4-го вересня священнослужителі та віруючі зі всієї Вінниччини  з`їхались до цілющого джерела Пресвятої Богородиці, щоб провести першу масштабну літургію на цьому святому місці.

Саме тут багато років тому явилась Божа Матір та залишила слід на камінні, яке поряд. З того часу тут поклоняються чудотворній іконі Божої Матері та набирають воду з джерела. Кажуть, вона допомагає від хвороб.

У центрі площі перед каплицею під час літургії стояла саме ця ікона Божої Матері. Вона так і називається — Літинська. Цей образ художник намалював ще до розбудови місцевості поблизу джерела Пресвятої Богородиці.  Всім пояснив, що саме так йому явилась у сні Божа Матір. Тепер ікона мігрує найвідомішими храмами України. Та най­більше її чекають у Літинській громаді. Тож цього дня вінничани мали можливість приклонитись перед чудотворним образом Божої Матері.

– Священники довго шукали день святої прощі, спільної молитви до джерела Пресвятої Богородиці в Літині. Тому 4 вересня 2021 року — по-справжньому історичний день. Бо більше 30 священників із різних куточків Вінниччини з`їхались на служіння літургії у Літин до джерела Пресвятої Богородиці, – розповідає священник ПЦУ отець Андрій.

– Місцеві жителі розповідають, що ця вода цілюща і допомагає від багатьох хвороб. А ще ця місцина та «Кірнічка» (давня назва урочища) вважаються чудодійними. І про них літинчани знають вже щонайменше 150 років. Брали тут воду і помітили, що на камені поряд із джерелом є відбиток людської стопи. Переказували, що одній немолодій жінці, яка присіла тут перепочити, явилася Богородиця. А на тому камені, де вона стояла, залишився цей слід.

– Коли у селищі провели водогін, люди стали менше ходити сюди по воду, яр почав дичавіти, – розповідає отець Андрій. – Але у Літині стільки розповідали про особливі властивості цього місця і тутешньої води, що я з іншими батюшками нашого патріархату звернулися до місцевої влади, аби відродити його колишню значимість для вінничан. Приємно, що нас почули і допомогли. Вже у 2009 році ми почали з Божою поміччю впорядковувати це місце. Перед тим була сильна посуха. Віряни прийшли хресним ходом до «Кірнічки» і молилися, щоб Господь послав дощ. І хоча було чисте небо, невідомо де взялися хмари і пішов лагідний літній дощик.

Поступово ми розчистили яр, зробили зручні кругом сходи, доріжки з граніту, збудували каплиці, купіль, містки через річку Бугер. Встановили козацький хрест на честь Героїв Небесної сотні… Стосовно цілющих властивостей води теж є багато випадків, коли люди завдяки їй одужували. Зрештою, в сьогоднішньому техногенному світі ковток чистої джерельної води і чистого повітря – це вже ліки.

Через чотири роки від початку будівельних робіт джерело Пресвятої Богородиці освятили батюшки чотирьох парафій Православної Церкви України. Відтоді тут проходять урочисті богослу­жіння у православні свята та на честь українських героїв. На Водохреща багатьох збирає джерельна купіль, і на інші свята тут освячують цілющою водою...

Софія Копач