Несподіване зізнання «33-му» однієї із них.

Вінничанка, яка працює санітаркою в ковідній лі­карні у Чехії, розповіла, як там лікують короновірусних па­цієнтів.

– У мене робота тяжка, чешки на таке не погоджуються, українок ставлять. Але я знаю, за що працюю. У Вінниці ма­ла мінімалку, а тут за два роки змогла відкласти на однокімнатну квартиру. З тих пір, як почалася пандемія, зарплата зросла втричі. А в лікарів ще більше. Керівництво лікарні уже машини змінило.


Євросоюз виділяє колосальні кошти на боротьбу з пандемією. Тут усім медпрацівникам видають талони в аптеку. Правда, там можна купити лише вітаміни, бо всі інші медикаменти виключно по рецепту, але й за це спасибі. Нас ресторатори годують безкоштовно, обіди прямо на роботу привозять. Гріх жалітися, навпаки, ми молимося на ковідних пацієнтів. Тому навіть якщо людина прийшла зі скаргами на тиск, її госпіталізують у ковідне відділення. Помирають від цирозу печінки, а пишуть у висновку «ковід». Впевнена, що коронавірус ще не скоро закінчиться, бо це великі гроші, і медикам зовсім не вигідно лікувати щось інше, — розповіла Ольга (ім’я попросила змінити, бо родичі вінничанки не знають, що вона працює саме в ковідному відділенні — авт.).

- А як у Чехії лікують коронавірус?

- Хворий при перших симптомах має звернутися до сімейного лікаря. У них стандартні рекомендації для всіх категорій: пийте вітаміни і побільше води. Якщо за тиждень ти не загнувся, тоді дають направлення на аналізи. А вже потім призначають медикаментозне лікування. Антибіотики у чеських лікарів, — це табу. Їх призначають уже в крайньому випадку.

- Як з масками і вакцинацією?

- У туристичних місцях людей у масках майже не побачиш і їх ніхто не штрафує. Але у супермаркетах, лікарнях, офісах усі в респіраторах. Така вимога. Інакше штраф.

Вакцинація тут дійсно добровільна. Ніхто не змушує і не наполягає. Але щеплення від ковіду безкоштовне, а за тести потрібно платити, бо медична страховка покриває лише два ПЛР.


Ольга розповіла, що у вересні в Чехію на роботу приїхали ще троє її колег з лікарні. Бо у Він­ниці, щоб потрапити у ковідну бригаду, з них керівництво збирало по 200 доларів. З лікарів та заввідділенням — від 500 у.о. А в чеських лікарнях на­віть за курси переатестації медзаклад сплачує...

За повідомленнями Центру Розумкова, з України від початку 2020 року поїхало понад 66 тис. лікарів і медичних працівників. Через пандемію коронавірусу ще майже 34 тис. медиків звільнилися з роботи, більшість із них – пенсійного та передпенсійного віку.

За даними електронної системи охорони здоров'я НСЗУ, із квітня 2020 року в Україні звільнилося понад 5 тис. лікарів спеціалізованої ланки, при цьому нових лікарів у системі зареєструвалося лише понад 1 тис.

Каріна МАЄВСЬКА