Тоді, 26-го вересня, за цими жахаючими подіями на Вінниччині спостерігала вся Україна. Бо Калинівський арсенал вибухав так, що довелось евакуювати найближче до епіцентру вибухів село Павлівку.

А з Калинівки люди тікали самі через страх потрапити під це бомбування. І вже тоді головною версією виникнення пожежі на складах боєприпасів був теракт. Адже тривала гаряча фаза війни на Донбасі, а на Вінниччині горіли саме найдефіцитніші калібри снарядів для гаубиць ЗСУ.

І на 4-ту річницю підриву Калинівського арсеналу Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що причиною вибухів у Вінницькій області у 2017 році стала диверсія.

– Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується  здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих розшукових дій, допитів свідків та оглядів, — заявила Генпрокурор.

– Із урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів  Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце  в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице.

Венедіктова також додала: триває розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня.

Серед слідчих версій в усіх цих провадженнях, крім основних — вчинення диверсій та терористичного акту, послідовно перевіряються також причетність до скоєння злочину військових службових осіб з метою приховання фактів нестачі; недбале ставлення військових службових осіб до виконання службових обов’язків; настання пожеж та вибухів боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори.

За словами генпрокурорки, є кілька притягнутих до відповідальності військовослужбовців у зв’язку із вибухами на арсеналах. Водночас правоохоронці підозрюють цих осіб у службовій недбалості та бездіяльності, що призвели до більш тяжких наслідків пожеж на складах.

Нагадаємо, що чотири роки тому, 26-го вересня, у Калинівці Вінницької області пізно ввечері почали вибухати артилерійські склади.

- Близько 22.00 на лінію «102» надійшов дзвінок про те, що чути вибухи. В подальшому встановлено, що вибухають артилерійські снаряди на території військової частини. Правоохоронці спільно з рятувальниками евакуюють жителів Павлівки, Калинівки та Сальника, - повідомляло тоді МНС.

Поліція забезпечувала охорону майна місцевих мешканців від мародерів. Також за тривогою були підняті всі працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. І за годину розпочав роботу ситуаційний центр Віннницької облполіції для евакуації людей із зони можливого ураження.

В'їзди до Вінницької області трасою Вінниця — Житомир — Могилів-Подільський було перекрито. І найгірший сценарій таки справдився — бо горів та вибухав 48-й арсенал Міноборони України у в/ч А-1119. Саме тут зберігались десятки тисяч снарядів до гаубиць дефіцитних калібрів, які ЗСУ використовувало на війні в Донбасі.

Вже тоді начальник Генштабу Збройних сил України – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко терміново виїхав з групою офіцерів Генштабу до Калинівки та засвідчив версію диверсії.

Але чи був тут скид бомби із дрону? Чи росіяни когось підкупили чи завербували когось із охорони арсеналу? Чи таки на територію проник «підривник», який згодом дистанційно активував підрив боєприпасів? Всі ці головні версії пожежі в Калинівці досі актуальні… А міс­цеві мешканці пам’ятають той пекельний вересень досі…

- Чотири роки пройшло від тих вибухів, і наша Павлівка повністю відбудувалась та поремонтувалась. Але незадоволені люди все одно залишились, бо не всі мали чеки на руках, дещо робили за власну готівку і потім не змогли документально підтвердити свої витрати, — розповіла мешканка Павлівки Інна. – Тоді одна хата згоріла повністю — і тим людям купили в селі нову хату. А їхній згорілий будинок стоїть всі ці роки як пам’ятник тим подіям – страшний, чорний... Зате тепер по всьому селу стоять пластикові вікна, навіть у глиняних халупах їх поставили за рахунок держави. Школу відремонтували, і вона стала набагато краща. Ті дні ще більше здружили село і показали, як сусіди можуть допомагати один одному…

А голова Калинівської ОТГ Василь Поліщук відверто розповів по 2-мільйоний борг, який досі «висить» на бюджеті його громади.

- Раніше була окрема Павлівська ОТГ і половину коштів вони не зуміли використати на відновлення будинків та пошкодженого майна. А тому гроші були повернуті до державного бюджету. Загалом тоді для постраждалих мешканців Павлівки купили 6 будинків у селі плюс одну квартиру та ще один будинок у Калинівці. Ми із власного районного бюджету допомогли тоді всім людям завершити ремонти, за які мала б розрахуватись держава, — зазначив Василь Кіндратович Поліщук.

Василь Поліщук з постраждалими

— Це десь 2 мільйони гривень, які досі нам не відшкодували… По соціальній сфері так само все було вирішено із відновленням у короткі терміни – лікарня, водоканал, середня та музична школи отримали якісні ремонти завдячуючи тодішньому прем’єр-міністру.

А щодо результатів слідства, яке каже про диверсію, то ця версія була головною ще 4 роки тому, у вересні 2017-го… Бо так просто чи випадково арсенали не горять і не вибухають.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ