Смерть вінничанина Дмитра Нікіфоренка у центрі тверезіння Вроцлава досі на слуху всієї Польщі та України. Адже прокуратура Щецина, куди перенесли слідство, звинуватила поліцейських, які 5 годин катували українця, у перевищенні повноважень і відсторонила від роботи…

Нині прокуратури проводять окреме розслідування у справі про смерть 25-річного Дмитра із Немирова на Вінниччині, який помер після душіння газом та побиття поліцейськими у Вроцлавському витверезнику вночі з 30 на 31 липня. Хоча Дмитро не був агресивним, а просто заснув в міському автобусі після зустрічі з друзями…

Після цієї трагедії, яка сталась із нашим земляком у Польщі, на акції протесту під відділок вийшли сотні заробітчан та місцевих активістів. Люди вимагали зупинити поліцейський терор із вимкненими нагрудними камерами… І під тиском громадськості рішенням Національної прокуратури слід­ство було перенесене з Вроцлава до Щецина з метою збереження неупередженості.

Вже встановлено, що камери, які носили поліцейські на формі, навмисне не працювали під час затримання українця. Так само немає записів того, що сталося у поліцейській машині, на якій Дмитра доправили до витверезника.

- Вони шукали у Діми наркотики – в кишенях і в крові. Але він ніколи не був наркоманом. За що його били і душили? Це є відкрите катування і вбивство, про яке ніхто не повідомив рідним і консулу України. При Дімі завжди був паспорт, – розповіла журналістам Сузанна Водовілова, його наречена.

Пізніше речник поліції Вроцлава Каміль Ринкевич повідомив, що «4-х офіцерів із групи затримання Дмитра від служби відсторонили за те, що вони вимкнули камери під час цих подій. А ще двох офіцерів, які надмірно застосовували кийки та фізичну силу в витверезнику проти українця, звільнено зі служби, і вони нині під слідством…»

До речі, під час акції протесту запитання ставились досить прямі: чи могли вбити Дмитра тільки тому, що він українець?

Але, на тверде переконання рідних Дмитра, просто звільнити поліцейського — замало. Бо це вбивство, і має бути покарання за нього…

- Дмитро народився і виріс у Немирові, але вже 3 роки працював будівельником у Польщі. Мав там наречену. І саме Сузанна першою не повірила у версію поліції. Звернулась до журналістів та заявила про свої підозри. І відкрито на всю Польщу та Україну сказала, що ніколи не змириться із тим, що сталось…. Бо Діму оббрехали, зробили п`яницею та жахливо вбили, — розповіли після похорону в Немирові його рідні.

Цікаво, чи засудять у європейській Польщі місцевих «катів у погонах», які так жорстоко вбили хлопця із Вінниччини? Чи поліцейська система «своїх не здає» скрізь?

Пізніше стало відомо, що 16 вересня також у Вроцлаві раптово померла 30-річна вінничанка Валентина Антонишина… Про її смерть повідомила сестра Анна Вертиполох. Валю поховали в селі Багринівцях на Вінниччині.

- Похорон був у неділю, через 11 днів після її смерті. Довго не могли організувати транспортування тіла. За все потрібно було заплатити 5 тис. доларів. Якусь частину компенсувала держава, усе решта лягло на руки сім’ї, яка й так ледь зводить кінці з кінцями. Збирали гроші усім селом.

Це велика трагедія для усіх нас, бо Валя була дуже доброю. Поїхала в Польщу на заробітки. Там познайомилася з поляком і створила сім’ю. Дітей ще не встигли нажити. Він теж приїжджав на похорон. Розповідав, що Валя зранку пішла в душ і... обірвався тромб. У Валі вдома залишилися мама і сестра, — розповідають у Багринівцях.

Сергій Годун