Цей День називали Днем святого Садока – небесного покровителя померлих без покаяння. Сьогодні вшановували мученика Садока, єпископа Персидського, а ще святкували перенесення мощей Іоанна Рильського – святого Болгарської Церкви та покровителя болгарського народу. В народні відзначали Іванів день, проводжали осінь та зустрічали зиму. Вважалося, що в цей день домовик виходить з домівки, тріпає коням гриви та підіймає їх на диби. Сьогодні було заведено різати курей, варити з курятини смачний суп з локшиною та пекти пироги з м’ясом птиці (курники).

У цей день в світі відзначаються День ворожіння на кавовій гущі, Всесвітній день вегана, Католицький День Всіх Святих, День нульового меридіана.

1 листопада  увійшло до історії людства такими подіями:

1068 – На річці Снов, правій притоці Десни, князь чернігівський Святослав Ярославич на чолі 3-тисячної дружини розбив половецького хана Шарукана. Це була перша руська перемога над половцями після кількох поспіль поразок.

1179 – У Реймському соборі Нотр-Дам на престол Держави франків урочисто короновано 15-річного Філіпа, що став співправителем свого батька Людовика VII. За 44 роки його правління Філіп II Август суттєво розширив межі своїх володінь, першим став іменуватись королем Франції й заклав основи її централізованого устрою, практично незмінні протягом наступних семи віків.

У цей день в 1512 році вперше була показана публіці розпис Сикстинської капели, оформленої Мікеланджело.

1604 – трагедія Вільяма Шекспіра “Отелло” вперше була представлена у лондонському “Вайтхолл пелес”

1612 – у Москві бійці народного ополчення під керівництвом Кузьми Мініна і Дмитра Пожарського штурмом узяли Китай-город; гарнізон Речі Посполитої відступив у Кремль

У 1755 році стався найсильніший землетрус в Лісабоні і подальше за ним цунамі. Загинули не менше 100 000 чоловік.

1800 – Джон Адамс став першим президентом США, який обрав місцем проживання Виконавчий особняк (пізніше перейменований у Білий дім)

1814 – У Відні почав роботу конгрес послів великих держав Європи, очолювана австрійським дипломатом Клементом фон Меттерніхом, яка протягом півроку врегульовувала питання міждержавних кордонів після розгрому наполеонівської Франції.

1834 – перша згадка в пресі про картярську гру покер, описану як гра човнярів Міссісіпі

1851 – У Росії між містами Санкт-Петербург і Москва по залізниці, довжиною більше 600 кілометрів, пройшов перший поїзд.

1894 – у Парижі французькій мікробіолог Еміль Ру оголосив про створення антидифтерійної сироватки

1894 – По смерті царя Олександра III у церкві Лівадійського палацу присягу як новий самодержець Росії приніс його 26-річний син Микола II. Він став останнім правлячим монархом в історії Російської імперії.

1895 – у Петербурзі створено “Союз боротьби за звільнення робітничого класу” на чолі з Володимиром Леніним

У 1896 році в журналі “National Geographic” вперше з’явилася картинка, що показує оголені груди жінки. Це було фото чоловіка і жінки з зулуського племені (ПАР). Редакція “National Geographic” подібною публікацією створила прецедент: з одного боку – жінка, за законами свого племені, була цілком одягненою. У той час як за західними мірками – гола. І якщо на початку XX століття досить популярні були листівки в стилі ню, то в ЗМІ все було як і раніше досить консервативно. Лише в 60-х в США в розпал сексуальної революції в широкому друку починають активно друкувати оголені жіночі фотографії. У 1953 році виходить журнал Playboy. Його засновник – Х’ю Хефнер, який працював на той момент в “Esquire”, вирішив створити свій журнал для чоловіків. Перший номер журналу був зроблений прямо у нього вдома. Щоб видання могло існувати, йому необхідно було придумати назву. Первісною назвою було – Stag Party (“Холостяцька вечірка”).

У 1897 році студенти Туринського університету заснували знаменитий італійський футбольний клуб “Ювентус”. Найстаршому з них було всього 17 років, саме тому клуб і отримав назву “Ювентус”, що в перекладі з латинської – “молодість”.

1899 – на воду спустили крейсер “Варяг”, збудований у Філадельфії на верфі Кремпа на замовлення російського царського уряду

1902 – Франція та Італія підписали секретний договір, котрим підтвердили угоду по Марокко і Тріполі, по якій обидві держави мали дотримуватись нейтралітету при неспровокованому нападі на одну з них. Договір порушив умови Троїстого союзу, членом котрого поряд з Німеччиною і Австро-Угорщиною була Італія.

1904 – Німецька ескадра крейсерів під командуванням адмірала Максиміліана фон Шпеє знищила в ході морського бою біля чилійської бухти Коронель два з чотирьох корабля британської ескадри контр-адмірала К.Кредока. Двом іншим кораблям вдалось відійти до Фолклендських островів

Цього дня 1918 року, у Львові, почалось Листопадове повстання, що призвело до створення Західно-Української Народної Республіки.

Як відомо, після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на декілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави. Зокрема, в період з вересня 1918 року у Львові було створено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду – політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 року було проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради було обрано Євгена Петрушевича.

Зрештою, УНР, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині, на що отримала категоричну відмову. Тоді було вирішено взяти владу у Львові збройним шляхом.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, на чолі з сотником Дмитром Вітовським, зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином, була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. Водночас Польща, не бажаючи втратити Галичину, розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі в Кам’янці-Подільському.

1922 – Останній турецький султан Мехмед VI зрікся влади — Османська імперія припинила своє існування.

1924 – на московському автомобільному заводі “АМО” (нині ЗіЛ) зібрано перший вантажний півторатонний автомобіль із суто радянських матеріалів – АМО-Ф-15

1927 – Через 19 років після випуску першої машини Model T компанія Ford Motor почала випуск нової моделі автомобіля — Model A з трилітровим чотирициліндровим двигуном потужністю 40 кінських сил. Його випуск припинився у 1932 році і за цей час було продано близько 5 мільйонів машин по ціні 460 доларів за штуку.

1939 – Верховна Рада СРСР затвердила закон про включення Західної України до складу СРСР і возз’єднання її з Українською РСР

У 1939 році був показаний світу перший кролик, що народився після штучного осіменіння.

У 1941 році був відкритий міст між США і Канадою над Ніагарським водоспадом – “Райдужний міст”. Свою назву він отримав через веселки, постійно висить над водоспадом, так як промені сонця, перетинаючись з бризками, заломлюються і перетворюються у веселку.

1944 – У Львові у віці 79 років помер багаторічний предстоятель Української греко-католицької церкви митрополит Андрей Шептицький. Єврейська громада України визнала Шептицького Праведником світу за порятунок євреїв під час ІІ Світової війни Продовжувачем його справи як очільника УГКЦ став Йосиф Сліпий.

1950 – У Вашингтоні два пуерто-ріканських націоналісти Оскар Колаццо і Грізеліо Торресола вчинили безуспішну спробу замаху на президента США Гаррі Трумена. Службою безпеки один із нападників був убитий на місці, а другий — тяжко поранений. Колаццо вижив і згодом суд, котрий пуерто-ріканський патріот використав для пропаганди ідеї незалежності своєї батьківщини від американської присутності на острові, засудив його до смертної кари, яку Трумен за декілька днів до виконання вироку замінив на довічне ув’язнення. 10 вересня 1979 року президент Джиммі Картер звільнив Колаццо з тюремного ув’язнення з “гуманних міркувань”.

1952 – Над атолом Еніветок, що входить до тихоокеанських Маршалових островів, США підірвали першу в світі водневу бомбу. Теромоядерний пристрій з кодовою назвою “Майк”, теоретичну розробку котрого здійснили Едвард Теллер і Станіслав Улам, важив 82 тонни, а його потужність складала 10.4 мегатонни (разів у 500 більше, ніж бомба, скинута на Хіросіму). За хвилину гриб вибуху досягнув висоти близько 35 кілометрів, а за годину став до 90 кілометрів у діаметрі. Опонентом створення водневої бомби свого часу виступив Роберт Оппенгеймер, один з “батьків” атомної бомби, котрий вважав, що створення подібної зброї лише прискорить гонку озброєння. Наступного року випробування термоядерної бомби провів СРСР, а до кінця 1970-х років вже сім країн мали власні водневі бомби.

1962 – стрибки зі стратосфери з парашутом здійснили радянські випробувачі полковник Петро Долгов та майор Євген Андрєєв.

Залишивши літак на висоті 26 000 м, Долгов відразу розкрив парашут, а парашут Андрєєва повинен був спрацювати тільки на висоті 1,5 км. Долгов загинув через розгерметизацію – дірку у скафандрі розміром 9 мм, випадково пробиту в небі перед стрибком. Згодом Долгову й Андрєєву присвоїли звання Героїв Радянського Союзу. Ці стрибки зі спускального апарату космічного корабля «Восток» мали нам меті відпрацювати варіанти порятунку космонавтів при поверненні на землю

1974 – Покінчив життя самогубством 27-річний російський поет, кіносценарист Геннадій Шпаліков (Мені двадцять років, Я крокую по Москві).

1984 – По смерті Індіри Ганді прем’єр-міністром Індії став її син Раджив Ганді.

1991 – декретом президента Джохара Дудаєва Чеченська республіка Ічкерія проголосила незалежність від Росії

1993 – Набула чинності Маастрихтська угода про утворення Європейського Союзу. Вона була підписана в 1992 році країнами Європейського співтовариства Великою Британією, Францією, Німеччиною, Ірландією, Іспанією, Португалією, Італією, Грецією, Данією, Люксембургом, Бельгією та Нідерландами і передбачала глибоку економічну інтеграцію, спільну зовнішню політику і співробітництво властей у боротьбі зі злочинами, тероризмом і незаконною іміграцією. В угоді була також закладена основа запровадження єдиної європейської валюти — “євро”.

1996 – В Катарі почав роботу перший незалежний арабський інформаційний канал “Аль-Джазіра”, котрий веде супутникову телетрансляцію на країни Перської затоки, Близький Схід, Північну Африку і країни Європи.

У 1998 році був заснований Європейський суд з прав людини.

2006 – У Лондоні шляхом отруєння полонієм-210 скоєно замах на Олександра Литвиненка, колишнього підполковника ФСБ Росії, автора книг «ФСБ підриває Росію» і «Луб’янське злочинне угруповання», в яких він звинуватив російські спецслужби в організації терактів у Росії з метою приходу до влади Володимира Путіна. Помер Литвиненко 23 грудня в Університетській лікарні Лондона.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА