Данилко — син кіборга Донецького аеропорту із Вінниці Артема Єпанова. Чоловік пройшов пекельну війну, на його очах помирали побратими.

Але справжнє поле бою для нього почалось вдома, на Вінниччині. Синочок народився із рідкісною хворобою. Вона не дозволяє трирічному хлопчику нормально сидіти та самостійно тримати голівку. На всю Україну є лише троє дітей із таким діагнозом.  Для того, щоб дитина вижила, потрібно більше 130 000 гривень у рік на лікування та близько 20 000 в місяць на спеціальне харчування.

– Це велике горе – бачити, що твоя дитина хвора та ще й у такому важкому стані. Ми з чоловіком працюємо, як можемо, щоб лікувати синочка. Його боротьба за життя триває. Для цього ми робимо все можливе. І до останнього будемо боротись за його життя, — розповідає мама хлопчика Ірина Єпанова.

В актовій залі школи №8 волонтери влаштували платну виставку екзотичних тварин. Усі зібрані кошти передадуть сім`ї маленького Дані. Головним героєм виставки став Віталій Крижанівський — маленький вінничанин показував своїх тварин та комах і розповідав історії їхнього походження.

– Я із задоволенням погодився на виставку такого формату. Вважаю, що жодна людина не може бути байдужою до чужого горя. Наша мета — зібрати кошти на спеціалізоване харчування для маленького Данилка. Його тато захищав нашу країну на Сході. А тепер вимушений їздити на заробітки за кордон, щоб хоч якось фінансово витягнути все це лікування. А зараз показую своїх тваринок. Їх колекціонував роками. Є змії і жаби, і павуки. Я люблю їх. Це мій справжній скарб, — каже власник колекції.

Родина проживає у Томашпільському районі Вінницької області, та вимушені орендувати житло поблизу лікарні у місті. За місцем прописки медичних установ немає. Хвороба малюка невиліковна, є лише шанс покращити його фізичний стан. Тому Вінницька школа №8 погодилась провести таку акцію на підтримку дитини.

– Свого роду це є благодійність і освітній процес, бо учні дізнались багато нового про плазунів та комах. Це був ніби урок біології, а найголовніше, що це був урок добра, — розповідають вчителі.

Софія Копач