Православна церква 29 жовтня вшановує пам’ять мученика Лонгіна. Інші назви свята: “Лонгін”, “Лонгін”, День зору. Лонгін шанувався як цілитель очей і хвороб, пов’язаних з цим. Якщо вірити християнським переказам, то Лонгін Сотник був римським воїном, сотником, який пронизав списом бік розіп’ятого Ісуса Христа. Прізвисько Лонгін, швидше за все, походить від латинського longus («довгий», «високий») або ж від латинізованого грецького слова λόγχη («спис»).

В Україні – День військового фінансиста. День працівників служби позавідомчої охорони МВС

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день балету, Всесвітній день боротьби з інсультом, ( За даними ВОЗ інсульт посідає 3-е місце серед причин смерті в європейських країнах після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Смертність в розвинених країнах від інсульту складає 37-48 випадків на 100 тисяч населення, в Україні 72,3 випадка на 100 тисяч населення). Всесвітній день боротьби з псоріазом.

29 жовтня увійшло до історії людства такими подіями:

1187 • Дізнавшись про нищівний розгром Єрусалимського королівства у битві біля гори Роги Хаттіна і полонення короля Гі де Лузіньяна султаном Єгипту Саладіном, папа Григорій VIII буллою «Почувши про страшне» («Audita tremendi») закликав християн до «війни з варварами», щоб запобігти оскверненню святинь Єрусалима. Третій хрестовий похід очолили три найсильніші монархи Європи — Фрідріх Барбаросса, Річард Левове Серце і Філіп Август, але, діючи кожен на власний розсуд, успіху не досягли.

1611 • Взятий в ході Московсько-польської війни у полон колишній цар Василь IV Шуйський з братами Дмитрієм та Іваном і митрополитом Ростовським Філаретом (Романовим) постали перед Варшавським сеймом, на якому визнали себе переможенимими і принесли присягу вірності польському королю Сигізмунду III і його синові царю московському Владиславу. За рік він помер у полоні в Гостинінському замку у Мазовії.

1787 • У Празі в Імперському театрі з великим успіхом пройшла прем'єра опери Моцарта «Дон Жуан»; композитор диригував оркестром.

1888 - катастрофа царського поїзда під селом Борки (Зміїївський район Харківської області): 21 людина загинула, 47 поранено, але при цьому зовсім не постраждали російський імператор Олександр ІІІ та його родина включно зі спадкоємцем Миколою ІІ, що було сприйнято в країні як "чудесне спасіння".

На місці катастрофи згодом спорудили храм

1896 • У Санкт-Петербурзі провалом закінчилась прем'єра п'єси Антона Чехова "Чайка". Автор залишив спектакль під час другого акту і зарікся писати хоч що-небудь для сцени. Лише через два роки п'єса з тріумфом пройшла на сцені Московського художнього театру.

1898 - у Росії спущено на воду перший у світі криголам «Єрмак»

1914 • Атакувавши російські кораблі в Одесі, Криму і Новоросійську, Османська імперія вступила у Першу світову війну. У відповідь Росія оголосила їй війну 1 листопада, Франція і Великобританія — 5-го.

1918 - гетьман Павло Скоропадський видав грамоту до українського народу з приводу першого півріччя існування гетьманської Української держави. У документі підкреслювалося, що від квітня було видано понад 400 законодавчих актів «в ім'я впорядкування економічного і політичного життя України»

1918 • У Москві на I Всеросійському з'їзді союзів робітничої та селянської молоді утворено Російський комуністичний союз молоді (РКСМ), котрий у 1924 році став Ленінським, а у 1926-у — Всесоюзним.

1923 • Великі національні збори в Ангорі (нині — Анкара) проголосили колишню Османську імперію республікою, першим президентом котрої став лідер турецького націоналістичного руху генерал Мустафа Кемаль, прозваний Ататюрком ("батьком турків").

1924 - у Києві заарештовано групу осіб - поляків і червоних офіцерів українців і росіян з дореволюційним військовим стажем, звинувачених у шпигунстві на користь Польщі.

ДПУ повідомила, що заарештовані належали до великої шпигунської організації на чолі з колишнім секретарем польської оптаційної делегації С. Павловським (на той час - співробітник польського генерального консульства у Харкові)

29 жовтня 1929 року, на п'ятий день "біржової лихоманки" в США, в "чорний вівторок", на нью-йоркській фондовій біржі остаточно впав ринок акцій. Вранці, як тільки відкрилися торги, брокери в розпачі почали розпродавати акції десятками тисяч, прагнучи повернути хоч якісь гроші. Те ж саме почали робити інвестори і банкіри. До кінця дня було продано 16 410 030 акцій (рекорд, перекритий тільки в квітні 1968 року), і індекс Доу-Джонса впав на 12,5%. Все звернулося в прах. По країні прокотилася хвиля самогубств. "Чорний вівторок" потряс економіку США і став "спусковим гачком" Великої депресії - найтривалішої економічної кризи в світовій економіці. Офіційно він закінчився в 1940 році, але реально економіка США стала відновлюватися після Другої світової війни.

1933 - в Іспанії створена націонал-синдикалістська партія «Фаланга» (фактично - фашистська; згодом - правляча і єдина)

1939 - у Львові відбулася 200-тисячна демонстрація, учасники якої привітали рішення Народних зборів Західної України про приєднання до СРСР

У 1945 році в Нью-Йорку вперше надійшли в продаж кулькові ручки - через 57 років після отримання патенту. Продемонстровані на ярмарку за декілька днів перед цим, вони рекламувались як "перша ручка, здатна писати під водою" і лише за перший день в універмазі Джилберта їх було продано близько 10 тисяч штук по ціні 12 доларів за кожну.

1947 - компанії «Дженерал електрік» вдалося викликати перший штучний дощ, розсіявши в хмарах над містечком Конкорд (штат Нью-Гемпшир) сухий лід

1947 • Бельгія, Нідерланди і Люксембург оголосили про утворення митного союзу, Бенілюксу, договір про котрий вступав у силу з 1 листопада.

1955 - після загадкового вибуху, причина якого досі залишається невідомою, в Севастопольській бухті затонув лінкор «Новоросійськ». Загинули 604 людини (за іншими даними - 657). Врятувати вдалося тільки дев'ятьох моряків

1956 • Війська Ізраїлю напали на єгипетські військові позиції на Сінайському півострові з метою захоплення Суецького каналу. Через декілька днів на боці Ізраїлю виступили Велика Британія і Франція, котрі таким чином намагались протидіяти націоналізації франко-британського каналу, оголошеній у липні єгипетським президентом Гамалем Насером.

1958 - Борис Пастернак відправив Шведській королівській академії телеграму про добровільну відмову від Нобелівської премії

У 1960-му свій перший бій на професійному ринзі провів Кассіус Клей, майбутній абсолютний чемпіон світу Мухаммед Алі - за очками він переміг невідомого ні до ні після цього дня Танні Хансейкера.

У 1969 році відбулася перша передача в США даних між двома комп'ютерами в мережі в рамках проекту ARPANET. Цей день вважається днем народження Інтернету. ARPANET - абревіатура назви організації, створеної, в тому числі за безпосередньої участі Міністерства оборони США, - Агентство передових дослідницьких проєктів (ARPA). Серед розробників ARPANET насамперед виділяють імена відомих вчених Дж. Ліклайдера, Л.Клейнрока, А.Сазерленда, Б.Тейлора та ін. До роботи за проєктом були підключені і навчальні заклади. ARPANET зростав технічно і розширював горизонти сфери покриття. Так, в 1973 році до мережі були підключені Великобританія і Норвегія, а пізніше і багато інших країн. Це перетворило мережу на міжнародну. Але розвиток технологій і поява конкурентів призвело до того, що APRANET перестала існувати в 1990 році.

У цей день в 1971 році стартувала фізіотерапія: слабкий електричний струм, завдяки зусиллям вчених, став застосовуватися для відновлення зламаної кістки. Саме тому 29 жовтня відзначається Всесвітній день лікаря ультразвукової діагностики.

1972 • Убивши службовця аеропорту, палестинські терористи захопили літак авіакомпанії "Люфтганза" з 27-а пасажирами на борту і посадили його на Кубі. Під загрозою вбивства заручників західнонімецькі власті були змушені звільнити трьох інших терористів, що були заарештовані 5 вересня за участь у терористичній акції під час Олімпійських ігор у Мюнхені і утримувались у німецькій тюрмі.

У 1998 році в США полетів у космос найстаріший астронавт планети - Джон Гленн (у віці 77 років і 103 дні). У 1964 році в званні полковника Гленн вийшов у відставку і зайнявся політикою. Він виставив свою кандидатуру на виборах до сенату, проте програв. Сенатором Гленн став в 1974 році, встановивши ще один рекорд: до нього ніхто в Огайо не вигравав сенатські вибори з такою великою перевагою. 29 жовтня 1998 року Джон Гленн у віці 77 років здійснив на човнику "Діскавері" свою другу космічну місію. І це був ще один рекорд - він став найстарішим підкорювачем космосу. Володар медалі Конгресу США з космонавтики, золотої медалі НАСА "за видатні заслуги", президентської медалі Свободи, багатьох американських та іноземних нагород Джон Гленн помер 8 грудня 2016 року у віці 95 років.

1999 • Внаслідок циклону, що налетів на східне узбережжя Індії, в районі міста Парадіп загинуло 9813 чоловік і близько півтора мільйона втратили житло.

2011 • У Львові проведено урочисте відкриття нового стадіону «Арена Львів», на якому проходитимуть ігри Євро-2012. Чотириповерховий стадіон 5-го покоління вміщує майже 35 тисяч глядачів. Першим матч, зіграний на стадіоні, була товариська зустріч збірних Австрії і Ураїни, яка відбулась 15 листопада 2011 року.

2013 • У Стамбулі відкрито підводний залізничний тунель «Мармарай» довжиною 13,6 км (1,387 км безпосередньо під Босфором), що сполучає Європейську (Фракія) і Азійською (Анатолія) частини міста. Вартість його будівництва, яке почалось в 2004 році, склала 3,5 млрд доларів, а з врахуванням під'їздних шляхів, з'єднання із мережею існуючих автошляхів та інфраструктури, вартість проекту склала 5 млрд доларів. За глибиною занурення (60 м від рівня води) «Мармарай» — другий у світі після японського тунелю «Сенкай».

2015 • Китай офіційно оголосив про завершення програми у галузі демографії «Одна сім'я — одна дитина», за майже 40 років провадження якої вдалось запобігти близько 400 мільйонам народжень.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА