Православна церква 19 жовтня вшановує пам’ять апостолів Дениса і Хоми. Святий Хома був одним з 12 апостолів, і єдиним, котрий не повірив у воскресіння Ісуса. Але так сталося, що він також став персонажем багатьох сказань. Жив він в Галілеї і займався рибальським промислом точно так же, як апостоли Яків, Іван та Петро. Цікаво, що Хому учні часто називали «близнюком», оскільки зовні він був дуже схожий на Христа. Інші назви свята: “Хома”, “Хома Хлебник”, “Хома невірний”, “Денис Позимний і Хома”.

А ще у цей день в світі відзначаються Міжнародний день балету, День фармацевта або День аптекаря.

19 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

439 • Війська вандалів і аланів під керівництвом Гейзеріха захопили Карфаген, який став столицею однієї з перших германських держав у Північній Африці.

1097 – рада шести князів у Любечі (Чернігівська область).

Святополку Ізяславичу, як старшому, залишено Київ із Туровом і Пінськом та титул великого князя; Володимиру Мономаху віддані Переяславське князівство, Суздальсько-Ростовська земля, Смоленськ і Білоозеро; Олегу й Давида Святославичам – Чернігів та Сіверська земля, Рязань, Муром і Тмутаракань; Давидові Ігоровичу – Володимир-Волинський із Луцьком; Васильку Ростиславичу (з братом) – Теребовль, Червень, Перемишль. Любецький з’їзд проголосив принцип успадкування князями земель своїх батьків. Це рішення констатувало наявність нового політичного ладу на Русі, основою якого стало велике феодальне землеволодіння. Однак Любецький з’їзд не міг дати реальних гарантій виконання своїх постанов. Відразу ж після цієї ради Давид Ігорович за згодою Святополка осліпив Василька Ростиславича, що спричинило нові війни між князями.


1453 • Французькі війська оволоділи Бордо — це була остання військова акція Столітньої війни, яка тривала з 1337 року. Англія втратила практично всі території в континентальній Європі, якими володіла з XII століття, крім Кале, який залишався в складі Англії до 1558 року.

1466 • Між Польським королівством і Тевтонським орденом підписано Другий Торунський мирний договір, яким завершилась Тринадцятилітня війна 1454-66 років. Згідно з ним, до Польщі відійшло Гданське Помор'я і територія, яка згодом отримала назву Королівська Прусія. Тевтонський орден, столицею якого після втрати Мальборка (Марієнбурга) став Кьонігсберг, визнав себе васалом польської корони.

1781 • Після тритижневої облоги Йорктауна, Вірджинія, франко-американськими військами під командуванням Джорджа Вашингтона капітулювала британська армія Чарльза Корнуолліса. Ця битва стала останньою у шестилітній війні за незалежність 13-и північно-американських колоній, підсумки якої через два роки були підведені Паризьким мирним договором.

1812 • Через місяць після зайняття військами Наполеона спустошеної Москви, французька армія, позбавлена достатньої кількості провіанту і військового спорядження щоб перезимувати, так і не отримавши від російського царя Олександра I повідомлення про капітуляцію, залишила Москву і почала відступ у напрямку західного кордону Росії. Відхід армії Наполеона був тяжким і хаотичним через несприятливі погодні умови, погане матеріальне забезпечення і неочікувану агресивність росіян під час їх хаотичних набігів на відступаючу французьку армію.

1867 • Альфред Нобель отримав шведський патент на динаміт, вибухову суміш, просичену нітрогліцерином.

19 жовтня 1901 року бразилець Альберто Сантос-Дюмон обігнув на 33-метровому дирижаблі Ейфелеву вежу, продемонструвавши керований політ на апараті легше повітря, і завоювавши приз у 100 тисяч франків.

1918 - створена у Львові Українська національна рада на чолі з Євгеном Петрушевичем проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини. Невдовзі нове утворення отримає назву Західноукраїнська Народна Республіка

У 1943 році американський студент-мікробіолог Альберт Шац, який працював під керівництвом Зельмана Ваксмана - американського мікробіолога і біохіміка з українським корінням, - виділив антибіотик стрептоміцин - перший препарат, що приніс позитивний ефект при лікуванні туберкульозу. Препарат утворювався на основі культури Sir. griseus. Відкриття стрептоміцину і з'ясування його цінних лікувальних якостей послужили потужним поштовхом в дослідженні актиноміцетів і пошуків серед них продуцентів нових антибіотичних речовин. Широкі пошуки увінчалися відкриттям таких цінних антибіотиків, як хлоромицетин (хлорамфенікол), неоміцин, хлортет-рациклін, тетрациклін і багатьох інших біологічно активних сполук, утворених актиноміцетами. У 1952 році Ваксман був нагороджений Нобелівською премією з фізіології та медицини "за відкриття стрептоміцину, першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу". Зельман Ваксман народився 2 липня 1888 р. в містечку Нова Прилука на Вінниччині. У рідному поселенні він відвідував єврейську школу, вивчав Біблію й Талмуд. 1911 р. за допомогою родичів із США він емігрував до Штатів, де вступив у сільськогосподарський коледж при Рутгерському інституті, вигравши конкурс на державну стипендію.

1943 - у Лондоні підписана третя угода між урядами Великої Британії, США, Канади та СРСР про постачання до СРСР зброї, обладнання і продовольства

1947 - 19-21 жовтня - операція МДБ СРСР з масового вивезення західних українців до Сибіру (депортовано близько 150 тисяч осіб)

1956 • СРСР і Япония прийняли Спільну декларацію, яка припиняла стан війни і відновлювала дипломатичні стосунки між двома державами, а також фіксувала згоду СРСР на передачу Японії після підписання мирного договору Курильських островів Хабомаи і Шикотан (договір так і не було підписано).

У 1960 році почалася економічна блокада Куби з боку США.

1961 - у Карлсруе (Західна Німеччина) суд виніс вирок агентові КДБ Богдану Сташинському, вбивці українських націоналістичних діячів Лева Ребета й Степана Бандери.

Відповідальними за організацію замахів визнано уряд СРСР i ЦК КПРС. Сташинський засуджений до восьми років тюрми.

Уже після чотирьох років ув'язнення завдяки співпраці з американськими спецслужбами його звільнили. За офіційними даними, Сташинський переїхав на помешкання до Південної Африки, хоча ця версія викликає сумніви. Подальша доля Сташинського та його дружини невідома - припускають, що він міг оселитися у США чи будь-якій іншій західній країні

1964 - літак Іл-18 авіакомпанії "Аерофлот" розбився при заході на посадку в аеропорт Белграда, Югославія. Загинуло 23 людини - екіпаж та радянська військова делегація, що летіла на святкування 20-річчя визволення Белграда від німецько-фашистських загарбників. Серед загиблих - Сергій Бірюзов, маршал, Герой Радянського Союзу, начальник генерального штабу ЗС СРСР, перший заступник міністра оборони

1984 - у Польщі виявлено тіло закатованого католицького священика, популярного в народі душпастиря "Солідарності" Єжи Попелушка. Його викрадення й убивство здійснили агенти комуністичної польської держбезпеки

У 2000 році невідомий донині меценат подарував Франції цінну колекцію з 109 творів мистецтва, в числі яких картини, малюнки, пастелі та скульптури XVIII, XIX і XX століть. Для Франції - це одне з найбільших пожертвувань століття.

У 2000 році в Нью-Йорку відкрилась філія знаменитого Музею мадам Тюссо. Оздоблення музею коштувало його творцям 50 мільйонів доларів. Нова експозиція складена з 200 воскових фігур.

2003 - Мати Тереза беатифікована Папою Римським Іваном Павлом ІІ

2005 - колишній іракський лідер Саддам Хусейн постав перед судом у Багдаді

У 2011 році американський і японський інженери Олександр Йі і Сігеру Кондо розрахували значення числа "Пі" з точністю в 10 трильйонів цифр після коми. Число Пі є математичною константою, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметра. Колишній рекорд обчислення точності числа Пі був поставлений французьким інженером Фарбісом Балларом, який обчислив це число з точністю до 2,7 млрд знаків після коми. Наприкінці 2011 року американський музикант Майкл Блейк поклав число Пі на музику. В принципі, на практиці "рекордне" знання кількість цифр числа "Пі" не потрібно. Так, наприклад, 39 знаків числа "Пі" досить для того, щоб обчислити довжину кола з діаметром, рівним діаметру Всесвіту, з похибкою менше діаметра одного атома водню.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА