Лісівники Вінниччини знають, що у лісокультурній справі отримати і зібрати потрібну кількість якісного насіння лісоутворюючих порід – завдання важливе та нелегке. Адже на хорошу урожайність лісових дерев впливає чимало факторів, зокрема, вік, генетична схильність, циклічність плодоношення, умови зростання, погодні умови.

У ДП «Гайсинський лісгосп» для забезпечення високоякісним насінням з цінними спадковими властивостями у достатньому обсязі діють постійні лісонасіннєві ділянки та родинні плантації. Щороку наприкінці серпня лісівники підбивають підсумки фенологічних спостережень. Цей метод дозволяє визначити можливості задоволення власних потреб і виконання плану заготівлі насіння, а також створення запасу на наступні роки.

Спостереження ведуться за основними лісоутворюючими породами. Для цього закладають пробні ділянки на постійних і тимчасових лісонасінних ділянках, лісосіках головного користування, лісонасінних плантаціях. Розділяють три строки спостережень – під час цвітіння, після утворення зав’язі та за 1-2 місяці до масового збору насіння. Основним методом прогнозування врожаю насіння є візуальна оцінка за шестибальною шкалою Каппера для дерев та трибальною – для кущів. Такий спосіб дає відносне уявлення про цвітіння чи врожай. Тому його часто доповнюють розрахунково-статистичним або іншими методами кількісного обліку і прогнозування врожаю.

Станом на 25 серпня у ДП «Гайсинський лісгосп» встановлено наступний господарсько-можливий збір насіння лісових порід у третій фазі плодоношення: сосна звичайна – 20 кг (площа ділянки 9,3 га), дуб звичайний – 5300 кг (площа 68,5 га), ялина європейська – 10 кг (площа насадження 3 га), дуб північний – 100 кг (площа 6,1 га).

Усі названі породи отримали оцінку врожаю – 2 бали, крім дуба північного (5 балів).

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ