Сьогодні, 13 жовтня, відбулась робоча зустріч з питань забезпечення публічної безпеки і порядку на території Вінницького регіону за участі міського голови Сергія Моргунова та начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Івана Іщенка. Під час заходу йшлось про важливість взаємодії між муніципалітетом та Національною поліцією щодо створення безпекового середовища. Серед прикладів такої співпраці – робота муніципального Ситуаційного центру, проєкти «Поліцейський офіцер громади» на приєднаних територіях, «Шкільний офіцер поліції» у навчальних закладах тощо.

На зустрічі міський голова Сергій Моргунов нагадав, що Вінниця стала сьомий раз найкомфортнішим містом України відповідно до Всеукраїнського муніципального опитування, яке проводив за сприяння USAID Міжнародний республіканський інститут. «За результатами опитування, більшість вінничан вважають, що у місті жити безпечно. Взагалі, для будь-якої людини питання безпеки – це освітлені вулиці, якісні дороги, безпечний транспорт, належна робота і співпраця муніципалітету і органів поліції, патрульної поліції, офіцерів громад тощо», – каже Сергій Моргунов.

Очільник міста зазначив, що дивлячись на ситуацію у Вінниці, співпраця з Національною поліцією налагоджена, проте територіальна громада та працівники поліції повинні мати спільне бачення, яким чином рухатися далі, щоб мешканці нашої територіальної громади почували себе безпечно. Начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван Іщенко зауважив, що поліція відкрита до діалогу. «Я вважаю, що вже пройшли ті часи, коли неможливо було достукатися до поліції. Ми хочемо, щоб кожен мешканець територіальної громади почував себе у безпеці і працюємо над цим», – зазначив Іван Іщенко.

Міський голова зазначив, що відчуття безпеки вінничан залежить, в тому числі й від роботи Ситуаційного центру. Наразі до центру під’єднано більше 1000 камер, мережа відеонагляду постійно збільшується, щоб охопити якомога більше публічних місць. Це дозволяє правоохоронцям оперативно отримувати інформацію, необхідну для попередження чи розкриття правопорушень. Разом з працівниками Ситуаційного центру чергують працівник патрульної поліції, також інших екстрених служб. І це дає можливість більш якісно координувати дії та приймати виважені рішення. З початку року завдяки Ситуаційному центру зафіксували 10 350 правопорушень.

Під час зустрічі йшлось про важливу роботу щодо підвищення безпеки на приєднаних до Вінниці населених пунктах. Це новий безпековий проєкт «Поліцейський офіцер громади», який має на меті наблизити допомогу поліцейських до мешканців приєднаних територій. Громада забезпечила приміщення для поліцейського офісу та його оснащення у Вінницько-Хутірському старостинському окрузі. Також передбачили кошти з міського бюджету для закупівлі спецавтомобіля для роботи офіцерів громади. «Буквально на минулому тижні було прийнято остаточне рішення по Стадницькому старостинському округу: за рахунок міського бюджету відремонтувати відповідне приміщення для поліцейського офісу. Далі будемо думати про придбання автомобіля. З одного боку це локальні речі, а з іншого – це зовсім інша форма взаємодії поліції і муніципалітету з членами тієї чи іншої територіальної громади», – говорить Сергій Моргунов.

Іван Іщенко зазначив, що поліцейський офіцер – це людина, яка буде безпосередньо працювати з місцевими мешканцями того чи іншого населеного пункту: «Люди зможуть цілодобово звертатись до офіцера, отримувати кваліфіковані поліцейські послуги. Людину на цю посаду обирають досить ретельно, до конкурсної комісії входять як поліцейські, так і американські партнери, які долучаються до проєкту фінансово та проводять навчання для майбутніх офіцерів».

Під час засідання міський голова окремо зупинився на спільних заходах, які орієнтовані на дитячу та молодіжну аудиторію. Це – «Шкільний офіцер поліції» та співпраця щодо ювенальної превенції.

«Якщо говорити про стратегію розвитку «Вінниця 3.0», безпека на території Вінниці для нас важлива по багатьох показниках. Наскільки вінничани себе безпечно почувають, наскільки туристам комфортно приїздити до Вінниці та безпечно тут відпочивати, наскільки бізнесу теж безпечно проводити свою діяльність, створювати нові робочі місця, отримувати прибуток, відповідно – сплачувати кошти до бюджету, щоб ми могли далі розвивати нашу територіальну громаду. Я думаю, що спільно ми вирішимо багато питань. Я дякую начальнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Івану Іщенку та всьому особовому складу за співпрацю у питаннях створення комфортних і безпечних умов для проживання вінничан, членів нашої територіальної громади», – підсумував Сергій Моргунов.