Дев’ятьом особам висунули звинувачення за вбивство вінничанина Дмитра Нікіфоренка у польському витверезнику. Про це повідомляє районна прокуратура Щецина.

У повідомленні йдеться, що у ході слідства було затримано вісім осіб. Дев’ята особа — працівниця витверезника — затримана 9 жовтня, в суботу.

Прокурор висунув трьом поліцейським звинувачення у порушенні службових повноважень, зловживанні при поводженні з затриманою особою та смертельному побитті, — повідомляють у прокуратурі Щецина.


— Ще одного поліцейського звинуватили у наданні дозволу фізичного насильства над затриманою особою, що суперечило його службовим обов’язкам. Двох працівників витверезника прокурор звинуватив у фізичному насильстві над затриманим та смертельному побитті. Лікарці витверезника висунули звинувачення у неналежній оцінці стану побитого українця, що призвело до його смерті. Керівника витверезника звинуватили у підбурюванні медичних працівників до перешкоджання кримінальному провадженню та розміщення неправдивої інформації у медичній документації щодо перебування потерпілого в центрі.

Те саме звинувачення почув і заарештований співробітник витверезника. Прокуратура попросила про тримісячний арешт двох поліцейських. Суд не задовольнив це клопотання, однак обвинувачення планує оскаржити це рішення. Решта підозрюваних перебуватимуть під наглядом поліції, щодо них діють заборони контакту з конкретними особами, заборони на виїзд з країни та майнові гарантії. Працівників і лікарку витверезника відсторонили від роботи. Одного з офіцерів поліції відсторонили від виконання службових обов’язків, а на іншого прокурор видав наказ утриматися від виконання будь-якої діяльності, в якій допустима можливість застосування заходів прямого примусу. Трьом поліцейським та двом працівникам центру тверезості загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Решті — до 5 років.

Нагадаємо, що поль­ські по­ліцейські закатували до смерті Дмитра Нікіфоренка із Немирова. Завдяки нареченій, рідним, журналістам вже доведено, що хлопця вбили, катуючи, а не він був «буйним п’яницею». У Вроцлаві відбувались акції протесту проти поліцейського «безпредєлу». Учасники української діаспори та місцеві жителі, які виявили солідарність із українцями, кричали про три смерті від рук правоохоронців у Польщі, одна з яких — смерть нашого земляка Дмитра Нікіфоренка. Ми вже не раз писали про це. Нагадуємо події, які передували.\

— Тіло нашого 25-річного Дмитра привезли на Він­ниччину. Батькам не пояснили причину його смерті. Лише сказали, що виробництво, на якому працював юнак, не буде робити розслідування, бо помер він не на роботі. Батьки хоронили сина і навіть не знали причину його смерті. Експертизи затягнулись, тому офіційні висновки з’явились нещодавно. І ось треба віддати належне професіоналізму поль­ських експертів: остання версія слідства, яка оприлюднена, – Дмитра задушили поліцейські! – про це розповідає рідний брат Роман.

Перша офіційна інформація про загибель українця в Польщі звучала так: у польському місті помер український заробітчанин, якого п’яним затримали четверо місцевих поліцейських. Його привезли у витверезник, зв’язали ременями, щоб заспокоїти, бо він себе поводив агресивно. В якийсь момент він почав задихатись, синіти та втрачати свідомість, а потім помер. Польські журналісти ще тоді зазначили, що помер хлопчина 18 липня, а інформацію про це оприлюднили лише 30-го серпня. Але в поліції від коментаря утримались.

Дмитро народився і виріс у Немирові, але вже 3 роки працював будівельником у Польщі. Там мав наречену. І саме Сузанна Водоливова першою не повірила у версію поліції. Звернулась до журналістів та заявила про свої підозри. Дівчина розповідає, що ніколи не змириться з тим, що сталось, бо Діму оббрехали, зробили п`яницею та жахливо вбили.


– З Дмитром ми познайомились на заробітках у Польщі. Закохались, довгий час жили разом, збирались одружитись. Дмитро працював на будівництві близько двох років. Планував разом зі мною будувати щасливе життя. Він все життя займався спортом, взагалі не вживав спиртне. Але в той вечір вирішив посидіти з товаришами на новій роботі, щоб не бути «білою вороною». Хлопці смажили шашлики і трохи випивали. Та ми постійно були на зв’язку. Діма не був агресивний і збирався додому, бо хотів спати. Останній раз ми говорили з ним, коли він був на зупинці. Та зв’язок перервався, і він більше не відповідав на мої дзвінки. Діма — найдобріша людина зі всіх, кого я знала. Тому і ніколи не повірю у версію того, що він п’яний дебоширив на зупинці, – розпо­відає наречена покійного.

– До мене зателефонував журналіст одного із польських ЗМІ і сказав, що він бачив запис із витверезника. Повідомив, що на власні очі бачив, як з Діми знущались та били. Копи влаштували побоїще... Поставили на коліна, тримали за дві руки та пшикали газовим балончиком в обличчя... У жахливих муках він благав пощади. Та поляки-поліцейські навіть і чути нічого не хотіли....

Родина із Вінниччини запевняє, що йтиме до кінця, щоб покарати вбивць Дмитра. Дякує журналістам, чесним правоохоронцям та земляках, які їх підтримали.

Софія Копач
Андрій Власенко