Цього року на розгляд журі надійшли книги від 65 авторів (у 2020 році – 45). Це абсолютний рекорд за кількістю претендентів за усі роки існування премії! Як завжди широкою є географія номінантів: від Закарпаття до Слобожанщини, від Полісся до Таврії. Варто зазначити, що премія існує з 1981 року. Вона є найстарішою та найпрестижнішою премію Вінниччини у царині літератури. Серед засновників – Вінницька організація Національної спілки письменників України. З 1992 р. преміювання переможців проводиться під патронатом Вінницької обласної державної адміністрації та обласної Ради. Відтоді ця знакова подія набула всеукраїнського статусу. За всі часи лауреатами ставали 44 особи.

Члени журі, до складу якого увійшли представники подільського письменства та лауреати премії попередніх років, у два етапи визначали переможців у чотирьох номінаціях: «Художня література», «Науково-популярна література», «Дитяча література» та «Поезія».

І от вони — переможці!

- у номінації «ХУДОЖНЯ ПРОЗА» - Сергій Деркач, автор романів «Мати солдата» та «Дума про добровольця»;

- у номінації «ПОЕЗІЯ» - Ярослав Чорногуз, автор корони сонетів «Світло кохання»;

- у номінації «НАУКОВО-ПОПУЛЯРНА ЛІТЕРАТУРА» - Андрій Стебелєв, упорядник видання «Подільський краснослов».

у номінації «ДИТЯЧА ЛІТЕРАТУРА» - Марія Людкевич, авторка книги «Де сховалась таємниця? Вірші, казки, оповідання».

Цього року обсяг призового фонду був збільшений до 100 тисяч гривень. Томуц переможці кожної номінації отрима.ть дипломи та грошову відзнаку по 25 тисяч гривень.

А з метою підтримки місцевих авторів Наталя Заболотна, як депутат обласної Ради, виступила з власною ініціативою щодо преміювання в розмірі трьох тисяч гривень Людмили Брендак – авторки роману-трилогії «Таке довге…коротке життя», Ганни Боярської – авторки збірки віршів «Життям відібрано», Тетяни Пірус – авторки дослідження «Українські народні ляльки Поділля», Олександра Височанського – автора збірки віршів «Книжечка нова про старі дива», а також Олени О’Лір за професійний переклад твору Дж.Р.Р.Толкін «Гобіт».

Ілона ВАЛЬТЕР