Православна церква 22 вересня вшановує пам’ять батьків Діви Марії – Анни та Іоакима. У народі їх вважають покровителями бездітних жінок. 22 вересня всі молодята, які нещодавно побрались, звали своїх рідних, аби нагодувати та послухати від них настанови. Обов’язково молода наречена пекла пироги, адже вважалося, що це забезпечить міцне здоров’я та благополуччя її рідним та вже власній родині.

У цей день у світі відзначаються День осіннього рівнодення, Всесвітній день без автомобіля, В Україні – День партизанської слави (22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, у нашій країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента України.  Перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака. Як відомо, організація руху опору в Україні проти німецьких окупантів та їх союзників у 1941—1942 роках була пов’язана з величезними труднощами. Офіційна концепція війни «малою кров’ю на ворожій території», що панувала напередодні війни, не передбачала дій партизанських загонів. Партизанський рух в Україні набув масовості з кінця 1942 року. Такий активний спротив окупаційному режиму з боку мирного населення виник внаслідок нещадного терору, масових вбивств, геноциду єврейського населення, вивезення молоді до Німеччини на примусові роботи. У 1943 році партизани контролювали лісні райони Північно-Східної України, завдаючи значних втрат тиловим німецьким підрозділам, адміністрації та інфраструктурі цих районів. З наближенням Червоної армії восени 1943 року рух радянських партизанів в Україні пожвавився. Якщо на 1 січня 1943 року в Україні було 13300 партизанів (у 7 з’єднаннях і 155 самостійних загонах), то на 1 грудня 1943 року — вже 43500 партизанів. На початок 1944 року їх число зросло до 47 800 (близько 10% усіх партизанів в СРСР). Окрему групу радянських партизанів в Україні становили невеликі загони та комсомольські підпільні групи, що виникали стихійно: «Молода Гвардія» на Донбасі, підпілля у Вінниці, загін капітана Кудрі у районі Диканьківських лісів та уздовж Ворскли. Майже 30 тисяч учасників руху опору загинуло або потрапило в табори смерті. Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Великої Вітчизняної війни нанесли непоправні збитки живій силі, інфраструктурі та техніці противника, здійснили неоціненний внесок у наближення Великої Перемоги над фашистами та їх союзниками.

22 вересня увійшлодо історії людства такими подіями:

1002 — заснування міста Хотин (Чернівецька область, Україна) Спочатку це була невелика, збудована східними слов’янами на місці давнього поселення дерев’яна фортеця, яка захищала їх від численних завойовників. Поряд з нею і одночасно з нею існувало неукріплене селище. На його території археологи виявили залишки напівземлянкових жител з печами — кам’янками, які датують IX—X століттями, а на глибині 1,2–1,4 м. — виявлений культурний шар VII—VIII століть. Вважається, що перші кам’яні фортифікації Хотинської фортеці могли виникнути на межі 1240-их-1250-их, коли Данило Галицький укріплював старі і будував нові фортеці для захисту від монголо-татарського нашестя. Інша думка – що це сталося після 1259 р., коли на вимогу монголо-татар Данило і Василько Романовичі були змушені зруйнувати всі оборонні споруди князівства, в тому числі й дерев’яно-земляні хотинські, на місці яких і звели пізніше кам’яні.

1307 – Королівська рада Франції ухвалила рішення про арешт усіх тамплієрів, що перебувають на території королівства

1499 – Зазнавши в ході піврічної Швабської війни ряд нищівних поразок від Швейцарської конфедерації і Союзу трьох ліг, договором, укладеним в Базелі, Максиміліан Габсбург де-факто визнав їх самостійність в межах Священної Римської імперії і змирився з втратою захопленого швейцарцями регіону Тургау. Попри очевидний воєнний успіх і приєднання невдовзі ще трьох кантонів, формальну незалежність Швейцарія отримала лише через півтора століття.

1520 – В ході підготовки до чергового військового походу помер султан Селім, який за вісім років свого правління мало не втричі збільшив територію Османської імперії. Спадкоємцем на престолі став його єдиний син Сулейман, який за півстоліття підняв спадщину батька до вершин світової могутності.

1692 – У Салемі, штат Массачусетс, за звинуваченням у чаклунстві відбувся суд над «відьмами», за рішенням якого близько 150 чоловік були посаджено в тюрму, 19 чоловік повішено і одна людина розчавлена  камінням. В 1697 році суд визнав свою помилку і в 1702 році рішення суду було визнане незаконним. В 1992 році в Салемі було встановлено памятник жертвам полювання на відьом.

1784 – У бухті Трьох святих на острові Кодьяк купець Григорій Шеліхов заснував перше на Алясці російське поселення.

1789 – російські війська під проводом Олександра Суворова розбили турецьку армію в битві біля Римніка

У 1792 році в цей день була проголошена Французька республіка, що стало точкою відліку республіканського календаря.

1839 – у Москві відбулося урочисте закладення Храму Христа Спасителя на згадку про перемогу у вітчизняній війні 1812 р.

22 вересня 1862 року 16-й президент США Авраам Лінкольн оголосив про те, що з 1 січня 1863 року всі раби “відтепер і назавжди будуть вільними”. Декларація про скасування рабства у всіх штатах була опублікована в газетах, а також надрукована окремими випусками. 30 грудня 1862 президентом була підписана “Прокламація про звільнення”, і перший же день нового 1863 ознаменувався вступом декларації в законну силу. Лінкольн завжди виступав проти рабства, він був одним з ініціаторів створення республіканської партії, від якої і був обраний в президенти країни.

У 1869 році 22 вересня в Австрії були випущені перші в світі поштові листівки.

1908 (за старим стилем) – у місті Велико Тирново проголошено суверенне Болгарське царство (доти воно залежало від Османської імперії).

Князь Фердинанд І із Саксен-Кобург-Готської династії прийняв титул першого царя відродженої Болгарії.

За новим стилем ця подія відбулася 5 жовтня, але болгари святкують День незалежності за старим стилем

1914 – В Північному морі біля берегів Голландії німецький підводний човен “U-9” під командуванням Отто Веддігена потопив протягом однієї години три британські крейсери “Абукер”, “Хог” і Крессі”, що привело до загибелі 1400 британських моряків. Ця поразка змусила Британію переглянути свою точку зору на роль і призначення підводних човнів, в будівництві котрих на той час ніхто не міг наблизитись до німецьких досягнень.

1922 – в СРСР створено Комісію металевого літакобудування (нині – дослідницько-конструкторське бюро Туполєва)

1935 – постановою ЦВК Раднаркому СРСР запроваджено військові звання “старшина”, “лейтенант”, “капітан”, “майор”, “полковник”, “маршал Радянського Союзу”

1939 – радянські війська увійшли до Львова і Стрия.

Після кількох невдалих спроб здобути Львів радянське командування пішло на переговори з керівниками польського гарнізону. Ті погодилися капітулювати на почесних умовах. Пункт 8 підписаної польською і радянською сторонами угоди гарантував офіцерам польської армії особисту свободу і недоторканність їхнього особистого майна, право на виїзд до зарубіжних країн. Ці умови не було виконано: при виході з міста обеззброєні колони поляків були оточені частинами Червоної армії і НКВС та відправлені до концтаборів. Цього ж дня під час передачі радянській адміністрації міста Брест було проведено спільний військовий парад частин німецького Вермахту та Червоної армії (німці захопили Брест 14 вересня). Марш вітали генерал танкових військ Гейнц Гудеріан та комбриг Семен Кривошеїн. Надалі радянські війська вели бойові дії з окремими польськими загонами, які намагалися пробитися до кордонів Румунії та Угорщини. Ці операції Червона армія також нерідко проводила у взаємодії з Вермахтом

1939 – румунські нацисти вбили прем’єр-міністра Румунії Арманда Калінеску

1941 – у захопленому німцями Києві колишні діячі УАПЦ відновили Всеукраїнську православну церковну раду, головою якої було обрано П. Руденка

1943 – завершилася Донбаська операція: війська Південно-Західного та Південного фронтів просунулися до 300 км та завершили визволення Донбасу, вийшли на рубіж річок Дніпро та Молочна. Радянські війська зайняли районні центри Котовка, Новомосковськ Дніпропетровської області, Переяслав, Пирново Київської області, Велика Багачка, Диканька, Драбів, Зіньків, Золотоноша, Шишаки Полтавської області, Семенівка Чернігівської області

У 1955 році поблизу Бахчисарая була відкрита Кримська астрофізична обсерваторія.

1968 — українська співачка Софія Ротару вийшла заміж за свого акомпаніатора Анатолія Євдокименка.

1973 – Генрі Кіссінджер став державним секретарем США. Це був перший випадок, коли на цю посаду було затверджено єврея і вперше, коли держсекретарем став натуралізований, а не корінний американець.

1980 – Військово-повітряні сили Іраку здійснили бомбардування десяти іранських аеродромів і наступного дня розпочали наземну операцію на фронті шириною 650 км. Це стало початком майже восьмилітньої війни, яка стала найбільшим воєнним конфліктом в Азії з часів Другої cвітової війни, призвівши до загибелі близько півмільйона військових і такої ж кількості мирних жителів без жодних територіальних успіхів сторін.

У 1981 році американський Конгрес присвоїв почесне громадянство США Раулю Валленбергу – шведському дипломату, який врятував життя десятків тисяч євреїв в період Голокосту. До Валленберга честі отримати “почесне громадянство США” був удостоєний лише Вінстон Черчілль.

1984 – арабські терористи влаштували вибух біля посольства США в Бейруті (Ліван), загинуло близько сорока осіб

1993 – Відправлено у відставку український уряд на чолі з прем’єр-міністром Леонідом Кучмою.

1993 – президент Леонід Кравчук призначив в. о. прем’єр-міністра України Юхима Звягільського. Доти Звягільський – екс-керівник шахти ім. Засядька, колишній голова Донецької міськради й міськвиконкому – займав посаду першого віце-прем’єр-міністра, а уряд очолив після добровільної відставки Леоніда Кучми. За час роботи на чолі Кабміну Звягільського обвинувачували у фінансових зловживаннях. 15 червня 1994 р. він залишив урядовий пост, сховавшись від слідства в Ізраїлі

1993 – катастрофа поїзда “Amtrak” біля міста Мобіл, штат Алабама.

Кілька вагонів упали з мосту через річку Біг Баю Канот, загинуло 47 людей. Багато хто з них загинув у вогні від дизельного пального, що витекло з баків тепловоза

1996 – Австралієць Боб Дент став першою у світі особою, котра добровільно позбавила себе життя на підставі єдиного у світі закону про евтаназію.

1999 – у Рязані відвернена спроба підірвати 12-поверховий житловий будинок (невдовзі з’ясувалося, що це були «навчання» спецслужб, що навело на підозри: попередні вибухи в житлових будинках теж були справою рук ФСБ)

У 2000 році 22 вересня через падіння вартості акцій статки засновника і глави компанії “Майкрософт” Білла Гейтса за один день зменшилися на 22 млрд доларів – антирекорд. Правда, 63 мільярди, що “залишилися” на його рахунках, дозволили йому зберегти за собою титул найбагатшої людини світу, якою він і є на сьогоднішній день.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА