ж люди влітку 1991 року разом зі своїми побратимами зі Львівського студентського братства у Брацлаві відроджували історичну правду. Саме завдяки цим людям тут з’явилася козацька могила і козацький кам’яний хрест. Тоді їх цькували «бендерівцями», «націоналістами» і ганяла міліція. А через 30 років — зустрічали з хлібом-сіллю як героїв!

Напередодні 30-річчя Дня Незалежності колишні випускники Львівської політехніки, які у 90-х роках активно відроджували визвольний рух в Україні, згадували, як творили історію на землях козацької слави полку Данила Нечая.

– Ви тоді були як ковток свіжого повітря у нашому краї. Ще радянська влада міцно впиралася, але уже не могла зупинити відродження української України. І коли одні лише пошепки говорили про незалежність, ви робили реальні справи! — зустріли делегацію гостей брацлавчани.

– Як зараз пам’ятаємо ті дні, коли до нашого Брацлава приїхали молоді хлопці і дівчата. Оселилися в палатках на Замковій горі і почали сипати козацьку могилу. Скільки тоді було галасу навколо… Міліція ганяла, прокурори відстежували кожен крок, збирали виконкоми партії, щоб заборонити львівським студентам таке «самоуправство» на брацлавській землі. А місцеві тихо ввечері приносили їм їжу, брали лопати в руки і разом насипали козацьку могилу. Деяких уже немає в живих, хтось виїхав за кордон. Сьогодні згадуємо нашу землячку — дослідницю Клавдію Марцинюк, родину вчителя Володимира Жука, тодішнього селищного голову Івана Куцурука. Усі вони ризикували своїми посадами, і не тільки за сприяння львівським студентам, але не побоялися допомагати у спільній справі, — згадує події 30-річної давності місцева вчителька, відома «рухівка» Лідія Яковенко.

– Скільки всього довелося пережити… Згадується, як потай ввечері після занять на підлозі малювали ескіз козацького хреста, якого потім планували встановити у Брацлаві. Шукали, де у Львові його можна виготовити, а це непросто було у ті часи. Справжньою проблемою було його перевезти і встановити. Це добре, що батько одного з наших студентів працював на заводі «Електрон», то так пощастило з транспортом. А в Брацлаві довелося шукати кран, щоб поставити кам’яний хрест на пагорбі. І тут не без добрих людей! Звернулися до місцевих кранівників, і ввечері вдалося кам’яний пам’ятник встановити. На усіх етапах діяли на свій страх і ризик. Коли до нас приходили з перевіркою, відповідали, що у нас «наукова експедиція» і ми проводимо історичні розкопки, — згадують львів’яни.

У Брацлаві пишаються, що саме у них чи не найперше в Україні був піднятий жовто-блакитний прапор.

– Студенти підняли прапор ще до офі­ційного від­крит­тя меморіального комплексу. Це було десь на початку серпня. Роботи ще не були закінчені, але над наметовим містечком львів’ян на нашій Замковій горі уже майорів український прапор, — згадують у Брацлаві.

Через 30 років львів’яни знову зібралися на найвищій точці у Брацлаві, під жовто-синім стягом. Виконали гімн, заспівали козацьких пісень і присягнули зустрічатися тут на наступний ювілей нашої держави.

Людмила ПОЛІЩУК