Квартири у день за 1000 доларів на 4 людини – 250 у.о. з особи. За 10 днів – 10000 у.о. Де є ще такий бізнес? Всього залишають в Україні єврейські паломники більше 50 млн. Але й рейвах… та «дєлают нєрви», бо в ці дні їхня поведінка має бути специфічною – як для українців.

Хасиди зустріли його в Умані. В цьому році Вінницький аеропорт не прийняв жодного літака з Ізраїлю з ними через заплановану реконструкцію.

Меджибіж-Брацлав-Умань – такий повний маршрут паломників-хасидів. Спрощений – лише на могилу цадика Нахмана, який за пейси має витягти вірних йому з пекла.

Християни їдуть до найбільшої своєї святині – гробу Ісуса Христа в Ізраїль. Євреї з Ізраїлю – в Україну до могили свого пророка….

Якщо одним висловом описати побачене в Умані – то тут дійсно автономна єврейська республіка. Пропускають за перепустками у облаштовані ворота.

І тут є все – ресторани на вибір, готелі на вибір і написи на івриті – без дубляжу українською.

Фото з місця подій Геннадія Наумчука і Романа Ковальського. Єврейська автономна республіка”. Написів українською – жодного слова. А як же закон про мови?

– Чому так?

– А воно вам тра..?! Це ж для хасидів, – запитанням на запитання відповідають уманчани, які готові закривати очі на все. Щоб ви розуміли, хасиди навіть в туалет ходять, де випаде. Бо нічого абсолютно робити не можна! Вже традиційно власники орендованих квартир забирають до себе додому студентів, а потім здають ці квартири їм в інші місяці року.

Але нам цікаво – де межа між грошима і рештою принципів? А вам цікаво?

Очікувалось 50 000 хасидів, прибуло менше. Їх охороняло 800 поліцейських і нац­гвар­дійців. Як відомо, в минулому році масові гуляння були заборонені і офіційно євреям був заборонений в’їзд до України та Умані. Та все ж проникали.

Загін правоохоронців для забезпечення правопорядку із Вінниччини прибув заздалегідь.

Як відомо, хасиди їдуть в Умань з Ізраїлю, США, Англії, інших країн, щоб відсвяткувати Новий рік саме біля могили їхнього цадика, основоположника хасидизму Нахмана. Бо саме він перед смертю заповів: хто хоча б раз приїде до мене – найбільшого грішника витягну за пейси з пекла.

Тому євреї-хасиди і носять пейси.

Як не дивно, але цей самий цадик Нахман найбільше часу прожив саме на Вінниччині, у Брацлаві, який тоді був центром Брацлавського воєводства.

Народився ж також на Поділлі, але у Меджибожі.

Це колись велике середньовічне місто, тепер провінційне, відоме своєю Меджибізькою фортецею, також стало Меккою паломників. Але більшість сюди їде кабалістів. І до Бешти – одного із ідеологів популярної у світі ще однієї гілки іудейства.

Кажуть, туди навіть Мадонна, Ештон прилітали власними літаками.

Саме Бешта, до речі, ввів у кабалізм червону нитку, якою пов’язують ліву руку кабалісти. Але тепер її носить, того не відаючи, багато хто…

Але повернемось до Нахмана.

Прослуживши у синагозі Брацлава, передавши справу наступнику Натану, він вирішив перед смертю поселитись в Умані.

– Голос замучених предків мене туди кличе, – так пояснював вибір.

Історики стверджують, що мав на увазі гоніння на свій народ.

Більш набожні хасиди прибувають за місяць, тижні до Нового року і їдуть до Меджибожа, де поховані предки Нахмана. Далі їдуть до Брацлава, де той жив і де на стародавньому кладовищі поховані його соратники. А потім уже зустрічають Новий рік в Умані.

Для мешканців Умані це «золотий час», тому всі готують до найму квартири і постачання кошерної їжі. За 10 днів можна заробити 10000 доларів! А якщо 8 квартирантів-хасидів поселити, то і до 20000 дотягнути.

Вони знають, що буде ще той рейвах! І хасиди «будуть робити нєрви»… Але 50 млн, залишених хасидами під час святкування чергового Нового року, кажуть, того варті.

Єврейський Новий рік, або Рош га-Шана, в 2021 році випав на 6-8 вересня — у перший день місяця тишрей за місячним іудейським календарем.

Згідно з єврейським літочисленням, свято ознаменує настання 5782 року з моменту створення світу.

Рош га-Шана — одне з головних єврейських свят. За традицією, у цей день Бог визначає долі людей на наступний рік: іудеї вірять, що на Новий рік на небесах вирішується, хто буде жити в достатку, хто в бідності, а кому судилося померти.

У дні святкування Рош га Шана в синагогах обов’язково сурмлять в шофар — спеціальний інструмент з баранячого рогу. Звуки шофара символізують заклик до покаяння, добрих помислів і переосмислення всього свого життя і вчинків. Сам баранячий ріг нагадує євреям про агнця, якого Авраам приніс у жертву Богу замість свого сина Ісаака.

Крім того, єврейський Новий рік — це час просити вибачення у тих, кого образив чи обдурив.

У ці дні євреї бажають один одному, щоб всі були записані на щасливий рік в Книзі життя.

Завершуються ці 10 днів Судним днем, або Днем примирення, який називається Йом Кіпур. Вважається, що в цей час Бог стає милосердним і дає людям ще один шанс виправитися.

Що їдять на єврейський Новий рік

Як і інші єврейські свята, Новий рік починається з вечірньої трапези незадовго до заходу сонця. Господиня будинку запалює свічки, глава сім'ї здійснює спеціальний обряд Кідуш, і всі бажають один одному щасливого року.

Потім сім'я приступає до трапези. На столі напередодні єврейського Нового року стоїть велика бараняча голова або голова риби. Щоб рік був урожайним, господиня подає всілякі фрукти і овочі.

На Рош ха-Шана прийнято подавати до столу нарізану кружальцями моркву – цимес, яка за формою і кольором нагадує монети і символізує достаток у новому році.

Традиційними фруктами на єврейський Новий рік вважається гранат і яблука. Фрукти та святковий хліб халу вмочують в мед, щоб був солодким рік.

Щоб новий рік не приніс біди і горя, на Рош га-Шана категорично заборонено їсти гірку і кислу їжу. Також у святкові дні не прийнято їсти горіхи, тому що числове значення слова «горіх» на івриті є одним числовим значенням і слова «гріх».

Новорічна трапеза завершується благословенням і дякою Богові.

Андрій Власенко,
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ