За релігійним календарем сьогодні, 27 вересня, віряни відзначають Воздвиження Хреста Господнього. Православні християни у день свята згадують події 326 року, коли цариця Олена вирушила на пошуки християнських святинь та знайшла Хрест, на якому був розіп’ятий Ісус і печеру, де він був похований, а потім воскрес. Після цього Макарій, Єрусалимський Патріарх, спорудив хрест, щоб всі охочі могли побачити святиню і доторкнутися до неї, а імператор Костянтин, син цариці Олени, побудував храм Гробу Господнього (Вознесіння Христового). Свято Піднесення Хреста Господнього було присвячено цій події та відзначається щорічно 27 вересня. Наші предки вважали, що на Воздвиження відповзають в невідомому напрямку змії і рептилії. Тому 27 вересня замикали ворота і намагалися не ходити в ліс. Вважалося, що ліс в цю дату кишить не тільки зміями, а й лісовика.

А ще сьогодні  Всесвітній день туризму, День машинобудівника в Україні, День вихователя і дошкільних працівників.

27 вересня увійшло до історії людства такими подіями:

1529 – Турецький султан Сулейман I Пишний здійснив першу спробу захопити Відень, котра закінчилась невдало. Місто було взято в довготривалу облогу.

1540 – Папа римський Павло III спеціальною буллою затвердив чернечий орден освітян і місіонерів Товариство Христа, створений сімома студентами Паризького університету. Навесні наступного року його очолив наварський дворянин Ігнатій Лойола, у недавньому минулому — бойовий офіцер і гульвіса, якого надихнув приклад самопожертви знаменитого ченця Франциска Ассізького.

1659 – Через кілька днів після вимушеного зречення Івана Виговського на чорній раді біля містечка Германівка (нині Обухівського району під Києвом) загальне козацьке зібрання за участю старшини, черні і запорожців-січовиків гетьманом одноголосно обрало 18-літнього Юрія Хмельницького. Через місяць його повноваження були підтверджені від імені царя Олексія Михайловича на Генеральній військовій раді у Переяславі ціною укладення з Москвою вкрай невигідної для Гетьманщини угоди.

1781 – на теренах Лівобережної України (колишньої Гетьманщини) влада Російської імперії утворила Київське, Чернігівське, Новгород-Сіверське намісництва.

1802 – російський імператор Олександр І своїм указом частково відновив у Києві дію Магдебурзького права, скасованого його бабцею Катериною II.

1822 – Французький історик Жан-Франсуа Шампольйон опублікував повідомлення про розшифровку ієрогліфів т. зв. Розетського каменю — плити з написом подяки жерців Птолемею V Епіфану, що датується 196 до н. е. Він висунув гіпотезу про те, що єгипетсьі ієрогліфи позначали не окремі слова, а приголосні звуки і склади. Цей камінь цінний тим, що на ньому були вибиті три ідентичні за змістом тексти, два з яких були написані давньоєгипетськими мовами – ієрогліфами і єгипетським демотичним письмом, а один – давньогрецькою. Завдяки знанню давньогрецької лінгвістам вдалося розшифрувати єгипетські ієрогліфи

1825 – у Великій Британії почався рух першою залізницею – потяг провіз 450 пасажирів зі швидкістю 24 км/годину.

1885 – У Харкові відкрито Південноросійський технологічний інститут — перший в Україні і Росії вищий технічний навчальний заклад, нині — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

1893 – у Джерсі-Сіті почали видавати перший за океаном український друкований орган – газету “Свобода” (найдавніший у світі зі сучасних українських друкованих органів; українська газета з найдовшою історією).

1895 – шведський хімік, інженер і підприємець Альфред Нобель підписав заповіт, за яким його спадщина мала скласти основу фонду для виплати щорічних премій людям, що зробили найбільший внесок у розвиток фізики, хімії, медицини, літератури та загального миру (Нобелівська премія).

1905 – У німецькому журналі фізики Альберт Ейнштейн опублікував роботу «Чи залежить інерція тіла від енергії, яка міститься в ньому?», в якій викладались основи теорії відносності, що зробила революцію в теоретичній фізиці. Зокрема він обгрунтував знамениту формулу E=mc2, фізичний зміст якої полягає в тому, що маса тіла є мірою енергії, яка міститься в ньому, а закон збереження маси — це лише частковий випадок закону збереження енергії.

1912 – у Києві відкритий стадіон “Спортивне поле” на 3 тисячі осіб.

1920 – Симон Петлюра підписав наказ Головної команди військ УНР про організацію повстання на Правобережній Україні.

1920 – Нестор Махно уклав союз із Червоною Армією.

1937 – у містечку Альбіон (штат Нью-Йорк) відкрилася перша школа з навчання Санта-Клаусів.

1938 – радянський конструктор Сергій Корольов засуджений на десять років за звинуваченням в участі у троцькістській організації і відправлений на золоті копальні

1939 – Після 10-денної облоги і неперервних авіанальотів німецької авіації капітулювала столиця Польщі Варшава; 120 тисяч польських солдатів опинились у полоні. Наступного дня міністр закордонних справ Німеччини І.Ріббентроп і його радянський колега В.Молотов підписали секретний протокол до договору 23 серпня. Згідно з цим протоколом, кордон сфер державних інтересів Німеччини і СРСР проходив по Бугу.

1939 – до Західної України з метою виступів перед громадськістю задля агітації “про щасливе і заможне життя радянських людей” виїхали письменники Микола Бажан, Андрій Малишко, Анатолій Шиян, Натан Рибак та ін.

1940 – укладений Троїстий (Берлінський) пакт між Третім Рейхом, Королівством Італія та Японською імперією, яким було створено військовий союз, відомий як “Країни Осі”, згідно з яким союзники у Другій світовій війні надання протягом наступних 10 років взаємної підтримки у досягненні геополітичних цілей і встановлення нового світового порядку. У 1940-41 роках до Берлінського пакту приєднались Угорщина, Румунія, Болгарія, Словаччина, Югославія, Хорватія і Таїланд.

1941 – в окупованому нацистами Києві оприлюднено наказ коменданта: всім євреям з’явитися на збірний пункт у районі Бабиного Яру “для евакуації”

1941 – Сирійська Республіка проголошена незалежною державою.

1946 – ЦК КП(б)У виступив із критикою українського сатиричного часопису “Перець”.

1961 – Сьєрра-Леоне стала сотою державою-членом ООН.

1964 – Спеціальна комісія під керівництвом голови Верховного суду США Ерла Воррена по розслідуванню обставин убивства президента США Джона Кеннеді завершила 10-місячну роботу і опублікувала свої висновки — вбивця Лі Харві Освальд діяв сам і жодних доказів існування змови немає. Незважаючи на категоричність висновків комісії, вони були піддані критиці, і в 1978 році спеціально комісія палати представників визнала можливість існування другого снайпера і змови проти президента.

1977 – пущена в дію перша атомна електростанція Української РСР – Чорнобильська АЕС.   До кінця 1983 року були збудовані ще два енергоблоки.

1991 – На своєму останньому, XXII надзвичайному з’їзді, Всесоюзний ленінський союз комуністичної молоді прийняв рішення про саморозпуск.

1993 – відкрито Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа Самчука на базі Тилявського НВК.

1993 – Після зайняття Сухумі абхазькими ополченцями, які розпочали військові дії проти Грузії, всупереч перемир’я, встановленого ООН, в місті почався терор — на вулицях міста проводились масові розстріли грузинів і абхазів, які ховали грузинів. Сухумська різня тривала протягом двох тижнів і забрала життя більше тисячі мирних жителів. Цього дня, крім інших, були закатовані й розстріляні співробітники прогрузинського уряду Абхазії різних національностей: голова Ради міністрів Абхазії грузин Жіулі Шартава, держрадник грузин Вахтанг Гегелашвілі, співробітник Радміну вірменин Сумбатов Саакян, міністр промисловості абхаз Рауль Ешба, мер Сухумі грузин Гурам Габіскірія та ін.

1996 – Збройні загони афганського релігійно-політичного об’єднання Талібан увійшли в Кабул, залишений урядовими військами, і проголосили Афганістан ісламською державою. Таліби увірвались в приміщення кабульської місії ООН, де з квітня 1992 року переховувася колишній комуністичний президент (1986-89) Афганістану Наджибулла, викрали його і піддали жорстокій страті.

1997 – У Римі після закінченя грандіозного концерту рок-музики папа римський Іван Павло II публічно покаявся перед молоддю: “Пробачте нас за те запізнення, з яким Церква визнає тепер вашу музику”. Раніше офіційний Ватикан проклинав рок-музику як “диявольську” і “джерело розпусти молоді”.

1998 – заснована компанія Google.

1998 – На виборах у Німеччині перемогу отримали очолювана Герхардом Шредером Соціал-демократична партія і партії Союз 90/Зелені (есдеки отримали 298 із 669 місць в парламенті, зелені — 47). 27 жовтня Шредера було обрано на пост федерального канцлера ФРН, на якому він змінив Гельмута Коля, котрий перебував на посту 16 років.

2000 – Грецький паром в умовах сильного шторму налетів на скелі поблизу острова Парос в Егейському морі і затонув. Загинуло 78 пасажирів, урятувалось — 452.

2001 – уряд Норвегії заснував міжнародну премію за математичні дослідження – Абелівську премію

2013 – Українська Єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком) на кошти, пожертвувані українцями з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів, Канади, придбала церкву у французькому місті Санліс з метою перетворення її на діючий храм УГКЦ, при якому діятиме культурний центр Анни Ярославни, дочки київського князя Ярослава Мудрого, королеви Франції (з 1051 року), яка була засновницею церкви в Санлісі.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА