Православна церква вшановує пам’ять святої Пелагеї Антіохійської. Спочатку жінка вела розпусний спосіб життя, була танцівницею і блудницею. Але коли один із священників щиро помолився за Пелагею, вона прийняла християнство і згодом стала черницею. У дохристиянські часи 21 жовтня називалося Днем дідів, або поминальним днем. Цього дня згадували дідів та приносили жертви під дерева. Адже давні українці вірили, що душа після смерті переселяється у дерева і назавжди залишається там, оберігаючи рід від усіх напастей. Саме у пору бабиного літа та тонкого павутиння молилися Мокоші, покровительці рукодільниць, аби вона допомогла надбати ниток та тканин на всю родину.

А ще 21 жовтня, у світі відзначають Всесвітній день йододефіциту.

21 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

1056 — диякон Григорій вивів першу літеру. В історію рукопис увійшов під назвою “Остромирове Євангеліє”. Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов’янських рукописних книг. Її 294 аркуша прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

1345 • У ході Столітньої війни поблизу замка Оберош в Гасконі англійська армія Генрі Гросмонта, графа Дербі, завдала нищівної поразки в кілька разів переважаючому французькому війську під командою Бертрана де Ліля. Ця перемога остаточно привернула місцеву знать на бік Англії, яка міцно закріпилась в Гасконі, де її домінування тривало протягом наступних ста років.

1520 • Португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив 600-кілометрову протоку між континентальною частиною Південної Америки і островом Вогняна Земля, котра з’єднує Атлантичний і Тихий океани (сьогодні вона носить його ім’я). На її подолання пішло 38 днів і це змогли зробити лише три з чотирьох суден експедиції Магеллана.

1652 • У Париж, після поразки лідера Фронди принца Конде у бою з військами кардинала Мазаріні, повернувся 14-літній король Людовик XIV, а Конде був змушений тікати до Іспанських Нідерландів. Поразка Фронди привела до встановлення у Франції необмеженої королівської влади, котра була повалена під час революції 1789 року.

1657 • На козацькій раді у Корсуні за присутності послів Швеції, Речі Посполитої, Туреччини, Кримського ханства, Семигорода, Молдови відбулась козацька рада, яка затвердила обрання Івана Виговського гетьманом Війська Запорозького і ратифікувала угоду про військово-політичний союз зі Швецією, за умовами якої король Карл Х Густав зобов’язувався домагатися визнання незалежності Гетьманщина зі східними кордонами аж по Віслу.

1665 — українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Московським царством. Новий українсько-російський договір, статті котрого звели до мінімуму автономію України: всі податки з України мали надходити до московської скарбниці, на Україну поширювалась царська горілчана монополія, новообраний гетьман мав приїздити до Москви на затвердження, в Україну мало прибути 12-тисячне царське військо, котре розміщувалось у найбільших містах Лівобережжя. В обмін на ці поступки Брюховецький отримав титул боярина і земельні володіння неподалік кордону з Московією.

1805 — Трафальгарський бій, в якому британський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот. Ця поразка не завадила успіху Франції у війні проти Третьої коаліції, але забезпечила Великій Британії панування на морі аж до кінця XIX століття. 47-річний Нельсон, сміливість і воєнна майстерність котрого забезпечили британцям перемогу, загинув на капітанському мостику свого флагмана «Вікторія».

1858 • У Парижі відбулась прем’єра опери Жака Оффенбаха «Орфей у пеклі» і вперше публічно виконано канкан. Дещо пізніше він став виконуватись на естраді кафешантанів, де набув крайньої вульгарності.

1879 — американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою. Вона пропрацювала тринадцять з половиною годин.

1897 — у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1907 • У піщаному кар’єрі поблизу міста Гейдельберг, велике герцогство Баден, була знайдена щелепа, яка належала найдавнішій викопній людині, що проживала 600 тисяч років тому. Незважаючи на те, що німецьким антропологом Отто Шотензаком Гейдельберзька людина була неправильно класифікована на шкалі еволюційного розвитку, ця знахідка стала першою із багатьох наступних, яка дала можливість виділити окремий вид прямоходячої людини, що була попередницею неандертальця і людини розумної.

1921 – на Всеукраїнському православному соборі в Києві протоієрей Василь Липківський таємним голосуванням обраний на посаду єпископа-митрополита УАПЦ.

Липківський став першим главою відродженої Української автокефальної православної церкви, митрополитом Київським та всієї України. Сьогодні – 90-річчя цієї події. У наступні дні Собор проголосив створення УАПЦ, наголосив на непідлеглості УАПЦ керівництву інших церков і визнав примусовий перехід Київської церкви під зверхність Московського патріархату 1686 р. аморальним та неканонічним актом. Сакральною мовою Церкви була визнана українська

1923 – перший політ радянського літака АНТ-1 конструкції Туполєва

1925 • На Електричній виставці у Нью-Йорку продемонстровано роботу першого фотоелектричного пристрою, котрий проводив підрахунок об’єктів, що переривали світловий пучок проміння, направлений на фоточутливий елемент.

1927 – Троцького і Зінов’єва звинуватили у спробі створити “разом із буржуазними інтелігентами” контрреволюційну опозиційну партію й організувати нелегальну друкарню.

Відтак їх виключили зі складу ЦК

1933 – у Львові 18-річний член ОУН Микола Лемик за завданням Степана Бандери на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консулату СРСР, агента спецслужб Олексія Майлова. Лемик добровільно здався поліції, і судовий процес над ним дав можливість іще раз заявити всьому світу, що Голодомор у Радянській Україні – це реальність, яку замовчує влада. Лемика засудили до смертної кари, яку, з огляду на те, що йому не виповнився 21 рік, замінили на довічне ув’язнення.

У 1939 р., після поразки Польщі у війні з Німеччиною Лемик вийшов на волю, а в 1941 р. як провідник Середньої похідної групи ОУН був заарештований гестапо і розстріляний у Миргороді

1937 – за звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини заарештований авіаконструктор Андрій Туполєв

1941 • У відповідь на ряд терористичних актів, проведених югославськими партизанами на окупованій німцями території, німецькими солдатами у місті Карагуєвач розстріляно 2300, у Кралєво — більше 7 тисяч чоловіків і хлопчиків, а в Макві — близько 6 тисяч чоловіків, жінок і дітей.

1941 – у Франкфурті-на-Одері відбулося об’єднання двох українських батальйонів “Нахтігаль” і “Роланд” в одне військове формування вермахту. На цей момент у Дружині українських націоналістів нараховувалося 650 солдатів і старшин. Командував українським формуванням майор Євген Побігущий, заступник командира – Роман Шухевич

1944 — у “Бермудському трикутнику” загадково зник екіпаж кубинського судна “Рубікон”

1947 • Зі Львова розпочалась одна з найбільших депортацій депортація населення Західної України, яка увійшла в історію під назвою операція «Захід». Проведена спільними зусиллями республіканських та союзних МДБ та МВС, вона стала черговою у низці аналогічних заходів радянської влади, спрямованих на ліквідацію соціальної бази українського визвольного руху. За час її проведення до Сибіру і Казахстану було вивезено 26 682 сімей загальною кількістю 77 808 осіб.

1948 • Компанія Radio Corporation of America продемонструвала можливості введеної нею лінії факсимільного радіотелеграфного зв’язку, здатної передавати до 1 мільйона слів у хвилину, — з Бібліотеки конгресу у Вашигтоні до Нью-Йорку за 2 хвилини 21 секунду було передано всі 1047 сторінок роману “Віднесені вітром”.

1959 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про відновлення релігійних та громадянських свобод у Тибеті

1960 – на воду спущено перший англійський атомний підводний човен “Дредноут”

1966 — у Вельсі відбулась Аберфанська катастрофа — трагічний зсув вугільного терикону на прилегле село. Терикон утворився на гірському схилі над південновельським селом Аберфан (поблизу Мертір-Тідвіла), перекривши природне джерело. Унаслідок затяжного дощового періоду в териконі відбулось накопичення води, що призвело до раптового зсуву пульпоподібної маси, який накривши Пантґлаську молодшу школу й інші будівлі, забрав життя 116 дітей і 28 дорослих.

1969 • Бундестаг вперше в історії ФРН обрав новим канцлером соціал-демократа Віллі Брандта, котрий очолював коаліційний уряд СДПН і ВДП наступні п’яти років. З іменем Брандта пов’язана зміна політики Федеративної Німеччини щодо її східних сусідів і зняття напруги по ряду принипових міждержавних питань.

1987 • На пленумі ЦК КПРС, на котрому обговорювалась підготовка до 70-річчя Жовтневої революції, з критикою ходу “перебудови” виступив кандидат в члени Політбюро ЦК КПРС, перший секретар Московського міського комітету компартії Борис Миколайович Єльцин, котрий звинуватив членів Політбюро і ЦК в тому, що вони гальмують хід реформ і тим самим можуть зірвати хід “перебудови”, початої у 1985 році. Горбачов сприйняв критику Єльцина, котру не підтримав жоден із присутніх, як випад проти ЦК і себе особисто, але застосування санкцій до Єльцина було відкладене до завершеня ювілейних урочистостей, які мали продемонструвати традиційну єдність партії і держави. 11 листопада Єльцин був звільнений з поста першого секретаря Московського обкому компартії, а в лютому 1988 року виведений і зі складу кандидатів у члени Політбюро.

1991 — здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

1993 • На Всеукраїнському Православному Соборі Василь Романюк (Володимир) року обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України УПЦ-КП (інтронізований 24 жовтня у Софійському соборі).

1997 • Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про оголошення з 10 грудня новою столицею держави міста Астана.

2010 – указом президента РФ Дмитра Медведєва Сергій Собянін затверджений мером Москви

Тетяна КОНДРАТЬЄВА