18 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять мучениці Харитини Амісійської. Молода християнка загинула через гоніння   імператора Діоклетіана близько 304 року в Понте. Вона жила усамітнено, в молитвах, вивчаючи Святе Письмо. Її часто навідували віруючі, а невіруючих Христина навертала до своєї віри. Під час гонінь дівчина не відмовилася від своєї віри, і її піддали різним катуванням. Згідно з легендою, кожен раз муки Харитини супроводжувалися дивом.

А ще сьогодні Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

18 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

957 – імовірно цього дня в Константинополі київська княгиня Ольга першою з руських правителів пройшла обряд хрещення. Після належного сорокаденного посту у ніч проти 18 жовтня 957 року  у Софійському соборі в Константинополі відбулась церемонія хрещення руської княгині, яка отримала хрестильне ім’я Єлена на честь своєї хрещеної матері Єлени Лакапіни, дружини імператора Костянтина. З цієї нагоди у неділю у Пентакувуклії св. Павла знову був даний урочистий обід, під час якого Ольга вже сиділа разом з представниками імператорської родини — імператрицею Єленою, її порфірородними дітьми і невісткою Феофано, дружиною Романа, сина-співправителя Костянтина VII, котрий, як зазначає «Повість минулих літ», й проводив обряд хрещення. Уже в часи князювання в Києві Ярополка Святославича його бабуся Ольга стала шануватися як свята. У 1007 році інший її внук, Володимир Великий, переніс «нетлінні мощі» Ольги в збудовану ним кам’яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці (Десятинну). Десь не пізніше середини XIII століття відбулась канонізація Ольги-Олени, а в 1547 році її зарахували до лику святості як рівноапостольну (на сьогодні є однією з шести жінок, хто удостоївся такої честі).

1009 – руйнування Храму Гроба Господнього в Єрусалимі єгипетським “божевільним халіфом” аль-Хакімом

1356 – у Базелі відбувся найбільший із достовірно відомих землетрусів у Центральній Європі середніх віків — від поштовхів силою до 8 балів було практично зруйновано місто Базель, в якому загинуло більше 300 чоловік.

1386 – у Німеччині курфюрстом Рупрехтом I з дозволу Папи Римського Урбана VI відкрито університет Гейдельберга. Він став четвертим університетом Священної Римської імперії після Болонського, Віденського і Празького університетів і першим на території сучасної Німеччини.

1469 – у Вальядоліді одружились Фердинанд Арагонський та Ізабелла Кастильська, котрі почали спільно управляти обома королівствами, поступово приєднуючи до Іспанії її незалежні домініони, що дозволило перетворити Іспанію на наймогутнішу державу світу.

1596 – на соборі в Бересті (нині — Брест, Білорусь) відбулося проголошення Акту приєднання православної Київської митрополії на чолі з митрополитом Київським, Галицьким і всієї Русі Михайлом (Рагозою) до апостольської столиці. Єпископи Львівський Гедеон (Балабан) та Перемишльський Михайло (Копистенський), не підтримавши унію з Римом, після ратифікації рішень Собору королем Польщі опинились поза законом.

1667 – на сучасному острові Лонг-Айленд вздовж ріки Іст-Рівер голландськими поселенцями засновано селище Брьокелен. Сьогодні — це місто Бруклін, яке входить до Великого Нью-Йорка.

1723 – Петро І заклав на острові Котлін фортецю Кронштадт, яка стала головною базою Балтійського флоту Росії.

1731 – російська імператриця Анна Іванівна замість скасованої раніше верховної таємної ради заснувала кабінет міністрів, який був поставлений вище від сенату. На зміну колегіальним принципам правління, закладеним Петром I, прийшло бюрократичне одноосібне правління.

1748 – в Аахені Великобританія, Франція та Нідерланди уклали мирну угоду, що завершила восьмирічну війну за австрійську спадщину. У грудні того ж року і січні наступного до нього приєднались Австрія, Сардинія та Іспанія — всі країни визнали право на австрійський та угорський престоли Марії-Терезії Габсбург, яка була змушена погодилась на перехід Сілезії і Глаца до Пруссії, Парми, Гуасталла і П’яченци — Іспанії, частини Міланського герцогства — Сардинії і поновити незалежність захоплених нею герцогства Модена та Генуезької республіки.

1812 – російська армія вперше після Бородінського бою здобула перемогу над французами, розбивши французький авангард Мюрата несподіваною атакою під Тарутіним і змусивши Наполеона ухвалити рішення про відступ із Москви.

1817 – у Долині царів, на західному березі Нілу, навпроти міста Фіви італійський шукач пригод Джованні Баттіста Белцоні знайшов вхід до гробниці фараона Сеті I, яка виявилась розграбованою.

1842 – У гавані Нью-Йорка під керівництвом Семюеля Морзе прокладено перший телеграфний кабель. Наступного дня він перестав працювати, оскільки був випадково порваний пропливаючим кораблем. Через рік кабель був замінений на новий, котрий для надійності був поміщений у свинцеву трубу.

1851 — у Лондоні вперше опублікований роман Германа Мелвілла «Мобі Дік».

1867 – на Алясці спущено російський прапор і піднято американський — США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією, проданою Росією за 7,2 мільйона доларів.

1893 — у Київському оперному театрі Сергій Рахманінов диригував своєю першою оперою «Алеко».

1896 – на сторінках газети “Нью-Йорк джорнел”, що належала видавцю Вільяму Херсту, з’явився герой комікса, прозваний Жовтим Кідом. Від нього пішло визначення “жовта преса”.

1914 – уперше підводний човен потопив у бою інший підводний човен. У ході І Світової війни англійська субмарина E-3 затонула після влучання торпеди, випущеної з німецької U-27.

1918 – у Львові на зборах українських депутатів австрійської Державної Ради і членів Палати панів, українських представників галицького і буковинського сеймів було утворено Українську Національну Раду, яка очолила український національний рух в Австро-Угорській імперії.

1920 – у Харкові підписано угоду між урядом радянської України та повстанською армією Нестора Махна.

1922 – у Лондоні засновано British Broadcasting Corporation (BBC) — британську радіомовну компанію. Перша радіопрограма вийшла 14 листопада 1922 р. У 1927 р. компанії була націоналізована урядом, хоча й залишилася незалежною у редакційній політиці і має широке самоврядування. Сьогодні BBC — найбільша телерадіомовна компанія у світі зі штатом понад 26 тисяч чоловік і річним бюджетом 4 мільярда фунтів.

1931 – у Вест-Оранджі, штат Нью-Джерсі, у віці 84 років помер легендарний американський винахідник Томас Алва Едісон, автор 1093 патентів на винаходи, серед котрих перший проєктор рухомих картинок, перша пересувна кіностудія, лампа розжарювання і фонограф.

1944 – радянські війська 4-го Українського фронту, подолавши Карпатський хребет, ввійшли на територію Чехословаччини.

1947 – із полігону Капустін Яр (у районі однойменного села Астраханської області) здійснено перший в СРСР запуск балістичної ракети далекої дії.

1955 – стала до ладу Каховська ГЕС.

1967 – радянська космічна безпілотна станція «Венера-4» стала першим у світі пристроєм, що досягнув атмосфери планети Венера.

1968 – у ході поліцейської операції Джон Леннон і Йоко Она заарештовані у себе в домі в Лондоні за незаконне зберігання наркотиків. Будучи попередженим за декілька хвилин до приходу поліції, Леннон намагався викинути героїн в туалет і знищити сліди наявності наркотиків у квартирі, але поліція вибила вхідні двері і проведений обшук виявив 200 таблеток знеболюючих засобів, машину для скручування сигарет зі слідами маріхуани і пів грама морфію.

1981 – генерал Войцех Ярузельський, котрий з лютого був главою уряду Польщі, замінив Станіслава Каню на посту першого секретаря ЦК Польської Об’єднаної робітничої партії.

1989 – глава НДР і Соціалістичної єдиної партії Німеччини Еріх Хонеккер подав у відставку з посади керівника партії й держави. Новим лідером обрали Егона Кренца.

1990 – “студентська революція на граніті”: на площі Жовтневої революції в Києві відбулося святкове завершення студентської акції протесту. Олесь Доній та Маркіян Іващишин виступили по ТБ з інформацією про припинення голодування і звільнення окупованих корпусів університету та КПІ. Наметове містечко було розібране.

1991 – останнє засідання Президії Верховної Ради СРСР.

1991 – головна військова прокуратура РФ реабілітувала генерала радянської держбезпеки Павла Судоплатова – вбивцю Євгена Коновальця.

1991 – СРСР та Ізраїль відновили дипломатичні відносини, перервані в 1967 р.

1995 — Україна вступила до Ради Європи. Рада Європи — міжнародна організація 47 держав-членів в європейському просторі. Один з найбільших успіхів Ради – це Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, яка слугує основою для Європейського суду з прав людини. Штаб-квартира Ради Європи знаходиться у Страсбурзі на французько-німецькому кордоні. Мета Ради Європи — досягти більшої єдності між її членами для захисту та впровадження ідеалів і принципів які є їх спільною спадщиною і сприяння їх економічному та соціальному прогресові.

1996 – почав діяльність Конституційний Суд України.

У Верховній Раді за присутності президента Леоніда Кучми склали присягу 16 перших суддів КС.

2007 – щойно після повернення колишнього прем’єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто на батьківщину після 8 років вимушеної еміграцiї, на неї здійснено замах: під час проходження кортежу в натовпі зустрічаючих Бхутто прихильників прогриміло два вибухи — загинули понад 136 чоловік і близько 450 було поранено, але сама Бхутто залишилась неушкодженою.