До нього входили комп’ютерники та медики.

На ім’я Савіка Шустера
У Вінниці купили фальшивий сертифікат.
Угруповання, яке фальшувало і продавало такі сертифікати, затримане.

Їм загрожує 6 років тюрми. Серед фальсифікаторів і медики.
Поліція «купила» Covid-сертифікат для Савіка Шустера, щоб викрити шахраїв

Правоохоронці спіймали «на гарячому» шахраїв, які за 250 євро продавали фальшиві Covid-сертифікати.

Перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін заявив, що поліція замовила фальшивий Covid-сертифікат на ім’я Савіка Шустера, щоб викрити шахраїв. Про це Єнін 30 жовтня заявив в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», показавши фейкові документи.

За його словами, поліція сплатила 250 євро одному з вінницьких шахраїв, який діяв спільно з медичними працівниками та вносив фейкові дані до електронної системи.

«Я б хотів продемонструвати копії сертифікатів на ім’я Савіка Шустера. Ці сертифікати наша поліція придбала у межах контрольних закупівель. Ми замовили сертифікати, сплатити 250 євро (приблизно 7 500 гривень)», – розповів Єнін.

Шустер заявив, що не знав про це і був вражений почутим. Журналіст зараз перебуває на ізоляції в Італії, адже в нього виявили коронавірус. Фейкові документи поліція долучила як речові докази до справи.

Як згодом уточнили в МВС, поліція купила у шахраїв на ім’я Шустера негативний тест та сертифікат щеплення. Всіх, хто входив до угруповання, вже взяли під варту.
Дивує, як їх не зупинило хоча б відоме ім’я журналіста. Вже не кажучи, що вибір наче ж очевидний: або отримати 250 євро за підробки, або можливість отримати 6 років тюрми. Загрожує неволя і лікарям, які стали друзями шахраїв», – заявив перший заступник.

Нагадаємо, що Міністерство цифрової трансформації й охорони здоров’я зараз опрацьовує механізм видалення ковід-сертифікатів після того, як буде підтвердження того, що він несправжній.

За підроблені сертифікати
в Україні вже порушено 800 кримінальних справ.
Глава МВС запевнив, що підробні сертифікати “точно будуть виявлені”: – Для Міністерства внутрішніх справ це той фокус, на який я особисто спрямовую і поліцію, і прикордонників.

Більшість випадків, коли кіберполіція виявляла пропозиції щодо підробних сертифікатів – це банальне шахрайство. В 90% випадках громадян просто обдурюють, виманюють 100 або 200 доларів за підробний сертифікат.
Друге – це ефект фотошопу, коли просто малюється картинка або QR-код, який нікуди не веде. В такому випадку планшетом поліцейського або на кордоні прикордонних виявляє, що він не прив’язаний до бази, і одразу людина їде у райвідділ поліції.

Минулого тижня таких фактів було виявлено понад 300, зараз ми говоримо про понад 800 з цього понеділка.
Тому перш аніж купувати сертифікат, подумайте.

Детальніше, де діяло це угруповання і в якій лікарні були пособники-медики, читайте в газеті «33-й канал»

Андрій Власенко