Сьогодні, 22 жовтня, православна церква вшановує пам’ять святого Якова Студеного, Яків день. Якова Алфєєв – один з 12 апостолів Ісуса Христа. Яків був братом євангеліста й апостола Матвія. Спочатку він здійснював апостольське служіння в Юдеї, потім з апостолом Андрієм в Месопотамії, проповідував вчення Христове в Сирії, Єгипті та Південній Палестині.Інші назви свята: “Яків”, “Яків”, “Яків Студений”, “Древопилець”. У цей день було прийнято випікати пироги та пригощати ними своїх рідних і близьких. Вважалося, що це гарантує добробут і міцне здоров’я на найближчий рік.

А ще цього дня відзначають Всесвітній день людей з вадами мовлення.

22 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

4004 до н. е. • Згідно з розрахунками ірландського архієпископа Джеймса Асшера і доктора Джона Лайтфута з Кебріджа, проведеними в 1650 році на підставі детального вивчення Старого заповіту, саме в цей день почався божий акт Творіння світу.

794 – Кіото стало столицею Японії

1578 • Біля замку Венден в Лівонії польсько-литовсько-шведські війська на чолі з Анджеєм Сапєгою розгромили московську армію боярина Івана Голіцина, що знаменувало пеерможний для них перелом у Лівонській війні.

1612 – поляки вигнані з Москви


1727 • У Вестмінстерському абатстві в Лондоні на престол Великобританії і Ірландії короновано Георга II з Гановерської династії і його дружину Шарлотту-Кароліну Бранденбург-Ансбахську.

1730 – відкритий Ладозький канал

1797 - повітроплавець Андре Жак Гарнерен здійснив перший в історії стрибок із парашутом з літального апарата - повітряної кулі (з висоти 1000 м над одним із парків Парижа)

1842 – у Санкт-Петербурзі ювелір Густав Фаберже відкрив ювелірну майстерню

1835 • Під час засідки в селі Шляхові Коричинці на Поділлі був убитий Устим Кармалюк, який на чолі ватаги розбійників протягом двох десятиліть вчиняв крадіжки, грабунки, підпали і вбивства. Непересічні особисті якості, неодноразові втечі з сибірської каторги сприяли міфологізації Кармалюка, який вже невдовзі по смерті набув образу шляхетного народного месника і козацького «характерника», а в радянський період був проголошений керівником багатотисячного повстанського руху проти національного і соціального гніту українських кріпаків. Він народився у селі Головчинці, нині Кармалюкове, Жмеринського району. Його називають «український Робін Гуд» та останній гайдамака. Натомість, дослідження істориків Валерія Дячка та Володимира Любченка свідчать про те, що Кармалюк був злочинцем та розбійником, який більшою мірою грабував саме селян.

1875 - крах вантажопасажирського поїзда, що перевозив новобранців для армії, а також нафту, на Одеській залізниці неподалік від Балти. Через снігопад машиніст не побачив загороджувальних сигналів, і поїзд потрапив на розібрану ділянку шляху, в результаті чого вагони впали під укіс, а нафта спровокувала пожежу. Загинуло близько 70 осіб, 120 поранено

1883 • У Нью-Йорку на Бродвеї прем'єрою опери Франсуа Гуно "Фауст" відкрився театр "Метрополітен-Опера", збудований за проєктом Клівленда Кейді. У цьому приміщенні театр проіснував до 1966 року, коли переїхав у нову будівлю, розраховану на 3700 глядачів.

1895 • У Парижі на вокзалі Монпарнас сталась одна з найвражаючих аварій в історії залізничного транспорту — пасажирський поїзд, не зумівши загальмувати при наближенні до вокзалу, виїхав на перон вокзалу, пробив стіну будинку і впав з висоти третього поверху на вулицю; всі пасажирські вагони при цьому залишились на пероні. Єдиною жертвою катастрофи стала продавчиня газетного кіоску, на який упав паровоз.

1936 • На заводі Volkswagen, збудованому за ініціативою німецького автоконструктора Фердинанда Порше і при особистій підтримці Адольфа Гітлера, почалися випробування першого серійного автомобіля, призначеного стати "народним". Модель VW-3 "набігала" в день по 800 кілометрів, а вночі інженери ліквідовували недоробки. Після трьох місяців тестування Порше прийшов до висновку, що "машина потребує подальшого удосконалення" і лише в 1938 році з'явився остаточний варіант "Фольксвагена", котрий з легкої руки газети New York Times отримав назву "Beetle" (Жук). Його масове виробництво почалось лише по завершенні 2-ї Світової війни — під керівництвом Гайнріха Нордоффа Volkswagen Beetle став найпопулярнішою машиною 1950-1970-х років.

1918 - урочисте відкриття Кам'янець-Подільського українського державного університету

1922 - Вища рада народного господарства організувала при Центральному аеродинамічному інституті (ЦАГІ) комісію з побудови металевих літаків. Це офіційна дата заснування найстарішого в Росії авіаційного конструкторського бюро Туполева (нині ВАТ "Туполев")

1936 – нацистська Німеччина підписала торговий договір з Канадою

1937 - радянськими органами заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський

1938 • В імпровізованій лабораторії, розташованій в підсобному приміщенні косметичного салону готелю «Асторія» в Нью-Йорку, американський адвокат Честер Карлсон продемонстрував сконструйований ним апарат для отримання копій паперових документів, котрий базувався на методі сухого електростатичного друку, що пізніше отримав назву "ксерографія". За свій винахід, який вважається одним з головних в історії XX століття, Карлсон боровся протягом 17 років, допоки не зміг переконати інвесторів у його перспективності.

1941 - маршал Румунії Іон Антонеску підписав декрет, згідно з яким Одеса та її околиця включалися до Трансністрії.

Одеса була оголошена столицею, до якої мала переїхати цивільна адміністрація краю (доти центром був Тирасполь)

1960 – свій перший бій на професійній арені виграє Мухаммед Алі

1962 • Президент США Джон Кеннеді виступив по телебаченню із заявою про виявлення на Кубі американськими розвідувальними літаками трьох майже збудованих радянських ракетних баз, призначених для запуску ракет середнього радіусу дії, здатних нести ядерні боєзаряди і завдати удару по важливих містах США, включаючи Вашингтон. Кеннеді також повідомив про оголошення повітряної і морської блокади Куби, щоб запобігти перевезенню на острів додаткового радянського озброєння, і приведення військ у найвищий ступінь боєготовності DEFCON 2, що відповідає підготовці до оголошення війни. 26 жовтня, дізнавшись, що блокада неефективна і будівництво баз продовжується, Кеннеді віддав наказ про інтервенцію на Кубу, але цього ж дня радянський лідер Микита Хрущов пішов на поступки у вирішенні Карибської кризи і запропонував демонтувати ракетні установки в обмін на відмову США від висадки на Кубі.

1964 • На екрани кінотеатрів США вийшов фільм «Моя прекрасна леді» з Одрі Хепберн і Рексом Гаррісоном у головних ролях. Фільм отримав 8 нагород «Оскар» і три «Золотих глобуси».

1964 • Жан Поль Сартр нагороджений Нобелівською премією з літератури, яку відмовився прийняти.

1975 – на поверхню Венери приземлилася радянська космічна станція "Венера-9"

1977 - у центрі Києва на площі Жовтневої революції відкрито монумент на честь Великої Жовтневої соціалістичної революції. Його демонтують після здобуття Україною Незалежності

1980 – Галілей отримав вибачення посмертно – Папа Римський скасував вердикт 1633 року

1987 - Йосипу Бродському присудили Нобелівську премію з літератури

1987 - на аукціоні у Нью-Йорку перше видання Біблії Гуттенберга продане за рекордну ціну - 5,39 млн доларів

1987 • Канадець Гаррі Соуербі та американець Тім Кахіл завершили перший трансамериканський автопробіг — за 23 дні і 22 години вони проїхали від острова Вогняна Земля (Аргентина) до Аляски, подолавши на пікапі GMC Sierra K3500 з 6.2-літровим дизельним двигуном 14739 миль (близько 24 тисяч кілометрів). Лише в одному місці — в районі гірської ущелини Дарієн на кордоні Панами і Колумбії — машина і водії були перевезені повітрям.

1990 • На вимогу київських студентів, котрі на площі Жовтневої революції (нині — майдан Незалежності) оголосили політичне голодування, глава уряду Віталій Масол подав у відставку.

1990 – Киргизія приймає закон про суверенітет

1991 – СНД поповнилося новим членом – Придністров'я

1998 • На заході Карибського моря утворився ураган Мітч, один із найпотужніших і другий по розміру руйнацій атлантичний ураган за всю історію спостережень. Через викликані його дією опадів і повеней у Гондурасі, Гватемалі та Нікарагуа з 29 жовтня по 3 листопада загинуло близько 20 тисяч осіб і більше 2,7 мільйона людей втратили дах над головою.

2009 – корпорація "Майкрософт" презентує офіційний вихід операційної системи Windows 7

Тетяна КОНДРАТЬЄВА