Православна церква 24 вересня вшановує пам’ять Святої Феодори Олександрійської. У народі є приказка “прийшла Федора – замочи хвіст”, яка означає, що до кінця вересня частіше йтимуть дощі. У народі день називають “Федориним”, “Федорою капустницею”, “Осінньою Федорою”, “Кінцем бабиного літа”. Святу Федору вважали покровителькою озимих хлібів, тому в день її пам’яті ходили дивитися озимі сходи. У цей день влаштовувалися «капустяні вечірки» – до однієї з господинь додому приходили гості. Вони разом готували різноманітні страви із капусти.

А ще цього дня у світі відзначаються День любовної записки, День “Врятуйте коалу”, Всесвітній день проти патентів на програмне забезпечення, Європейська ніч вчених (проводять в останню п’ятницю вересня. Ці вересневі заходи у третьої декаді місяця мають традиційний щорічний характер. У рамках Європейської ночі вчених пропонується знайомство з науковими досягненнями, а так само можливість всім, хто цікавиться побачити таємничі роботи вчених в лабораторії.)

24 вересня увійшло до історії людста такими   подіями:

622 – Пророк Мухаммед завершив свою “хіджру” (втечу) з Мекки, котру він залишив побоюючись переслідувань, до Ястріба (Медини), де зумів об’єднати ворогуючі місцеві племена і створити першу мусульманську громаду.

1572 – На центральній площі Куско страчений Тупак Амару, останній правитель Імперії інків на території сучасного Перу.

У 1724 році в Парижі для здійснення угод між торговими посередниками було побудовано будівлю, яка отримала назву “Біржа” (Bourse). Взагалі, фондові біржі з’явилися на початку 17 століття, і до початку наступного століття першість утримувала Амстердамська біржа. Паризька фондова біржа була створена згідно з Декретом Королівської Державної ради. У 2000 році об’єднавшись Паризька, Амстердамська і Брюссельська біржі, утворили Euronext NV, яка на даний момент є другою за величиною біржею в Європі після Лондонської фондової біржі.

1838 – при впадінні ріки Цемес у бухту на східному чорноморському узбережжі почали споруджувати укріплення, навколо якого розгорнулося будівництво міста Новоросійськ

У 1852 році перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жіффар.

У 1869 році на американському ринку сталася паніка через масову скупку золотих злитків двома бізнесменами. Цей день назвали – “чорна п’ятниця”.

1916 – російський льотчик, уродженець Ялти Костянтин Арцеулов уперше навмисно виконав “штопор” і вивів із нього літак

1918 – гетьман Павло Скоропадський, повернувшись із Німеччини, затвердив ухвалену Радою народних міністрів постанову про впровадження в Українській Державі східноєвропейського часу в ніч із неділі на понеділок 13 жовтня (30 вересня ст. ст.) 1918 р.

1919 – у Кам’янці-Подільському уряд УНР оголосив війну білогвардійському режимові Денікіна. Звернення Директорії та уряду УНР до українського народу із закликом до останнього бою з ворогами

1929 – до Харкова, столиці УСРР, повернувся аероплан “Червона Україна”, що здійснював політ за маршрутом Харків-Москва-Курган (Сибір)-Красноярськ-Іркутськ-Харків.

Повідомлялося, що літак було зібрано за конструкцією інженера Калініна (мотор – від фірми “Юнкерс”). Аероплан вантажністю 1500 кг пролетів 10400 км за 73 години

1941 – На п’ятий день окупації Києва німецькими військами, у центрі міста, головним чином, вздовж Хрещатика, підірвано численні будівлі, заміновані радянськими диверсантами. У результаті вибухів, що тривали й у наступні дні, і пожеж Київ назавжди втратив істотну частину історичної забудови. Першим злетів у повітря кінотеатр на розі Хрещатика та Прорізної. Цього дня радянські диверсанти підірвали також комендатуру, яка щойно розташувалася в будинку, де раніше був магазин “Дитячий світ”. Знищено поштамт та ін. Поступово, будинок за будинком, злітав у повітря весь Хрещатик.

Вибухи тривали до 28 вересня. Енкаведисти свідомо підривали будинки разом із мирними мешканцями – вперше у світовій історії.

Вибухами й пожежами, які вчинили радянські диверсанти, знищено 324 житлові та адміністративних будівлі. Неможливо достеменно встановити кількість загиблих, але йдеться про тисячі жертв. Близько 50 тисяч киян залишилися без даху над головою. Утім, хто вчинив підриви у центрі Києва восени 1941 року, достеменно так і не було з’ясовано: у місті діяло кілька диверсійно-розвідувальних груп, зокрема під командуванням лейтенантів Віктора Карташова («Коваленко») та Івана Кудрі («Максим»), який сам дивом врятувався під час підриву будинку Гінзбурга того ж таки 24 вересня. На даний час всі документи, що стосуються руйнування Хрещатика 24 вересня 1941 року, засекречені і зберігаються у Центральному архіві Міністерства оборони РФ.

У 1948 році була заснована компанія “Хонда Мотор”. У 1960-х роках вона прославилась своїми якісними мотоциклами (зокрема C100 Super Cub), а в 1970-х — якісними і економічними автомобілями.

У 1953 році в Голлівуді відбулася прем’єра першого панорамного фільму.

У 1957 році був урочисто відкритий стадіон “Камп Ноу” – стадіон футбольного клубу “Барселона”. У 1982 році під час чемпіонату світу “Камп Ноу” відвідав Папа Римський Іоанн Павло II, його урочисто прийняли в члени клубу під номером 108 000. Сьогодні “Камп Ноу”, як і раніше, є домашнім стадіоном “Барселони”. У 1984 році при стадіоні був відкритий музей клубу, який відразу став місцем паломництва футбольних фанатів з усіх куточків світу.

1960 – В США на воду спущено перший у світі атомний авіаносець “Ентерпрайз”. Корабель, довжиною 342 метри і місткістю 94781 тон, обслуговує екіпаж з 4600 чоловік. Корабель відслужив 51 рік, довше, ніж будь-який інший амеиканський авіаносець, і в 2012 році повернувся до свого порту приписки — військово-морської бази у Норфолку (штат Вірджинія).

1961 – у місті Клівленд (США) в Українському парку культури відкрито пам’ятник Лесі Українці. Робота скульптора М. Черешньовського, оплачена коштом української громадськості, була вилита із бронзи і розміщувалася на мармуровому п’єдесталі. Відбувся урочистий концерт

1979 – радянські фігуристи Людмила Бєлоусова й Олег Протопопов попросили політичного притулку у Швейцарії

1989 – Папа Іван Павло ІІ привселюдно вибачився перед Галілеєм й повернув йому «право бути законним сином церкви».

1993 – Мінюст України зареєстрував Організацiю Українських Нацiоналістів (ОУН); головою партії став останній Президент України в екзилі Микола Плав’юк.

1995 – Україна відхилила пропозицію президента Білорусії Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білорусією і Росією.

У 1998 році у французькому Ліоні вперше була проведена операція з трансплантації руки людині. Пацієнтом був 48-річний новозеландець Клінт Халлам, котрий втратив руку під час інциденту на виробництві в тюрмі, де Халлам відбував дворічне покарання за фінансову махінацію.

1999 – У Лондоні на Бейкер-стріт відкрито триметровий бронзовий пам’ятник Шерлоку Холмсу, герою романів і оповідань Артура Конан-Дойля. В британській столиці це друга скульптура, поставлена на честь літературного персонажа — першим був увіковічений казковий Пітер Пен.

2004 – Під час президентської виборчої кампанії в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на прем’єр-міністра України Віктора Януковича. В момент виходу Януковича з автобуса 17-річний студент-економіст Дмитро Романюк кинув у нього яйце, влучивши у груди. Постраждалий знепритомнів на місці події, був доставлений у лікарню, а після одужання заявив про отримання «черепно-мозкової травми». Соратники Януковича заявляли про влучення «тяжких та важких предметів», «акумуляторів» тощо, однак на відеозйомках було чітко зафіксоване саме яйце, яке влучило в груди постраждалому.  Цей акт суттєво змінив перебіг виборчої кампанії – не на користь кандидата від Партії регіонів. Соратники Віктор Ющенка організували проєкт “Веселі яйця”, висміючи повороти кампанії Януковича в дотепних відеороликах, що розміщувалися в інтернеті. Порушена проти Дмитра Романюка справа по звинуваченню у хуліганстві була закрита у грудні 2004 року.

2008 – У Чикаго відкрито готель і вежу Trump International, висотою 423 метри. За задумом це мала бути найвища будівля у світі, але після терористичної атаки на Нью-Йорк 11 вересня 2001 року плани будівництва були переглянуті. Наразі «Трамп Інтернешнл» — друга за висотою будівля Чикаго.

2015 – У результаті тисняви, яка сталася в долині Міна поблизу священного міста Мекка, куди з’їхалися тисячі мусульман на хадж у свято Курбан-Байрам, загинуло щонайменше 717 чоловік і ще понад 800 отримало поранення. Трагедія сталась внаслідок того, що натовп прочан наскочив на віруючих, що сиділи на землі, й не зміг зупинитися вчасно.

2019 – Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі ініцювала розслідування у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа, підозрюваного у тиску на президента України Володимира Зеленського у власних особистих і політичних інтересах.

Тетяна  КОНДРАТЬЄВА