Новина про продаж Вінницького лікеро-горілчаного заводу менше як за 10 мільйонів гривень миттєво стала сенсацією на всю Україну.

Бо як це держава вирішила продати за копійки таке відоме підприємство в центрі Вінниці із 6-ма гектарами площі?

– Продають не весь завод, а лише державну частку — менше 9% від загальної площі підприємства, яка вже двадцять років простоює і не використовується, — прокоментував ситуацію колишній гендиректор об’єднання «Поділляспирт» Володимир Михайлович Жмурко. — Ще в 2000-му — при тодішніх керівниках цей завод став банкрутом на 1,5 мільйона доларів по тих грошах… І тоді законодавство дозволяло приватизовувати такі підприємства. Тому в 2000-му році — тобто більше 20 років тому – весь Вінницький лікеро-горілчаний завод, за винятком цеху очистки та цеху кольорових малоспиртових напоїв, був приватизований.

Тобто було приватизовано десь 92% від загальної площі підприємства, а ця державна частка на рівні близько 8% простоювала всі ці роки. Це один поверх в 3-поверховому приміщенні площею 220 квадратних метрів при загальній виробничій площі 2700 кв. м заводу «Сотка». Тепер цю державну частку виробничих приміщень і землю під цим цехом «Укрспирт» виставив на продаж за неймовірно високою ціною.

Бо відомий гігант «Мартинівський спиртовий завод» усім комплексом продали за 30 мільйонів гривень. А Бершадський спиртозавод, у комплексі якого був збудований лікеро-горілчаний завод, взагалі продали за вартістю квартири в Києві — за 17 мільйонів!

А цей шматочок вінницького заводу оцінили в 9,5 мільйона із ПДВ! Тим більше, що воно ніяк не впливає на виробництво підприємства. І завод успішно працює всі ці роки без цієї частки… Скажу відверто, я сумніваюсь, що цю державну частку хтось викупить за такою ціною…

Нагадаємо, у Вінницькій області продаж цього та ще 13 об’єктів нерухомості відбувається у рамках малої приватизації. Також з аукціону підуть ще будівлі санаторію «Гірський» у селі Бронниця Могилів-Подільського району та державна частка у Вінницькому лікеро-горілчаному заводі.

Зокрема аукціон із приватизації 100% пакета акцій «Кристала» призначений на 1 жовтня. Новий власник тут може придбати технологічне обладнання для обробки алмазної сировини й виробництва ювелірних виробів з діамантами та нерухомість підприємства при стартовій ціні в 90 мільйонів гривень.