У нього навіть прав не було. Зате авто батька за сотні тисяч…

Аварія сталася в суботу, пізно ввечері. Юля перебігала дорогу по вулиці Пирогова у Вінниці, і її збив Land Rover. Бо на тому проміжку немає жодного пішохідного переходу на кілометровій відстані.

Від отриманих травм 43-річна мати 8-річного сина померла. На місці…

Юлю у Вінниці добре знали як професійного фотографа. Не один рік вона працювала разом із нами, і погляд «33-го» на світ був і її поглядом із фотооб’єктива.

– Юля Стрючкова була не лише талановита, але й оригінальна. Коли ми співпрацювали, її можна було назвати одним словом — неформалка. Вона наче кидала виклик сірості — і сережка у носі у однієї із перших серед вінничан з’явилась саме у Юлії. Я все підшукувала слова — як це делікатно натякнути… ну, щоб хоча б знімала чи маскувала її, йдучи в кабінети влади. Ні, не тому, що не сприймала — свобода і вибір кожного — то незламні правила нашого життя….

«Ви всі там крейзі? Чи через раз?» — сказав мені колись один чиновник, показуючи на її сережку…

А я засміялась у відповідь — так, всі! Вірніше — кожен по-своєму…

А потім Юля стала фотохудожником. Пішла у вільне плавання…. Число 33 стало для неї символічним: працювала в «33-му», зробила власний фотопроєкт «33» і ось пішла у вічність у 43… Висловлюємо співчуття родині та сину Артему, — світлі спогади про Юлю залишилися у співзасновниці «33-го каналу», Заслуженої журналістки України Тетяни Редько.

– Ми з Юлею навчалися у 15-му ПТУ у групі фотографів. Вона старалася робити якісні і цікаві знімки, шукала оригінальні ракурси. Востаннє бачилися в училищі на зустрічі випускників — на 20 ро­ків. Юля щиро дякувала за знання майстру Віктору Федоровичу Кравченку. Радо поспілкувалася з колишніми одногрупниками. Фотографія стала для неї більше ніж роботою. Це було захоплення усьо­го її життя, — згадує теперішній фотокореспондент «33-го» Олексій Бойко.

Ось як розповідає про спів­працю із Юлею у «33-му» журналіст, радник голови Він­ницької ОДА Оксана Пустовіт:

– Ми ровесниці. Разом працювали в «33-му»… Юля страшенно не любила, коли тягнула її фотографувати на «мусорки»… До вбивць… У морг… Але йшла. Терпіла…

Якось ми зустріли її з Любов’ю Добринською-Мацевич. З коляскою — народила сина. Вона була такою гарною. І шалено щасливою мамою. Потім зустрічалися частіше. Наші діти ходили в один садок… Юля розповідала про свої дизайнерські проєкти на Тяжилові… Вже неважливо, хто винен в аварії… Юлі немає. Мініатюрної і тендітної. Сильної і вразливої. Талановитої. Вона знала, що таке любов… По-своєму бачила світ у фото­об’єктиві. Її фотографії залишаться після неї. Синові… Йому тепер жити без мами. Пам’ятати по фото…

Важко повірити у трагедію друзям завжди приємної та комунікабельної Юлічки.

– Трагічно обірвалось життя моєї подруги, талановитого фотографа, креативного дизайнера, матері гарного розумного хлопчика — Юлії Стрючкової. У неї був непростий, сильний характер, свій особливий погляд на світ. Юля залишила по собі великий творчий доробок. На своє 33-річчя Юля презентувала найбільшу колекцію своїх робіт. Вона так і називалася: «33». Її виставку обов’язково повторимо у нашому місті. Вічна пам’ять тобі, Юльчику, — висловлює співчуття подруга Руслана Семенчук.

Про обставини загибелі рідним поки мало відомо.

– Ми жили окремо. Юля багато працювала. Напевно, десь затрималася по роботі того вечора, не знаю точно… Опівночі мені подзвонили з поліції і повідомили, що сестра загинула. Після похорону будемо думати про нашого 8-річного Артемку. Поки що він із батьком, але Юля була з ним розлучена, сама виховувала сина, допомагала наша мама. Тому хотілося б, щоб його виховання продовжила бабуся. Ми зробимо усе, щоб хлопчик ріс у любові та турботі, — плаче сетра Ольга.

Ось що про цю ДТП повідомляють у відділі комунікації обласної поліції:

– За попередньою інформацією слідства, 43-річна вінничанка у невстановленому місці перебігала проїжджу частину дороги, де потрапила під колеса позашляховика. За кермом автомобіля був підліток — житель одного з сіл територіальної громади Вінницького району. Неповнолітній водій пройшов огляд на стан сп’яніння у медичному закладі. Він був тверезим. Полі­цією розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 ККУ: порушення правил безпеки дорожнього руху особами, що спричинило смерть потер­пілого. Призначено проведення ряду експертиз, за висновками яких будуть встановлені остаточні обставини та причини аварії.

Згодом стало відомо, що за кермом джипа, який на смерть збив Юлю Стрючкову, був син відомого на Вінниччині виробника смажених зернят.

– Чому підліток був за кермом? Чи для «мажорів» закони не писані? Що це за батько, який дає ключі від джипа своєму неповнолітньому синові, щоб той без прав ганяв нічними вулицями міста? Якби водій був з досвідом, наїзду на пішохода можна було уникнути, — обурюються рідні Юлі.

А жителі вулиці Пирогова повідомили, що такі ДТП на цьому відрізку дороги стаються дуже часто, бо світлофор лише на зупинці «Ющенка» та «Електромережі». Мешканці сподіваються, що хоча б після цієї трагедії там зроблять перехід.

Рідні, друзі та колеги у вівторок провели Юлю в останню путь… Сотні квітів, море сліз, останні фото…

Колектив «33-го каналу» висловлює щирі співчуття рідним Юлії. Редакція газети й надалі буде слідкувати за розслідуванням цієї резонансної справи.

Людмила Поліщук