В Україну на святкування Рош ха-Шана прибули вже понад 20 000 хасидів. Саме святкування почнеться у понеділок, 6 вересня! Нині в Умані на вулиці Пушкіна в епіцентрі майбутнього свята ми зняли репортаж і показали кількість хасидів, поліцейських і навіть таксистів із Вінниці, які підробляють на Рош га-Шана в сусідній області.

Бо після карантину всього біля могили цадика Нахмана очікується до п’ятидесятки тисяч паломників!!!

Тому, щоб охороняти таку кількість паломників, до Умані додатково прислали 800 поліцейських...

А ще тисячі українців працюють на обслуговуванні найбільшого єврейського свята.

Бо тут задіяна половина міста - від перевізників до велорикш, які доставляють товари, чемодани і їжу з усіх боків...

Це схоже на маленький Ізраїль та найбільший "мальчишник"! Бо всі вивіски тут на івриті, торгують переввжно за долари, а серед учасників свята - одні чоловіки від зовсім юних хлопців до сивих старців у кіпах...

І хасиди прибувають до Умані буквально на наших очах! Багато автобусів та таксі на вінницьких номерах...

- Насправді, ніхто не знає точну цифру, адже хасиди з'їжджаються з усього світу, не тільки з Ізраїлю. І, за моєю інформацією, є понад п'ять тисяч хасидів вже на місці, напевно, навіть значно більше, - зазначив головний рабин України Моше Реувен Асман.

За його словами, на сьогодні хасиди перебувають не тільки в Умані, а й в інших містах, приїхавши заздалегідь.

«Кожен день зараз буде близько двох-трьох тисяч прилітати», - зазначив Моше Реувен Асман, додавши, що є і чартерні рейси.

При цьому він підкреслив, що точної цифри, скільки саме хасидів приїдуть святкувати Рош ха-Шана, немає, але будуть десятки тисяч!

Загалом в Умані готуються до рекордної кількості гостей...

Як відомо, наступ нового 5782 року за іудейським календарем почнуть святкувати увечері 6 вересня. Святкування триватимуть до вечора 8 вересня.

У поліції повідомили, що в Умані на Рош ха-Шана понад півсотні патрульних стежитимуть за порядком в місцях проживання і паломництва хасидів.

Нині всі в'їзди в хасидський квартал охороняються поліцією.

Наші журналісти проникли крізь кордони і зняли для вас репортаж із місця подій.

Роман Ковальський