Традиційний і улюблений фестиваль цього разу відбувався в онлайн-форматі ще з 5 жовтня.

Цього року разом з українськими лялькарями у фестивалі взяли участь актори з Литви, Ізраїлю, Іспанії, Казахстану.

Протягом кількох днів поважне журі переглянуло 15 вистав, отримало неповторні враження від креативності акторів і нещодавно оголосило переможців у різних номінаціях. Їх назбиралося тринадцять: і за краще оформлення сцени, і за краще музичне оформлення, і за сценарій, за кращу експе­рименталь­ну виставу, за ляльки… А сім найкращих вистав презентували вінничанам.

Кубок «Гран-прі» фестивалю отримав Вінницький академічний обласний театр ляльок з виставою за мотивом дитячої опери «Коза-дереза» М. Лисенка.


У номінації «Дебют» перемогла юна актриса Вінницького театру ляльок Анна Сухоставська. А нагороду за кращу жіночу роль здобула Олена Сухоставська за роль Лисички. Краща чоловіча роль — за Тарасом Винником з Івано-Франківська, котрий зіграв Момотаро в однойменній виставі.

— Він­ницький театр ляльок «Золотий ключик» цього разу вирішив здивувати усіх своєю новою виставою «Коза-де­реза». І нам вдалося завоювати серця не тільки глядачів, а й журі, до котрого увійш­ли поважні митці. І, як бачимо, «нагорода знайшла героя»,— розповідає директор театру Михайло Байдюк. — Дякуємо. І обіцяємо, що ніколи не підведемо наших глядачів.

Серед поважного журі, яке оцінювало вистави, був відомий київський режисер Ростислав Коломієць. На його думку, головним є те, щоб у присутніх, зокрема у дітей, вистава викликала позитивні емоції.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА