Православна церква 12 жовтня вшановує пам’ять святого Феофана Милостивого і преподобного Киріака відлюдника. Зазвичай у цей день потрібно було влаштовувати полювання на зайця, після якого існувала традиція збиратися на пишне гуляння. В народі вірили, що тепло на Феофана обов’язково має повернутися. Однак погода в цей час була мінливою – з холодними вітрами і туманами.

В Україні – День державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Всесвітній день економіста, Всесвітній день перелітних птахів, День іспанської мови (ООН), День шоколадних сюрпризів Всесвітній день боротьби з артритом.

12 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

322 до н. е. • На острові Калаврея скінчив життя самогубством 62-річний афінський оратор і державний діяч Демосфен. Він виступав за незалежність грецьких міст від Македонії. Пристрасні і гнівні промови Демосфена проти агресії македонського царя Філіппа II (філіппіки) привели до того, що після закінчення Ламійської війни діадох Антипатр зажадав видачі оратора, але Демосфен віддав перевагу добровільній смерті перед полоном.

У 82 рік до н.е. в цей день урартським царем Аргішті I було засновано місто Єреван.

1428 • У ході Столітньої війни англійці почали облогу Орлеана, взяття якого відкривало шлях для наступу на столицю дофіна Карла місто Бурж і на південь Франції. Попри загалом успішні дії через несподівану загибель через місяць командуючого Томаса Монтегю облога затягнулась до травня наступного року, коли Орлеан був врятований французькими військами на чолі з досвідченими капітанами і Жанною д'Арк.

У 1492 році експедиція Христофора Колумба досягла острова Сан-Сальвадор. Це вважається офіційною датою "відкриття Америки". Першим нову землю о другій годині ночі побачив матрос Хуан Бермехо, імовірно, сучасний острів Волтінга у Багамському архіпелазі. але йому не дісталася обіцяна від імені королеви винагорода в 10 тисяч мараведісів довічної ренти. Колумб заявив, що побачив землю ще о десятій вечора попереднього дня, представив як свідків своїх слуг та присвоїв нагороду Названий Сан-Сальвадор, він став першим з десятка островів, серед них Куба і Гаїті, відкритих першою експедицією Христофора Колумба, які він щиро вважав частиною Східної Азії, до якої прокладав маршрут незвичним для тих часів західним напрямком, хоч насправді належали до континету, згодом названого Америка.

1727 - на генеральній раді у Глухові Данила Апостола обрали гетьманом Лівобережної України

1808 • В Ерфурті імператори Наполеон Бонапарт і Олександр I підписали франко-російську союзну конвенцію, котра підтверджувала умови Тільзитського миру 1807 року, — Наполеон визнавав права Росії на Фінляндію, Молдавію і Валахію, а Росія зобов'язувалась надавати Франції допомогу в її війні з Австрією.

1808 - у Ерфурті (Німеччина) імператори Наполеон Бонапарт та Олександр I уклали союзну конвенцію між Францією та Росією, домовившись десять років тримати союз у таємниці

У 1810 році вперше відбувся нині прославлений пивний фестиваль "Октоберфест". Жителі Мюнхена були запрошені на святкування весілля кронпринца Людвіга Баварського і принцеси Терези Саксен-Гільдбурггаузенської. Пиво лилося рікою, а під кінець свята відбулися скачки. До них в 1811 році додався фестиваль фермерів з показом найкрасивіших коней і биків, а в 1818 році на черговому святі були встановлені перші каруселі і гойдалки, а також перші пивні ларьки. "Октоберфест" розростався.


У 1881 році відкрилася перша і найбільша в світі жаровня курчат, в 1892 році пиво вперше продавали в скляних літрових кружках, і вже в 1896 році були побудовані пивні намети і "фортеці". В даний час "Октоберфест" щороку призначають на нову дату, починаючи з середини вересня. Фестиваль триває близько трьох тижнів, його відвідують понад 7 млн туристів. На свято пива зазвичай з'їжджаються гості не тільки з різних куточків країни, але і з усього світу. Правда, коровірус зараз вніс свої корективи.

У 1901 році Теодор Рузвельт офіційно присвоїв резиденції президента США назву "Білий дім".

У 1905 році в Парижі відкрилася перша Генеральна конференція Міжнародної федерації аеронавтики.

1920 - у Ризі РСФРР і УСРР з одного боку та Польща - з другого боку підписали договір про перемир'я і прелімінарні умови миру.

Східна Галичина, Західна Волинь, Холмщина, Полісся і Підляшшя залишалися за Польщею. Було визнано незалежну УСРР як суб'єкта міжнародних відносин. 18 жовтня мали припинитись будь-які воєнні дії; на лінії фронту утворювалася нейтральна полоса завширшки 30 км

1921 - політбюро ЦК КП(б)У поширило на територію УСРР всі постанови ЦК РКП(б) про розстріли

1924 • Ухвалою ЦВК УРСР з частини території Балтського і Одеського округів Одеської губернії і Тульчинського округу Подільської губернії утворено Молдавську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в складі УРСР зі столицею у місті Балта. Межею МАРСР на заході і південному заході була оголошена лінія річок Прут і Дунай. Таким чином до складу МАРСР формально входила і Бессарабія, оголошена окупованою Румунією.

1928 - у дитячому госпіталі Бостона (штат Каліфорнія) вперше використали апарат "штучні легені" - для лікування хворого на поліомієліт підлітка

У 1931 році відбулося відкриття і освячення статуї Спасителя на вершині пагорба Корковаду, що вважається символом Ріо-де-Жанейро.

1939 - СРСР зажадав від Фінляндії переносу кордону на 70 км від Ленінграда

1940 • У штаті Арізона в автомобільній катастрофі загинув кіноактор Том Мікс, найбільш високооплачуваний актор 1920-х років, зірка німого кіно, визнаний публікою і практично всіма критиками кращим ковбоєм на кіноекрані. Багатьом здалось символічним, що Мікс загинув на Дикому Заході, події на котрому він стільки разів зображав на екрані, і в ковбойському костюмі, котрий він так і не зняв після завершення зйомок попереднього дня.

1957 • У Мюнхені у під'їзді будинку №8 на Карлплатц агент КДБ Богдан Сташинський вбив одного з провідних діячів ОУН Лева Ребета. Цей терористичний акт став генеральною репетицією вбивства ще одного заклятого ворога Кремля — Степана Бандери.

У 1960 році на 15-й Асамблеї ООН мав місце курйозний інцидент з главою СРСР Микитою Хрущовим. Під час однієї з промов, яку виголошував західний дипломат, радянський лідер зняв черевик і почав ним стукати по столу. Цей вчинок викликав шок у світовому співтоваристві, а потім обріс масою легенд. До речі, через кілька десятиліть у Хрущова знайшовся несподіваний послідовник: 14 грудня 2008 року на прес-конференції в Багдаді Іракський журналіст Мунтазар аль-Зейді кинув у президента США Джорджа Буша-молодшого черевик. Однак в даному випадку Зейді апелював не до радянського лідера, а до арабської традиції, за якою такий жест вважається образливим.

1966 - у Запоріжжі з конвеєра заводу "Комунар" зійшли перші "Запорожці" нової моделі "ЗАЗ-966"

У 1971 році на Бродвеї пройшла прем'єра рок-опери "Ісус Христос - суперзірка".

1986 - зустріч лідерів СРСР та США, Михайла Горбачова та Рональда Рейгана в Рейк'явіку.

Сторони не досягли згоди з обговорюваних питань, але багато в чому саме ісландський саміт став відправною точкою зближення позицій двох наддержав та прогресу на подальших переговорах

У 1999 році в Сараєво народився 6-мільярдний житель Землі. точно вести подібний підрахунок практично неможливо і тому демографи ООН вибрали для цієї події місто, де в той час перебував генеральний секретар ООН Кофі Аннан. За прогнозом вчених людство перетне 10-мільярдну відмітку чисельності приблизно в 2050 році.

2002 • Ісламськими терористами з організації Джемаа Ісламія здійснено вибух трьох бомб у місті Кута на острові Балі, що привело до загибелі 202 і пораненню більше 200 чоловік.

У 2003 році Міхаель Шумахер став першим в історії гонок "Формула-1" 6-разовим чемпіоном світу, побивши рекорд за кількістю чемпіонських титулів (5) Х.-М. Фанхіо, що тримався з 1957 року. Рекорд був не тільки неперевершеним, але і неповторним - другим 5-разовим чемпіоном став сам Шумахер в попередньому, 2002 році.

2010 • У місті Марганець в результаті зіткнення на залізничному переїзді автобуса «Богдан» і локомотива загинуло 45 осіб (в тому числі троє дітей) — наймасштабніша автоаварія в історії незалежної України. Автобус марки "Еталон" із 52 пасажирами (переважно пільговиками з міста Марганець, Дніпропетровщина) виїхав на колію перед локомотивом на 116-му кілометрі переїзду Нікополь-Марганець, проігнорувавши червоний сигнал семафора. Поїзд врізався в мікроавтобус і протягнув його майже 400 метрів.

2013 • У Лас-Вегасі в бою проти мексиканця Хосе Раміреса в професійному боксі дебютував дворазовий Олімпійський чемпіон український боксер Василь Ломаченко. Він переміг у четвертому раунді технічним нокаутом.

2019 • Православна Церква Еллади першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу визнала Православну Церкву України як незалежну і рівноправну.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА