10-11 вересня Вінниця буде відзначати свій День народження

Уже вп’ятнадцяте в рамках Дня міста відбудеться Міжнародний ВІННИЦіЯнський кінофестиваль комедійного та пародійного кіно.

Він розпочнеться 10 вересня о 19.00 на майдані Незалежності. Тематика фестивалю – 25-річчя першого українського коме­дійного серіалу «Шоу довгоносиків». Ведучі заходу – режисер та продюсер Вік­тор Андрієнко, актори Валентин Опалєв і Василь Бендас. Гостями церемонії стануть народні артисти України Євген Чепурняк та Олег Філімонов, поет, сценарист та актор Аркадій Гарцман, сатирик та актор Ян Левінзон. Спеціальні гості свята – дует «Володимир і Великий», шоу «Вар’яти».

Урочиста церемонія відкриття свята відбудеться 11 вересня о 14.00 на майдані Незалежності. Тут меломани зможуть насолодитись виступом симфонічного оркестру Вінницької обласної філармонії ім. М. Леонтовича «Арката». На головній сцені свята виступлять гості з Києва: чоловічий вокальний секстет «ManSound» та жіночий оркестр «Queens Orchestra».

Серед новинок свята – проєкт «Вінницькі натхненники»: На майдані Незалежності «оживуть» Михайло Коцюбинський, Григорій Артинов, Микола Пирогов та інші видатні вінничани.

Біля водограю «Мушля» проходитиме мистецький пленер «У колі друзів». А також тут розміститься VІІ фестиваль «VinBookFest». Працюватиме на цій локації й інфоцентр «VinInfoPost» для промоції Дня міста.

На площі Ліверпуль о 14.30 стартує мистецько-освітній фестиваль «Водограй» від ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

Вулиця Соборна традиційно перетвориться на пішохідну зону. Буде презентовано візії Стратегії «Вінниця 3.0». Виставки, майстер-класи, «жи­ві» картини, інсталяції сучасного мистецтва працюватимуть у межах всеукраїнського форуму сучасного мистецтва «ВІНни­ціЯнська бієнале».

На головній вулиці міста пройде фестиваль спорту «Сила міст-9» за участі вихованців спортивних шкіл міста. У рамках проєкту «Територія «D» відбудеться мистецький флешмоб «Додай Вінниці своїх барв», квест для школярів «PRO МІСТО», діятиме креативзона «Вінницьке позашкілля». Діти та молодь зможуть долучитись до проєктів «Youth Time», «Art Time» та «Kids Time».

На площі Європейській вінничан вітатимуть Академічний міський камерний хор ім. В.Га­зінського, зразкова муніципальна майстерня естрадного мистецтва «Зоряна мрія» та гурт «Sunrise». Концерт відбудеться у рамках проєкту «Rock-N-Choir». А о 20.00 всі охочі зможуть за­вітати до «Кінодворика» та подивитись кіност­річку просто неба.

Локація «Пісня води і полум’я», присвячена 170-й річниці заснування професійної пожежної служби у Вінниці, розташується на площі Європейській біля Вежі Артинова, яка у той час слугувала пожежною каланчею та спостережним пунктом для вогнеборців.

На майдані Небесної сотні пройде фестиваль народної творчості громади «Благословенні будьмо і єдині».

У Центральному парку ім. М. Леон­товича, біля Літнього театру, о 14.30 розпочнеться фестиваль-конкурс сучасного танцю «Dance HUB». На стадіоні пройде турнір з сили удару. А на майдані «Водограй» — фестиваль вуличної їжі «Vinnytsia Food Fest» (він триватиме 10-12 вересня).

Завершиться відзначення Дня народження Вінниці на площі Василя Стуса, де о 19.00 стартує концертна програма за участю зіркових гостей: гурту «Go_А», Артема Пивоварова та гурту «Бумбокс». Ведучі заходу – Ольга Цибульська та Володимир Такудіс.

Сергій ГОДУН