У Вінниці, 26 жовтня, з робочим візитом перебувають Посол Швейцарії та сім народних депутатів України з різних фракцій. У програмі – зустріч з Послом Швейцарії, Вінницьким міським головою Сергієм Моргуновим, ознайомлення з роботою транспортної компанії та проєктами енергоефективності, які реалізовані за підтримки Швейцарської Конфедерації. У Вінниці сьогодні Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд, народні депутати Ірина Борзова, Марія Мезенцева, Леся Василенко, Дмитро Микиша, Олексій Жмеренецький, Андрій Жупанін, та Інна Совсун. Під час зустрічі з нардепами Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів, як вінницький муніципалітет адаптується до змін клімату, про розвиток громади та проєкти, реалізовані в місті за співпраці з Швейцарією.

«З цією європейською країною нас пов’язує 15 років співпраці: цюріхські трамваї, оновлення системи теплозабезпечення житлових мікрорайонів, розширення велоінфраструктури і не тільки. Також Вінниця першою у Східній Європі отримала Європейську Енергетичну Відзнаку. Працюємо в цьому напрямі далі. Нам вже вдалось скоротити споживання газу в теплоенергетиці до 20%. Екологічний транспорт, енергоефективність, інноваційна зелена економіка, збереження природних ресурсів, очищення Південного Бугу – наші пріоритети Стратегії 3.0. Важливо синхронізувати зусилля місцевого самоврядування, держави і міжнародних партнерів у питаннях екологізації», – йдеться в дописі Сергія Моргунова.


Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд відзначив, що впровадження проєктів енергоефективності необхідні для збереження ресурсів, особливо, коли складна ситуація з газом, як зараз. «Ми бачимо, що за рахунок проєктів енергоефективності досягається багато важливих речей. По-перше охорона навколишнього середовища. По-друге, оновлюються ресурси, які наразі в розрізі газової кризи є дуже важливими. Люди зберігають ресурси і можуть економити кошти. Вінниця процвітає і Україна за рахунок цього є безпечнішою і захищеною. Україна може забезпечити свою безпеку загалом та в ситуації, які відбувається і наразі є дуже важливою для Європи, і для Швейцарії. Тому Швейцарія допомагає Україні. Безпека України є Європейською і Швейцарською безпекою», - каже Клод Вільд.

Марина Романова