28 серпня відбулося засідання комітету з управління впровадженням Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року. З нагоди Всесвітнього дня туризму на початку засідання нагородили кращих представників галузі подорожей у Місті ідей.

«Попри виклики, які продовжує ставити перед нами пандемія, ми змогли запустити повноцінний туристичний сезон у першій половині травня, і презентувати ряд новинок, – сказав заступник міського голови Андрій Очеретний. – Це туристичний автобус-кабріолет BusPass, нові гастрородзинки з вишнею у закладах Вінницького стандарту гостинності, нові формати заходів у Національному музеї-садибі М.І. Пирогова, незвичні екскурсії містом та його околицями. Відновилися активності на Території SUN, де пройшло три велелюдних тематичних вікенди. Окремим проривом слід вважати проведення аграрної виставки у Вінниці, яку відвідало понад 12,5 тис. осіб, що спричинило ріст заповненості готелів міста в середньому на 40%.»

Після нагородження кращих представників галузі подорожей, директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені представив проміжний моніторинговий звіт впровадження плану реалізації Стратегії розвитку туризму за І півріччя 2021 року. Галузевий стратегічний документ міста до 2030 року розробили протягом 2019-2020 років за підтримки канадського проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС).

«Ми перші, хто крім операційного плану на 3-5 років маємо довгостроковий документ, який консолідує зусилля органів місцевого самоврядування, бізнесу і громади зробити Вінницю центром відпочинкового та ділового туризму Подільського регіону, – говорить Олександр Вешелені.

– Сьогодні ми обговорюємо перший проміжний звіт по реалізації туристичної стратегії Вінниці до 2030 року. Розвиток такої складної сфери, як туризм, залежить від дуже багатьох факторів і пошуку спільного бачення між учасниками процесу. До нашого комітету входять представники багатьох департаментів, які включають у свої плани заходи з реалізації туристичної стратегії. Вінницька міська рада стимулює усі ті процеси, які дозволяють запропонувати туристу нові цікаві продукти, якісний сервіс та розвинуту інфраструктуру».

За перше півріччя реалізації плану Стратегії запущено кілька масштабних туристичних проєктів традиційних та нових форматів, серед яких – «У гостях у Пирогова», «Коцюбинський-style», «Вінницька Єрусалимка», «Вінниця з висот і глибин», «Camino Podolico» та інші; активно діє система цифрового просування Вінниці як туристичної дестинації; покращується туристична інфраструктура (будівництво громадської вбиральні біля садиби Пирогова, реконструкція парку «Хімік» і приміщення для туристичного хабу); підвищується якість послуг у сфері гостинності (програми з підвищення кваліфікації працівників сфери хорека, угода міста з Національною туристичною організацією України та інше).

Після представлення звіту учасники засідання обговорювали питання, які необхідно вирішити у майбутньому, та ідеї по покращенню туристичної інфраструктури. Пропозиції будуть враховані та взяті в роботу профільними підрозділами міської ради.