Про це зізнався нашій журналістці під час ексклюзивного інтерв`ю у Вінницькому аеропорту. Саме там відбувся фестиваль, де джазували сотні вінничан та гостей міста.

– «Джазовий порт» здивував всіх давніх джазоманів і став незабутньою подією для молоді, що тільки відкриває для себе безмежну красу джазу, – зазначає директор VINNYTSIA JAZZFEST, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков.


– Як і належить кожному аеропорту: всіх глядачів чекала атмосферна реєстрація на концертні рейси, «Джазове Duty Free» з раритетними дисками, платівками і сувенірами, багато креативних артпросторів і зона відпочинку, де за запашною кавою, джазовими напоями і смаколиками всі ділились яскравими враженнями, які подарував ювілейний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST.

Фінішував фестиваль 3 жовтня о 21.00 концертом єдиного сина «королеви джазу» Елли Фіцджеральд Рея Брауна-молодшого (США) і знаменитого Тріо Андрія Арнаутова. Рей Браун-молодший – неперевершений джазовий і блюзовий співак, що ріс і виховувався в оточенні справжніх «джазових титанів»: Оскара Пітерсона, Луїса Белсона, Дюка Еллінгтона, Ната Кінг Коула і Френка Сінатри.

Незаперечно, що Елла Фіцджеральд — королева джазу. Якою вона була мамою - розповідає її син Рей Браун.

– Мама — найрідніше слово кожної людини. Елла — хороша матір. Була не занадто суворою, але знала, як насправді потрібно виховувати дітей. Пам`ятаю, в мене була навіть комендантська година – о 22.00 мав бути вдома. Кожного разу, коли вона співала, її голос торкався моєї душі. Тому всі її пісні дуже близькі для мене.

Джаз та блюз не завжди поважали та любили. Були моменти, про які хочеться забути. Наприклад, коли на сцену в нас — артистів – кидали бляшанками та сміттям.

Якщо говорити про джаз, то у всьому світі він має свою атмосферу. Слухачі джазу особливі. Вони по-своєму сприймають музику та світ. Дуже приємно, що Вінниця — столиця українського джазу. І тисячі людей приходять насолоджуватись концертами та відпочивати духовно.

Мені дуже приємно розуміти, що велика кіль­кість людей спостерігає за моєю творчістю і чекає мене на концертах. Хтось дивиться в онлайні. Але є і ті, хто просто це терпіти не може за мій чорний колір шкіри.

Дружина Рея – українка. Вони познайомились на кораблі, коли їздили в тур по Середземному морю. Далі — роман, який переріс в кохання всього життя... Брауну подобається українська культура, багата на різні традиції та звичаї. Він куштував багато національних страв, під час візитів на Вінниччину. Зізнається, що деякі намагався готувати самостійно, та, звісно, із допомогою коханої дружини. Наприклад, млинці із сиром, борщ і запіканки.

 Софія Копач