Сьогодні християнська церква закликає шанувати пам’ять мучениці Аріадни. Дівчина жила в II столітті і була рабою язичника. Одного разу правитель влаштував язичницьке свято на честь народження сина, Аріадну змусили відзначати торжество. Дівчина відмовилася бути причетною до свята ідолопоклонників і за це піддалася багатьом мукам. Коли її випустили з темниці, Аріадна вирушила в пустелю, де і померла. Вшановують преподобного Євменія.

Молодий чоловік жив у VII столітті на острові Крит і був єпископом. З молодих років чоловік вірив у Господа, вів благочестиве життя і намагався допомагати бідним. Роздавав своє майно, давав поради і проповідував християнство. Одного разу за опір монофелітам його заслали в Фіваїду, де він і помер. А ще пам’ятають про святителя Аркадія, котрий жив у Новгороді в XII столітті. Вів суворе подвижницьке життя і незабаром став єпископом монастиря. За період своєї присутності єпископом в Новгороді він переніс багато смутних часів. Йому доводилося мирити і народ, і князів, залагоджувати конфлікти.


1 жовтня - Всесвітній день усмішки, День ветерана, День геронтолога, Міжнародний день людей похилого віку (людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. Скидати з рахунків людину, яка досягла певного солідного віку абсолютно нелюдяно. Літній вік людини - зовсім не означає, що він вже на багато що не здатний, як раз навпаки, те, що може літня людина, рідко здатний зробити більш молодий, і мова зовсім не про сили і енергію, яка властива молодому поколінню, але про досвід і терпіння, наполегливість та здатность досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня в достатку у більшості літніх людей.) А ще - Міжнародний день музики, Міжнародний день кави, Всесвітній день вегетаріанства (вегетаріанцями є близько 11% населення планети.

Багато досліджень показують, що при різноманітному харчуванні вегетаріанський спосіб життя не шкодить організму. Однак така дієта не рекомендується вагітним і жінкам, що вигодовують немовлят. Серед знаменитостей, які дотримуються такої дієти, можна назвати Бреда Пітта, Камерон Діас, Пола Маккартні, Піфагора. Вегетаріанцем також був Адольф Гітлер. Найбільше вегетаріанців проживає в Індії. Відмова від м'яса в індійців часто обумовлена релігією або філософією. Найменше вегетаріанців у Китаї.

1 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

331 до н. е. • Олександр Македонський у вирішальній битві біля Гавгамел (Месопотамія) розбив війська персидського царя Дарія III і фактично підкорив собі усю Перську імперію.

1273 • Після смерті Річарда Корнуольського курфюсти, відхиливши кандидатуру чеського короля Пржемисла Отакара II, обрали королем Німеччини графа Рудольфа Габсбурга, що стало початком звеличення династії, яка відіграла важливу роль у історії Європи в наступні 600 років. Першими кроками Рудольфа I стала боротьба з Отакаром, котра завершилась у серпні 1278 року загибеллю чеського короля і завоюванням Габсбургами Австрії, Штирії, Каринтії, Країни і альпійських територій.


1553 • У Вестмінстерському аббатстві в Лондоні на англійський престол короновано Марію Тюдор, першу в історії Англії правлячу монархиню-жінку, яка за жорстоке переслідування протестантів відома як Кривава Мері.

1648 - українські козаки взяли фортецю Кодак

У цей день в 1661 році в Англії відбулися перші гонки на яхтах: змагалися король Карл II і його брат Джеймс. Перемогу здобув король.

1727 • На генеральній раді у місті Глухові Данило Апостол був обраний Гетьманом Лівобережної України.

У 1847 році Вернер фон Сіменс, його брати і Йоганн Гальске заснували фірму "Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske", нині відому, як "Siemens AG". З діяльністю компанії пов'язані такі інновації, як стрілочний телеграф, динамо-машина, трансатлантичне телеграфне повідомлення, трамвай, тролейбус, електровоз, слуховий апарат, імплантується кардіостимулятор, цифрова АТС і багато інших.

1856 • У французькому журналі "Revue de Paris" почав друкуватись роман Гюстава Флобера «Мадам Боварі», відхилений книговидавцем за ряд сцен, що "зачіпали моральні устої суспільства". Лише в наступному році роман вийшов окремою книгою.

1 жовтня 1869 року у Відні була випущена перша в світі поштова листівка з маркою. У листки з щільного паперу розміром зі стандартний поштовий конверт з лінійками для адреси і австро-угорським гербом просто "вражали" марки гідністю два крейцера. Такі "листи" відразу стали популярними. За перші два місяці їх було продано близько 3 мільйонів.

1871 - у Києві відкрито Колегію Павла Ґалаґана, створену його батьком Григорієм Ґалаґаном і названу на честь померлого сина. Сьогодні - 140 років цієї події

У 1887 році був відкритий заново відбудований після пожежі 1873 року Одеський національний академічний театр опери та балету.

У 1890 році в горах Сьєрра-Невада в долині річки Йосеміті-Крік був заснований Йосемітський Національний парк площею 304 тисячі га, в якому ростуть тисячолітні секвої.

1908 • У Детройті (США) Генрі Форд продемонстрував нову модель свого автомобіля — двомісний "Форд Модель Т", котрий завдяки своїй дешевизні та економічності став однією з найпопулярніших моделей першої третини 20-го століття. Початкова ціна в 850 доларів була згодом знижена до 825-и завдяки застосуванню конвеєрного способу збирання автомобілів, а в 1924 році "Жерстянка", як в народі називали "Модель Т", продавалась вже за 300 доларів. З часом в "Моделі Т" з'явився електричний стартер і електричні фари. До 1927 року, коли "Модель Т" зняли з виробництва, їх було виготовлно 15 мільйонів екземплярів.

1930 - у Московському Кремлі підірвано Чудів монастир, закладений у 1365 р.

У 1931 році на Харківському тракторному заводі зійшов з конвеєра перший трактор.

1936 • У ході Громадянської війни в Іспанії генерал Франсиско Франко став керівником повстанського Націоналістичного уряду. Через два роки він переможе республіканців і стане керівником усієї Іспанії, котрою буде правити як диктатор до своєї смерті в 1975 році.

1946 • Нюрнберзький Міжнародний військовий трибунал виніс вирок двадцяти двом головним нацистським військовим злочинцям, звинувачених в тому, що з метою встановлення світового панування Німеччини вони розв'язали і вели агресивні війни, організували і здійснили найтяжчі злочини проти людства — дванадцятеро з них засуджені до смертної кари. Вперше злочинними були названі організації: керівний склад націонал-соціалістичної партії, штурмові (СА) та охоронні (СС) загони, служба безпеки (СД), таємна поліція (гестапо). Також трибунал вирішив вважати такими, що не мають терміну давності, злочину проти людства.

Радянський суддя висловив незгоду з виправданням деяких підсудних, а також відмовою трибуналу визнати злочинними урядовий кабінет нацистської Німеччини, генштаб та вище командування німецьких збройних сил.

Ще до початку процесу покінчив із собою шеф Німецького трудового фронту Роберт Лей, а Густав Крупп був визнаний невиліковно хворим, у зв'язку з чим його справу призупинили, а потім і припинили через смерть обвинуваченого.

12 осіб були засуджені до повішення (Мартін Борман (заочно), Ганс Франк, Вільгельм Фрік, Герман Герінг, Альфред Йодль, Ернст Кальтенбруннер, Вільгельм Кейтель, Йоахім фон Ріббентроп, Альфред Розенберг, Фріц Заукель, Артур Зейс-Інкварт, Юліус Штрейхер), троє - до довічного ув'язнення (Рудольф Гесс, Ганс Функ, Еріх Редер), четверо - до тюремного ув'язнення від 10 до 20 років (Карл Деніц, Бальдур фон Ширах, Альберт Шпеєр та Константин фон Нейрат), троє виправдані (Ялмар Шахт, Франц фон Папен, Ганс Фріче). Сьогодні - 65-та річниця закінчення Нюрнберзького процесу

1948 - почалася експлуатація газопроводу Дашава (Львівська область) - Київ. На той час цей газогін був найпотужнішим у Європі - його пропускна здатність становила близько 2 млрд. куб. м на рік. Газопровід налічував 230 переходів через природні та штучні перепони (24 річки, 36 залізниць, 46 шосейних доріг, 139 боліт і балок). Трасу обслуговували 573 км повітряної лінії зв'язку з 57 селекторними пунктами. У 1951 р. газопровід продовжили через Брянськ до Москви

У 1949 році була проголошена Китайська Народна Республіка.

У 1960 році з конвеєра зійшов перший "Запорожець", який отримав в народі прізвисько "горбатий".

У 1964 році в Японії була запущена в експлуатацію перша в світі високошвидкісна магістраль - Токайдо-Сінкансен.

1971 - у Флориді відкрито найбільше у світі місце розваг - "Діснейворлд"

У 1977 році Пеле залишив великий футбол, забивши протягом своєї спортивної кар'єри 1281 гол у 1363 іграх. В останній грі Пеле один тайм зіграв за свій останній клуб - нью-йоркський "Космос" і один - за Бразильський "Сантос", в якому починав свою легендарну футбольну кар'єру.

У 1979 році зона Панамського каналу була передана під юрисдикцію Панами.

1982 • у Бундестазі пройшло голосування за відставку федерального канцлера ФРН соціал-демократа Гельмута Шмідта і обрання його наступником представника ХДС/ХСС Гельмута Коля (ХДС). Очолена Колем коаліція християнських демократів з Вільною демократичною партією на позачергових виборах у березні наступного року отримала 55.8% голосів.

У 1983 році Шведська пошта випустила марку із зображенням квартету "ABBA".

1988 • На позачерговій сесії Верховної Ради СРСР генеральний секретар ЦК Компартії СРСР Михайло Сергійович Горбачов обраний на формально найвищу посаду в державі — на посту голови Президії Верховної Ради він змінив вибулого у відставку Андрія Андрійовича Громико.

1990 - у Тернополі згідно з рішенням міської ради народних депутатів демонтували пам'ятник Карлу Марксу

1991 - бомбардування югославською армією (сербами) хорватського міста Дубровник

1999 - у Києві вбито начальника Південно-Західної залізниці Бориса Олійника

2010 • Конституційний суд України визнав незаконною конституційну реформу 2004 року — Україна повернулась до президентсько-парламентської форми правління.

У 2017 році сталася стрілянина в Лас-Вегасі. Загинули 59 осіб. Вбивця обстріляв відвідувачів музичного фестивалю кантрі-музики Route 91 Harvest на відкритому концертному майданчику на північний схід від Мандалай-Бей в Лас-Вегас-Стріп. Стрілянина велася з балкона готелю під час виступу Джейсона Олдіна. Вбивство в Лас-Вегасі стало наймасовішим в історії США з моменту подій 11 вересня 2001 року, випередивши за кількістю жертв масове вбивство в Орландо

Тетяна КОНДРАТЬЄВА