Із 1-го вересня на кордоні Вінниччини із невизнаним проросійським Придністров’ям черги, скандал і повний розпач водіїв із номерами ПМР.

Молдова і Україна кілька разів планували заборонити виїзд за кордон автомобілів із символікою невизнаного Придністров’я… А з початку осені ця заборона стала чинною.

Як пройшов місяць «блокади» автівок із Придністров‘я?

Медіа за Дністром публікують страшні історії жителів «республіки», які скаржаться на те, що Київ і Вінниця не визнають номерні знаки їхніх авто, через що вони втратили можливість безперешкодно пересуватися територією України. Ідеолог «руского міра» Костянтин Затулін назвав такий стан справ «обурливим геноцидом».


Водночас вінничани, які мали автомобілі із Придні­стровського регіону Молдови, так само зіткнулись із проблемами. Бо тепер ці авто зі знаками невизнаної «республіки» перетворились на брухт і головний біль.

- Тут повно цих «блях», на яких не їздив лише ледачий. Бо вони всі по 500-1000 доларів, багато крадених чи з перебитими номерами. Тому для бізнесу через кордон чи їзди по сільських дорогах саме те. Але ще рік тому нас попередили, що скоро цьому щастю буде кінець. І нормальні люди ці «ПМР-бляхи» здали на розбірки чи продали за копійки, — розповів мешканець Пі­щанки Антон. – Тут цього кордону із Придністров’ям 50 кілометрів, але в кожному дворі раніше була тачка з того боку. Тепер їх не пускають, і «головняк» мають всі. Місяць пройшов, але питання так і не вирішилось, і нас реально не пускають ні туди і ні сюди…

Нагадаємо, що раніше жителі «республіки»  безперешкодно заїжджали на територію України у своїх справах, багато хто їздив транзитом у Росію, а тепер це неможливо.

Українські прикордонники з боку Вінниччини вже місяць завертають придністровські пасажирські автобуси, через що автостанції пусті та рахують збитки. Всі автобусні маршрути в Україну закрили.

Тому нині за окрему плату ваше авто на номерах ПМР все ще можуть переєреєстурвати у Молдові, але вже по 3-му тарифу. І часто це дорожче за вартість самого авто…

Сергій Годун