У мене є собака рідкісної для Вінниці породи – невеликий голий мексиканець. Він уже немолодий, майже 14 років. Але пес абсолютно здоровий, грайливий і має гарний апетит.

У кого є тварини, знає, що за стільки років собака стає повноправним членом родини. І, судячи з його поведінки, він сам це розуміє та навіть підкреслює.

Але вік собачий, на жаль, коротший за людський, тому намагаюся бути уважним до перепадів його настрою. Більше того, колись він, як справ­жній мексиканський мачо, кинувся на пітбуля. Це закінчилось розірваним животом і повним наркозом. Ветеринар зашив песику живіт професійно, порадив, як лікувати, і за місяць все минулося. До речі, собаки цієї породи не мають іклів, тому ніякої загрози для оточуючих не створюють. А от у 5 разів більший бійцівський пітбуль без намордника – це вже небезпечно. Але зараз стільки відморозків…


Нещодавно у мого мексиканця раптово з’явився на грудях набряк величиною з горіх. З кожним днем гуля ставала більшою. Собака почав втрачати апетит. Нічого не залишалося, як записатись на прийом у ветеринарну клініку. Нас прийняли, молодий ветлікар глянув на гулю і сказав, що негайно треба собаку обстежити на якомусь апараті. Переляканого мексиканця взяли за лапи і поклали на стіл. Ескулап дуже довго водив сканером по тілу пса. Потім зосередився в районі серця. Сеанс тривав хвилин з 15.

Після цього ветеринар сказав, що він зробив УЗД собачого серця. І почав малювати схему сердечних шлуночків з натяком на те, що ніби є невелика проблема з одним клапаном. Зрештою, нам виставили рахунок на 600 гривень і сказали, що завтра продовжимо обстеження інших внутрішніх органів собаки. Мені ж хотілося дізнатись, що це за набряк на грудях пса. Про це нічого ескулап не міг сказати. Хоча, між іншим, обмовився, що це може бути найгірше.

Знайомі порадили піти в іншу ветклініку. Привернуло увагу, що там було багато людей зі своїми домашніми тваринами. Дійшла й наша черга. Лікар спокійно взяв собаку, уважно оглянув гулю, зробив пальпацію і встановив діагноз, який підтвердився через кілька днів. Виявляється, що у голих мексиканських собак по породі можуть бути проблеми із волосяними залозами, які де-не-де зберігаються на тілі. Вони можуть вигнивати. Достатньо лише антисептиком їх регулярно обробляти.


Собаці лікар помастив гулю спеціальним засобом – і за три дні чиряки дозріли і вийшли з тіла. До речі, їх було аж три, тому і трапився такий великий набряк. Зараз собака вже забув про свою болячку, а я подумав, що навіть собі ще не робив такого УЗД серця. А ще подумав про дві абсолютно різних, вибачайте, методики лікування тварин. І про те, скільки б мені обійшлось видалення чиряків у собаки, якби пристав на методику першої ветлікарні. Між іншим, у другій клініці за повний курс лікування собаки я заплатив удвічі менше, ніж за ультразвукове обстеження собачого серця у першій.

Згодом почув і від інших незадоволених власників домашніх тварин про «медичні інноваційні методи» ветеринарної клініки у центрі міста з їхніми абсолютно непередбачуваними наслідками. Тому дуже вдячний лікарю з ветлікарні на околиці міста. Тепер не з розмов знаю, що він професіонал, і переконаний, що він любить тварин. Кожен сам собі вирішить, де лікувати собаку, у кожного різні можливості і досвід, і у кожного різні випадки. Але, як мені здалось, не всі ветеринари щирі у своїх намірах.

Анатолій Петраченко

Від редакції: ми готові вислухати й ваші розповіді про ветеринарну допомогу братам нашим меншим і про вінницьких ветеринарів, котрі знають і люблять свою справу.