Питання кредитів та депозитів викликало хвилю обурень на недавніх сесіях Козятинської міської ради.

– На депозитих Козятинської міської ради — майже 25 млн грн. Але мер зі своєю більшістю від «Української стратегії Гройсмана» взяли сьогодні (увага — !) 15 млн грн кредиту на заміну лампочок…


На тіньовому ринку є таке поняття як реверсні кошти з депозиту юридичних осіб, він становить 4-5% реверсу в конверті тому чиновнику, який допоміг його туди завести. Якщо це схема дійсна, то це майже 1 125 000 прибутку тому, хто завів кошти Козятинської міської ради — тобто наші з вами податки, — зробив сенсаційну заяву місцевий громадський активіст Олег П’явка.

— Наскільки мені відомо, депозитні договори укладені до кінця поточного року з «Укргазбанк» та меншою сумою з «Ощадбанк». Загальна сума вкладу становить 24 600 000 грн. Очікування від депозитного прибутку громади становить 5,8% річних, що мало б принести прибутку 1 426 800 грн без врахування індексу цін виробників.

Кошти мають бути витрачені відразу на користь громади, а не на користь когось окремого. Для цього у бюджеті має бути сформований чіткий порядок надходження доходів та здійснення видатків нашої громади.

- Депозит — це додаткові кошти для громади, — запевняють у Козятинській міській раді. — По-перше, це тимчасово вільні міські кошти, які вже розподілені, але ще не використані, які Козятинська міська рада останні два роки кладе на депозит. По-друге, від цього бюджет поповнюється додатковими коштами.

За інформацією фінансового управління Козятинської міської ради, станом на 1 вересня на депозиті зберігається близько 24,2 мільйона гривень міських коштів. Як розповів начальник фінансового управління Павло Холковський, з початку року місто вже отримало з депозиту близько 618,3 тис. грн із запланованих 300 тис. грн, 318,3 тисячі надійшло більше плану.


- Оскільки видатки бюджету розвитку не проводяться на початку року, а доходи надходять рівномірно кожного місяця поточного року, то в цей час, поки вони не використовуються, місто розміщує їх під депозит. Для цього банк визначається на конкурсі спеціальною комісією з представниками депутатського корпусу відповідно до постанови КМУ «Про затвердження Порядку розміщення тимчасово віль­них коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках». Коли ж приходить час розраховуватись, то ми їх забираємо з депозиту і витрачаємо на оплату виконаних робіт. Просто об’єкти — ремонтні роботи, закупівлі тощо, на які вони виділені, ще не здані. Тому, щоб вони просто не залишалися без діла на рахунках, ми їх задіюємо в депозит і заробляємо на цьому, – пояснив Павло Холков­ський.

За його словами, завдяки депозитам вдалося додатково отримати до бюджету міста у 2020 році 91,8 тисячі гривень. А вже за 8 місяців цього року – 618,3 тисячі гривень.

Що ж до кредиту «на лампочки», то у Козятинській міськраді пояснили наступне:

- На черговій сесії, що відбулася 10 вересня, депутати міської ради уповноважили міського голову Тетяну Єрмолаєву на під­писання пропозиції щодо надання кредиту від НЕФКО на капітальний ремонт мереж вуличного освітлення Козятинської міської ТГ. Громада не має можливості виділити кошти на комплексну модернізацію системи зовнішнього освітлення, тому від початку каденції місь­кої ради 8 скликання вишуковувалися шляхи фі­нансування цієї важливої і дороговартісної ді­лянки роботи. Розглядалися різ­ні варіанти, у тому числі, за прикладом багатьох громад України, співпраця із інвестиційними фондами з іноземним капіталом. Так, у січні 2021 року за іні­ціативи міського голови Тетяни Єрмолаєвої міська рада зв’язалася із Пів­нічною Екологічною Фі­нан­совою Корпорацією (НЕФКО). Після усних домовленостей Козятинської міської ради із корпорацією НЕФКО фі­нансове управління місь­кої ради, враховуючи усі вимоги та правочини українського фінансового законодавства, підготувало проєктну пропозицію. Декілька місяців відбувалося погодження із паралельним експертним аналізом пропозиції у головному офісі корпорації у Хель­сінкі. У липні Козятинська міська рада отримала від НЕФКО повідомлення, що заявка прийнята. Таким чином, Козятин стане одним із лише 5 про­єктів, що наразі реалізовуються в Україні за співпраці фінансової корпорації НЕФКО.

У проєкті капітального ремонту мереж вуличного освітлення населених пунктів Козятинської громади передбачена заміна 13800 існуючих світильників на нові світлодіодні, 48300 м неізольованого проводу, 13800 кронштейнів індивідуального виробництва, аварійних електроопор, шаф управління вуличним освітленням та встановлення автоматичної системи диспетчеризації освітлення в 54 пунктах.

Орієнтовні терміни завершення впровадження проєкту – вересень 2022 року.