Предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів про “перший київський кремль” і історичне коріння, яке втрачає Росія. За словами глави ПЦУ, між дзвіницею Михайлівського золотоверхого собору і Софією Київською є “духовна вісь українського народу”. “Ще називають, що це перший київський кремль, який теж Москва перейняла. Але все звідси, коріння – тут. І чому вони так бунтують зараз? Тому що вони втрачають ці історичні корені. Тут був апостол Андрій Первозванний, тут було хрещення Русі. Зараз вони називають це “єдиною купіллю”, але історія тут, коріння тут”- сказав Епіфаній.


Ці гарячі події відбувалися біля входу до Свято-Покровського храму села Новоживотів на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Прихильники Московського патріархату заблокували вхід, щоб завадити громаді ПЦУ відслужити святкову літургію з нагоди престольного свята. Довелося викликати поліцейських і вже вони звели бунтарів зі сходів.

Того дня до церкви на службу прийшли і ветерани АТО, адже 14 жовтня відзначається День захисника України. Про це прихильники російської церкви знали і навіть поширювали чутки, що військові планують захопити храм у Новоживотові. Таким чином, мабуть, вирішили влаштувати «картинку» для ворожої пропаганди. Утім, громада провела службу навпроти входу до храму, а представники УПЦ МП примостилися збоку церкви, а ветерани АТО не повелися на провокацію.

А ще зовсім недавно ця релігійна громада виграла суди, має рішення суду і наказ про усунення перешкод. Але прихильники Московського патріархату показали свою зверхність.

Селяни помітили серед тих, хто блокував вхід до храму, людей, проти яких уже відкрито кримінальне провадження за невиконання наказу суду про заборону перешкоджання громаді ПЦУ користуватися храмом. Зокрема, кримінальне провадження відкрите проти священника УПЦ МП Петра Монастирського. Інцидент стався за кілька днів, через те, що громада ПЦУ відчинила церкву вперше за кілька років судової тяганини, отримавши рішення суду про те, що єпархія УПЦ МП не має права чинити їм перешкод у користуванні храмом.

Ми хочемо бути незалежними, ми хочемо бути господарями у своєму домі. Ми не хочемо, щоб цей так званий старший брат задушив нас у своїх люблячих обіймах. Давайте будемо дружити, але на рівних правах. Немає ні старшого, ні молодшого. Є, навпаки, “мати” – тут, а ви – “дочка”. Ви – не “мати”, ви навіть не “мачуха”. Треба розуміти. Ви все перейняли, все забрали, все переписали, все зробили на свій лад. А зараз, коли ми відтворюємо цю об’єктивну історію, ви протидієте, ви намагаєтеся знищити нас як український народ. Ви знищували нас протягом останнього століття. Голодомором не знищили. Робили все, щоб стерти нашу українську ідентичність, але не вийшло… “- заявив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

І це звернення може бути гідною відповіддю Медведєву, який, підтримуючи Путіна, заявив, що немає українського народу та Україна - не держава, а так…

І саме тому чиниться такий опір і на релігійному ґрунті. Бо, як відомо, згідно з Біблією, є незалежна держава - є церква. Немає держави - то і церква філіал, як, наприклад, Москви. Жаль, що багато віруючих не розуміють, що їх втягнули далеко не в Боже, а політичне протистояння.

Бо якби так званий Московський патріархат об’єднався із ПЦУ, Україна б мала могутню і найбільшу у світі Православну церкву з єдиним патріархом. І спілкувалася б з Богом напряму, без посередництва Москви.

Андрій Власенко