Нове харчування дітей у ДНЗ та школах викликало хвилю протестів батьків. Несолоні та несолодкі харчі не сприймають діти. Що потрібно робити – відміняти «кухню Клопотенка» чи привчати дітей змалечку їсти такі «здорові харчі»? Дискутуємо разом. Ми готові вислухати різні точки зору.

З початку нового навчального року до редакції мало не щодня звертаються мами школярів та вихованців дитсадків зі скаргами на харчування в освітніх закладах.

Кажуть, діти від­мовляються їсти страви, приготовлені за новими вимогами. А через те, що цілий день голодні, у малих погіршується самопочуття.


– У шкільних їдальнях уже суперсучасні фільтри води поставили, замінили обладнання, але харчування як було непридатним, так і залишилося. Донька принесла додому булочку. То з того тіста можна коників ліпити... Це не будуть животи боліти в дітей від такого?! Вимушена давати з собою бутерброди і чай у термосі, бо шкільний компот з сухофруктів — як помиї, там навіть черв’ячки плавають... Хочеться тим кухаркам в очі подивитися і запитати, чи вони вдома таке готують?.. Я б порадила місцевій владі, перш за все, ретельніше кухарів підбирати, а не меню і плити міняти. Бо людина повинна розуміти, що для дітей готує, а не свиням, — не приховує обурення мама школярки Олена Дроздова.

– З жовтня у сина вже двічі була блювота в дитсадку. Перший раз — коли на обід дали тушковану капусту. А вдруге — після їхнього капусняку. Розумію, що капуста зараз дешева, але ж не треба щодня нею годувати дітей! А ще й як готувати! Мало того, що страва недосолена, то ще й тхне від неї аж на вулицю... Після капусняку я вже увірвалася на ту кухню і влаштувала «розбір польотів». Виявляється, у той суп з капусти і двох картоплин ще й сметану пережарюють, щоб «ситніше» було. Як я в холодильник до тієї сметани, а вона вся прострочена... Була шокована побаченим. Бо нашим дітям бутерброди роблять не з сиром нормальної якості, а з сирним продуктом, не з маслом, а спредом не першої свіжості... Зрозуміло тоді, від чого у дітей піднімається ацетон, отруєння та купа болячок...

Написала скарги в усі можливі інстанції. Пропоную й іншим батькам це ж зробити.

– Моя сестра працює в їдальні одного з дитсадків Вінниці. Вона мене щодня кличе на вечерю, бо забирає з роботи то парові котлетки, то запіканку. Навіть какао. Їжі залишається дуже багато. За новими вимогами страви для дітей майже без солі і зовсім без цукру. Малеча не звикла таке їсти. Батьки вдома годують сосисками і макаронами з кетчупом. А дієтична їжа уже не до вподоби. Щоб не викидати на смітник, працівники розбирають залишки по домівках. Сестра додає солі і спецій — і всі домашні залюбки їдять. А її колега навіть курей у гаражі завела, яких підгодовує недоїдками з роботи. Не бачу в цьому нічого поганого, бо як можна їжу викидати?.. — розповіла вінничанка Тетяна Громова.

Ось як прокоментувала скарги батьків на нове харчування дітей у закладах освіти директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко:

— Реакція на Постанову Кабміну «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» неоднозначна. І скарг найбільше саме по молодших групах садочків, де дітям тепер зовсім не дають цукру до чаю та какао, а норма солі — 2,5 грама на день. Тому до 1 січня дія цієї постанови призупинена і ситуація із харчуванням поки що вирішується.

А по школах нове меню, яке засноване переважно на стравах відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, досі не затверджене Міносвіти… Бо до нього є багато питань і претензій.

Щодо інших зауважень, то в департаменті радять батькам не боятися і повідомляти про порушення у Держ­продспоживслужбу.


Коли верстався номер газети, стало відомо, що на Вінниччині Центр контролю та профілактики розпочав раптові перевірки працівників харчоблоків шкіл та дитячих садочків. Відібрані зразки перевірятимуть на но­сійство патогенного золотистого стафілококу. Моніторингова група відібрала зразки для дослідження у працівників харчоблоків ЗОШ №1,4,7,15,25 та 15-ти ДНЗ Він­ницької міської ради (4,67,52,45,46,50, 37,77,27,28, 23,51,34,5,11) та в КНП «Вінницький обласний спеціалі­зований будинок дитини з ураженням ЦНС та порушенням психіки». За підсумками обстеження ті працівники, які виявляться но­сіями бактерії, будуть відсторонятися від роботи, поки вони не пройдуть лікування, ос­кільки це безпека дітей.

Під час моніторингових візитів фахівці перевіряють й санітарні книжки працівників харчоблоків.

Від редакції. Просимо і далі ділитися своїми думками із «33-м». Вислухаємо і допоможемо. Піддамо гласності наболілі для вас теми.

Каріна МАЄВСЬКА