У Вінниці надзвичайники з’ясовують причини пожежі, яка трапилась 24 вересня у центрі Вінниці.

– О 06.13 з вулиці Магістратської надійшло повідомлення, що там сталось загоряння гаражних боксів. На місці рятувальники встановили, що вогнем охоплено 70 квадратних метрів. О 6.29 пожежу локалізовано, а о 6.32 ліквідовано. Причина та збитки загоряння з’ясовуються фа­хівцями, — прокоментували у ГУ ДСНС у Вінницькій області.

Мешканці будинку 94 по Магістратській досі не можуть оговтатися від шоку, бо згоріли не лише дорогі автомобілі в гаражах, а мало не спалахнула уся багатоповерхівка.

- Гаражі майже впритул до будинку. Якби не дощова погода, висотка спалахнула б, як сірник, бо утеплена пінопластом. Кілька років тому за програмою міської ради нам утеплювали будинок. Ми просили не використовувати легкозаймисті матеріали, але нас не послухали. Під час пожежі стояли на вулиці і випадково торкнулися стіни будинку, вона була гарячою. Якби сонце чи хоч маленький вітерець, усе б згоріло, — шоковані власники квартир.

- Ця пожежа оголола справ­жні страшні речі навколо нас. Виявляється, гаражі зведені з порушенням, їх потрібно було будувати не менше ніж за 15 метрів від будинку, а не впритул. Хто давав дозволи на ці гаражні бокси — нам невідомо. Ще одна проблема — паркан. Щоб загасити вогонь, пожежникам довелося перестрибувати через огорожу. Це теж велике порушення. Якби не само­відданість рятувальників, постраждали б не лише власники дорогих автівок, а всі мешканці будинку, — дякують жильці та просять через газету висловити подяку начальнику караулу капітану служби цивільного захисту В.І. Конову, командиру відділу караулу старшому прапорщику К.О. Демідову, пожежнику-рятувальнику караулу молодшому сержанту І. С. Лев­ченку, пожежнику-рятувальнику молодшому сержанту А.С. Цвірі та водію караулу сержанту Ю.А. Дацюку.

Окрім подяки, мешканці будинку 94 по Магістратській просять компетентні органи перевірити законність зведених гаражів на дотримання усіх норм.

Вихідними у Вінниці горів ще один гараж — по вулиці Брацлавській.

- Так у місті вивільняються земельні ділянки, — впевнені одні вінничани. А інші переконані, що на гаражному бізнесі чиновники заробляють «чорний нал», який чомусь не помічають правоохоронці.

Людмила ПОЛІЩУК