До зимового періоду зазвичай починають готуватися, щойно завершуються холоди. Утім, цього року для багатьох мешканців Вінниччини, котрі живуть у негазифікованих районах, холоди можуть настати без тепла.

До редакції звернулися мешканці Мурованих Курилівців і розповіли, що протягом усього літа їм обіцяли привезти дрова. Вони встигли наскладати потрібну суму, але дров і досі немає. Зверталися до лісництва — не виписують. А якщо й виписують, то сухі тріски, котрими обігріти оселю взимку буде неможливо.

Просили почекати, поки відбудуться перевірки по лісгоспах (бо Вінниччина посіла перше, зовсім не почесне, місце за кількістю незаконних вирубок). Ніби й минули перевірки, а дров нема! Люди у розпачі, бо чим обігрітися взимку — вже не знають.

Спочатку заступник голови Могилів-Подільської РДА Володимир Рубанський запевнив, що жодної проблеми з дровами не існує, лісгоспи спокійно продають дрова. Звертайтеся до лісника – і все буде… Але пообіцяв розібратися у проблемі. І вже за кілька днів розповів:

– Справді, ситуація непроста. Лісгоспи — це як окрема держава, і ми наразі намагаємося з’ясувати, що відбувається. Бо ще півтора місяця тому лісгоспи спродали усі свої запаси деревини. Сьогодні ще йде заготівля лісу, та й державні ціни не збільшилися: машина дров 3,5 тисячі гривень. Порізати — 800 гривень, нарубати — ще 1 тисяча гривень. Можливо, щось накручують підприємці, котрі перекуповують. Як вплинути на ситуацію — не знаємо. Лісгоспи наразі укрупнюються і тому відбуваються внутрішні аудити, перевірки, зміна керівництва… Та це не тільки проблема Мурованих Курилівців. Нещодавно виникло таке ж питання по Ямполю. Але… У Жмеринському лісгоспі були такі об’єми заготовлених дров, що мені здавалося, вистачить не на одну зиму. Утім, півтора місяця тому дрова закінчилися. А щось пояснювати вони не хочуть.

Ось така проблема. До речі, у східних районах Вінниччини вже почали «працювати» шахраї. Вони пропонують дрова, розрахунок на банківську картку, а товар обіцяють підвезти пізніше. У Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства зазначають, що з подібним стикалась у Бершаді, а тепер і навколо Тульчина. Звісно, зловмисники намагаються «підкупити» низькими цінами.

В управлінні попереджають про дров’яних аферистів. Вони пропонують придбати дрова у лісгоспі, але розрахуватися безготівково, та надсилають номер картки. Люди перераховують гроші і залишаються і без дров, і без грошей. Про «конкурентів»-шахраїв у Тульчинському лісгоспі дізналися від місцевих жителів, які запевнили, що «не повелися» на пропозицію аферистів. Оскільки зловмисники не зупиняться, то лісівники Вінниччини закликають людей бути обачними.

Люди обачні. Але дуже переживають за майбутній опалювальний період. А конкретної відповіді ніхто надати не може.

Інформація для роздумів: ліси займають близько 16% площі України. Щороку обсяг нелегальних вирубок зростає — за офіційними даними у 2019 році він становив майже 120 тисяч м3, що дорівнює 500 гектарам. Наразі в Україні не існує системи контролю за вирубками. Рубати ліс можна законно, з усіма необхідними дозволами, двома способами: просто заготівля деревини і санітарні рубки. Останні застосовують, коли дерева пошкоджують шкідники — і це загрожує своєрідною лісовою епідемією — або після пожеж чи буревіїв.

Буває, що хтось просто прийшов і нарубав собі дерев — так звані «чорні лісоруби». Буває, що навмисно під час законної рубки зрубали більше, ніж прописано в дозволах, і продали окремо. Санітарна рубка — це складніше. Буває, ліс не пошкоджений, але лісник пише сигнальний лист про те, що дерева в поганому стані, приходить лісопатолог і визначає, чи це дійсно так, тобто дає дозвіл на рубку. Так працює корупційна схема. Ясно одне — правоохоронцям непочатий край роботи. Але чи стане від цього тепліше людям у негазифікованих населених пунктах?