7 жовтня у Вінницькій міській раді відбулася зустріч освітян Вінниці з делегацією польського міста Кельце щодо підписання Декларації про співпрацю закладів загальної середньої та дошкільної освіти Вінницької МТГ та міста Кельце.

Співпраця передбачає обмін досвідом педагогічних та виховних практик, взаємне стажування вчителів і учнів та обмін групами молоді на період канікул. Також передбачений обмін науковими публікаціями, мультимедійними презентаціями та фільмами, організація спільних культурних, спортивних та туристичних заходів.
«Співпраця у нас триває вже не один рік, і всі знають, що міста Кельце і Вінниця співпрацюють більше 60 років. Сьогодні, за ініціативи міського голови Сергія Моргунова і департаменту освіти та, зважаючи на згоду представників Польщі, ми вперше підписуємо декларацію про співпрацю саме з дошкільною освітою – дитячими садочками. Це новий для нас напрямок роботи, який, я впевнена, буде цікавим і корисним як для нашої територіальної громади, так і для міста Кельце», – зауважила заступниця Вінницького міського голови Галина Якубович.
Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі відзначив, що така співпраця піде на користь обом громадам – Кельце та Вінниці.
«Ці зустрічі слугуватимуть новим зв'язком між закладами освіти. Я дуже радий, що ця багаторічна співпраця переходить на вищий рівень. Ми залучаємо різні галузі та все більше людей. І я впевнений, що разом ми досягнемо гарних результатів»,– додав Дамян Цярціньскі.
Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко розповіла, що ще у грудні 2018 року в Кельце уклали Декларацію зі школами-партнерами Республіки Польща та п’ятьма комунальними закладами освіти Вінниці.
«У нас завжди була дуже гарна співпраця, проте з 2018 року вона поглибилась і активізувалась. Уже тоді ми підписали 5 декларацій про співпрацю з школами-партнерами. Наступного року – ще 6. Наразі 11 шкіл Вінницької громади мають такі декларації. Сьогодні підписана ще одна декларація з гімназією №1. І вперше ми започатковуємо співпрацю з дитячими садочками. В документі прописаний обмін досвідом в різних галузях: освіти, культури, охорони здоров’я, спорту та туризму», - зауважила Оксана Яценко.
Сьогодні освітяни підписали декларацію про співпрацю з вінницькою гімназією №1 та із закладами дошкільної освіти - садочками №7 та 28.
«Наші діти вже очікують, аби швидше обмінятися досвідом, думками і поспілкуватися з нашими закордонними партнерами.  Напрацювати нові ідеї і втілити певні проєкти в реальність», - каже директорка гімназії №1 Віта Скиба.
Серед представників польської делегації – учителька п’ятого ліцею міста Кельце, координаторка проєктів з Вінницею  Магдалена Слома.
«Наш заклад співпрацює з вінницькими ліцеями і школами. Під час карантину ми обмінювалися досвідом онлайн. Ділилися методиками викладання. Така співпраця дає нам можливість комунікувати та вдосконалюватися», - каже Магдалена Слома.
Згодом польська делегація освітян відвідала школи Вінницької міської територіальної громади.