Місцеві обурюються, а у виконкомі запевняють, що це на потреби садочка та для малозабезпечених жителів селища.

– Серед білого дня в прибережній смузі населеного пункту — лісовоз, маніпулятор і більше 40 (!) кубометрів вирізаної деревини, — обурюється колишній голова Брацлавської громади Віталій Мазур. — Мав би бути акт обстеження, залучення екологів у комісію, висновок, що ці дерева можна зрізати. І тільки на підставі цих документів виконком міг надати відповідний дозвіл. Дякую жителям громади, які не заплющують очі на такі кричущі дії!


Детальніше про ситуацію повідомила жи­телька Брацлава Ірина Матвєєва:

– 24 вересня було викрито незаконне знищення дерев в особливо великих розмірах, які знаходились на 3-х вантажних лісовозах, а це більше 40 кубів. Майже така ж кількість спиляної деревини була складована і готувалася до подальшого вивезення в невідомому напрямку...

Прибувши на місце злочину на лівому березі річки Південний Буг одразу за мостом, була викликана слідчо-оперативна група поліції. Як нам вдалося дізнатися, необхідних доз­вільних документів на проведення робіт не було: ні акту вибраковки дерев, ні рішення виконкому, ні дозволу екологічної служби. Відомо, що вантажівки з деревиною були арештовані.

На місце злочину прибув голова ОТГ Микола Кобринчук. З його слів, вся дозвіль­на документація є в наявності і знаходиться в селищній раді, він готовий її надати працівникам поліції. Але після його від’їзду слідчі не могли до нього дозвонитися. Більше Микола Кобринчук так і не з’явився та не надав ніякої інформації.


Працівники слідчих органів самі поїхали в селищну раду для офіційного витребування дозвільних документів, обіцяних головою М.Кобринчуком. Але через деякий час вони повернулись ні з чим...

Природні ресурси належать народу, у даному випадку — жителям ОТГ, але у нас їх хотіли вкрасти.

Депутат Брацлавської селищної ради та член виконкому Лідія Яковенко пояснила, що дерева вирізали з дозволу виконкому для потреб місцевого садочка та для малозабезпечених сімей.

– Було рішення виконкому, що потрібно зрізати осокори та тополі над річкою, оскільки вони уже старі та хворі — омела на кожному дереві. Деревину планували розподілити для потреб громади. Для дитячого садка на опалення та сім’ям, які самі не можуть купити дров. Селищний голова до цього ніякого відношення не має. Селищна рада запросила спеціальну бригаду, яка має спецтранспорт і всі необхідні дозволи на таку діяльність.


Насправді ця ситуація — це продовження війни за землю у Брацлаві. Хвиля обурення і безпідставні звинувачення лунають від тих, хто хоче помститися нашому голові, що той не дозволяє й далі дерибанити чорноземи громади. Микола Кобринчук нарешті почав відновлювати життєдіяльність селища. Але його активна позиція не всім подобається. От і починаються ці «розборки», — впевнена Лідія Афанасіївна.

У пресслужбі поліції Вінницької області повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст 246 Кримінального кодексу. Транспортні засоби та дерева вилучені. Жодних дозвільних документів на вирубку дерев у слідства поки немає.

Газета й надалі буде слідкувати за подіями у Брацлаві.

Людмила ПОЛІЩУК