З 16 липня поточного року набрала чинності нова норма Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої держслужбовцям необхідно скласти іспит з української мови.

Ексзамени зобов’язані здати майбутні прокурори, судді, кандидати на посади президента, прем’єра, міністрів, керівників облдержадміністрацій, СБУ, НАБУ, Нацполіції, майбутні директори закладів освіти всіх форм власності.

Вміння потенційних посадовців належним чином комунікувати від імені держави оцінюватиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

На іспит потрібно реєструватись онлайн на електронній платформі https://exam.mova.gov.ua, але скласти його можна лише у спеціальних пунктах. У Вінниці таких чотири: Вінницький національний технічний університет, педагогічний університет, торговельно-економічний іститут КНТЕ та Донецький національний університет імені Василя Стуса. У ДонНУ ще й пропонують 9-годинні підготовчі курси.

– Курси відбуваються офлайн у групах до 20 осіб в одному із корпусів університету. За два дні по кілька годин допомагаємо підготуватися до процедури іспиту — письмової та усної частини. Після закінчення курсів слухачі отримують сертифікат. Вартість навчання 750 грн, — повідомили у вузі.

Сергій Бонда — один із кандидатів, який невдовзі планує складати в Україні іспит на володіння державною мовою. Такий сертифікат йому потрібен для державної служби, де хоче працювати чоловік.

Раніше для держслужбовців достатньо було показати оцінку з української у шкільному атестаті чи університетському дипломі. А зараз умови змінилися.

– Головний акцент іспиту — не знання мови, а володіння нею, — кажуть у Нацкомісії. — Іспит триває 30 хвилин. Письмова частина складатиметься з тестів. Усна частина містить лише одне завдання – монолог.

Після успішного складання іспиту видається сертифікат, який демонструє рівень мовних навичок: початковий (А), середній (В) або рівень вільного володіння (С).

Державний сертифікат діятиме безстроково.

Для кандидатів на держслужбу іспит буде безкоштовним, а для претендентів на українське громадянство він коштуватиме 492 гривні.

Людмила Поліщук