Днями до Вінниці приїжджав чемпіон Олімпійських ігор 2020  Жан Беленюк. Побачити живу легенду спорту можна було в суботу у комплексі «Здоров’я», куди Беленюк приїхав разом з губернатором Сергієм Борзовим.

Тут народний депутат і чемпіон Олімпіади зустрівся із юними спортсменами Вінниччини, розповів свою історію успіху, відповів на запитання та безкінечно фотографувався та роздавав автографи.

– На цих вихідних завітав до Вінниччини! Від­відав спорткомплекс «Здоров’я», реконструкцію якого завершено в рамках програми «Велике будівництво».


Я щиро радий бачити, як реалізовується розвиток спортивної інфраструктури, відкриваються нові зали та створюються гарні умови для спортсменів. Вірю, що в майбутньому у кожному місті нашої країни будуть такі об'єкти, — розповів чемпіон.

І звісно, у Вінниці Жана Беленюка питали про ціну його перемоги на Олімпіаді, дошкульні поразки, про похід у політику і його ініціативу продати свою золоту медаль.

- Ви справді готові продати своє «золото»?

- Я хотів проконсультуватись зі своїми підписниками, як вони ставляться до такої ініціативи. Це практика не перша. Срібна призерка з Канади вже продала свою медаль і врятувала життя дитині, оплативши лікування. Я маю деякий до­свід «тримання медалей», моя медаль з Ріо-Де-Жанейро просто лежить і не дає ніякої користі. Якщо чесно, був трохи шокований, бо багато моїх близьких від­мовляли мене від цієї історії. Найбільше жалкує про те, що я наважився продати цю медаль, якщо чесно, моя мама. Але, розуміючи, що вона врятує чиєсь життя чи долю, і вона вже погодилась.

Потім багато людей, які від­мовляли, змінили свою думку і сказали, якщо буде аукціон, то вони візьмуть у ньому участь. Це буде на високому рівні. Але потрібна підготовка і розуміння, яку історію підтримати і куди саме отримані кошти від цієї реалізації вкладати. В моєму Інстаграмі буде вся інформація. Якщо медаль може врятувати комусь життя або купити якесь дороге обладнання, щоб вилікувати хворих або просто реалізувати чиюсь мрію, дати шанс якійсь дитині реалізувати себе в спорті або навчанні. Думаю, що це була б корисна ініціатива. Зараз я думаю, як краще її реалізувати. Але не менше як за 100 000 доларів я свою олімпійську золоту медаль не продам.

- Чому саме греко-римська боротьба, а не інший вид спорту?

- Це той випадок, коли греко-римська боротьба вибрала мене. Якщо чесно, ніколи не чув про цей вид спорту. Але так сталось, що мій товариш, коли мені було 9 років, запропонував зайнятись цим видом спорту. Він займався саме цим спортом і казав, що дуже класно. Тому я долучився до секції. Мені сподобалось, і вже 21 рік я займаюсь цим видом спорту.

- Як ви примушуєте себе займатись, коли не хочеться йти на тренування?

- Спорт — це про те, що ти щодня переборюєш себе, свій біль, якісь негаразди. І знаходиш сили, щоб піднятись, йти на тренування. Це визначає людину з чемпіонським характером, яка вміє переборювати себе, і людину, яка поступається факторам, які потім не дають їй реалізувати свою мрію і стати видатним спортсменом. Кожен спортсмен повинен розуміти: в той час, коли ти відпочиваєш, твій майбутній супротивник працює. Якщо ти просто даси собі слабину і не йдеш на тренування, наступного дня він буде на крок попереду від тебе. Про це треба пам’ятати і себе мотивувати. Я робив саме так.

- Скільки разів ви програвали, поки стали чемпіоном?

- Поки що без цього ніяк. І це добре. Бо нас більше вчать наші програші, ніж перемоги. Тому що саме коли ти програєш, починаєш аналізувати і більш сумлінно ставитись до справи, якою займаєшся. Це я розповідаю про себе. Коли хочеш досягти успіху, аналізуєш, чому програв, знаходишся в пошуку покращення себе на наступний раз. Коли ти перемагаєш – знаходишся в ейфорії, що ти найсильніший і тебе ніхто не може перемогти. Треба сприймати все адекватно: перемога — це добре, але наступного разу треба бути ще кращим. Поразка – нічого страшного, головне до нового старту прийти в стані бойової готовності, щоб завоювати золоту медаль.


- Чи плануєте ви далі боротись?

- У мене є деякий час на роздуми. Офіційно я не завершив свою спортивну кар’єру. Взяв час, щоб перепочити. До наступних Олімпійських ігор не так довго залишилось, але в мене є мінімум рік, щоб визначитись, чи продовжу спортивну кар’єру, чи буду повністю акцентувати свою увагу на політичній кар’єрі. Наразі мною був вибраний акцент на політиці. Я давно мріяв проїхати по всіх регіонах нашої країни і зараз маю на це час та можливість. Тому я приїхав до вас, щоб мотивувати вас займатись спортом, мріяти і вірити в свій успіх.

Сергій Годун