Православна церква 2 листопада вшановує пам’ять святого великомученика Артемія Антіохійського,який жив у IV столітті і відомий як християнський святий. Переказ свідчить, що сам Артемій спочатку був воєначальником під час правління імператора Костянтина Великого. Старанною службою він заслужив посаду намісника Єгипту. Незабаром після смерті імператора до влади прийшов Юліан Відступник, який ініціював сильні гоніння відносно прихильників християнської віри. Артемій, в свою чергу, виступив з критикою цієї політики, за що був заарештований і підданий численним мукам. Однак Артемій навіть при сильних знущання не став відкидати свою віру і був обезголовлений. Антіохійська диякониса Аріста перевезла тіло Артемія в Константинополь, де його поховали на території храму Іоанна Предтечі. У 1073 році частка мощей мученика Артемія потрапила в Києво-Печерську лавру, де знаходиться там і до цього дня. На Русі Артемію часто молилися про позбавлення від випадкової загибелі, вважали його покровителем хворих і немічних, отаманів і воєначальників. Сьогодні люди мають поминати тих, хто пішов з життя.

У цей день у світі відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. 18 грудня 2013 року на своїй 68-й сесії ГА ООН прийняла резолюцію 68/163, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. Дата була вибрана в пам’ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року. За даними ООН, у світі за січень-серпень 2020 року вбили 27 працівників медіа, а у 2006-2019 роках – 1200 журналістів. І зазвичай у дев’яти з десяти випадків убивці залишаються безкарними

2 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1660 – після того, як гетьман Юрій Хмельницький перейшов на бік поляків і за його прикладом вчинив переяславський полковник Тимофій Цецура з вісьмома тисячами козаків, російська армія під керівництвом боярина Василя Шереметєва виявилася оточеною поляками та кримськими татарами під Чудновом на Правобережній Україні.

Шереметєв ще 11 днів намагався вирватися з блокади, але зрештою був змушений капітулювати і пообіцяв очистити міста Київ, Переяслав, Ніжин і Чернігів від російської присутності.

До виконання підписаних умов воєвода залишався в заручниках, але названі міста очищені не були. Шереметєв повернеться на батьківщину з кримського полону тільки у 1681 р.

1708 — руйнування московським військом Батурина, Батуринська трагедія. Під час цих дій, московські війська вирізали всіх мешканців міста, незалежно від віку і статі. За різними оцінками загинуло від 11 до 15 тисяч батуринців. В історію України ці події увійшли під назвою «Різанина в Батурині». Саме місто пограбували, в тому числі і православні храми, а потім, за наказом Меншикова, спалили, а церкви знищили. Так росіяни помстилися Іванові Мазепі за перехід на бік шведів у хді Північної війни

1721 • Після підписання Швецією і Росією Ніштадтського миру на урочистому засіданні сенату цар Петро I прийняв за західним зразком титул Імператора Всеросійського. Пруссія і Голландія негайно визнали новий титул російського царя, Швеція зробила це в 1723 році, Туреччина — в 1739, Англія і Австрія — в 1742, Франція і Іспанія — в 1745 і, Польща — в 1764 році.

1830 – Фредерік Шопен залишив Польщу, попрямувавши в Париж.

Наприкінці місяця в країні спалахне повстання, придушене царськими військами, і великий композитор більше ніколи не повернеться на батьківщину

У цей день в 1849 році в Севастополі було відкрито будівлю морської бібліотеки, вентиляційна шахта якої – “Вежа вітрів” – збереглася до наших днів.

1903 – вийшов перший номер англійської газети “The Daily Mirror”

1905 • Влада Києва силами військових і поліції вдалась до рішучих заходів, щоб зупинити погром, який тривав третій день. «Він припинився лише тоді, — як писав сенатор-ревізор Євген Тургау, — коли всі, або майже всі єврейські магазини і безліч квартир були розгромлені і розграбовані». За цей час було вбито 47 і поранено 205 чоловік, а число потерпілих склало більше 7 тисяч родин.

1917 • Британський міністр закордонних справ Артур Джеймс Бальфур підписав урядову декларацію про згоду уряду на створення в Палестині єврейської території. Таким чином британський уряд сподівався отримати підтримку євреїв у ході Першої Світової війни. Згодом “декларація Бальфура” стала основою отримання Великою Британією мандату на управління Палестиною, санкціонованого Лігою Націй в 1922 році. Після закінчення війни кількість євреїв у Палестині почала різко збільшуватись, що привело до їх конфліктів з арабами, котрі справедливо вважали, що утворення єврейської територіальної одиниці буде здійснене за рахунок витіснення з батьківщини палестинських арабів.

1937-й рік – на п’яти баштах московського Кремля загораються рубінові зірки. Наступного року першим жінкам присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Ними стали льотчиці Валентина Гризодубова, українка Поліна Осипенко та Марина Раскова за здійснений у вересні рекордний безпосадочний політ з Москви на Далекий Схід.

1938 • З санкції Німеччини Угорщина окупувала південну частину Словаччини і Закарпатську Україну.

1943 – радянські війська оволоділи містами Каховка, Скадовськ, районними центрами Миколаївської області Горностаївка, Каланчак, а загалом зайняли більше 70 населених пунктів на півдні України. Війська 1-го Українського фронту форсували Дніпро на північ від Києва та захопили плацдарм на західному березі до 140 км по фронту та до 30 км у глибину

У 1947-му здійснив спробу піднятися в повітря літак із найбільшим розмахом крил (97,51 м). Сконструйований Говардом Г’юзом літаючий човен H4 “Геркулес” завдовжки 66,64 м важив 193 тонн і був забезпечений вісьмома двигунами. Пілотував літак сам конструктор. Він піднявся в повітря на висоту 70 футів (21,3 м) і пролетів 1000 ярдів (914 м).

Перший політ, який тривав близько хвилини, виявився і останнім. Більше літак в повітря не піднімався.

У 1948 році Маргарет Чейз Сміт стала першою обраною до Сенату США жінкою.

1956 – угорський уряд заявив про вихід Угорщини з Варшавського договору і звернувся до Організації Об’єднаних Націй та західних держав за допомогою проти вторгнення радянських військ

У 1959 році хокейний воротар Жак Плант з “Монреаль Канадієнс” після того як шайба, кинута гравцем “Нью-Йорк Рейнджерс” Енді Батгейтом, в черговий раз потрапила йому в обличчя, покинув лід і після накладення семи швів повернувся на майданчик в масці. Він її сам виготовив зі склопластику і гуми.

1975 • У Римі вбитий 53-річний італійський кінорежисер П’єр Паоло Пазоліні, символ гей-руху 1960-х, автор стрічок “Мама Рома”, “Євангеліє від Матвія”, “Квітка тисячі і однієї ночі”.

1976 • На президентських виборах в США перемог отримав демократ Джиммі Картер.

1978 – після виконання запланованої програми науково-технічних досліджень на борту орбітального комплексу “Салют-6” – “Союз” космонавти Володимир Ковальонок і Олександр Іванченков повернулися на Землю. Було завершено найдовший та той час в історії космонавтики пілотований політ тривалістю 140 діб

1982 • У Салангському тунелі на півночі Афганістану сталась одна з найбільших трагедій в ході радянської окупації Афганістанну — через аварію в колоні автомобілів, відбувся вибух бензовозу, від якого полум’я охопило кілька десятків автобусів, в яких перевозились в Кабул солдати радянської армії. Паніка, непрацююча вентиляція і тіснота тунелю привели до загибелі близько 3 тисяч чоловік

У 1988 році “черв’як”, запущений студентом Робертом Моррісом, був виявлений в Массачусетському технологічному інституті. Вірус вразив комп’ютерну мережу ARPANET, виводячи вузли з ладу. У 1990 журі присяжних визнало Морріса винним у спричиненні збоїв у роботі федеральної комп’ютерної мережі: він отримав три роки умовно, 400 годин примусових громадських робіт і на нього був накладений штраф 10 тисяч доларів — перший випадок застосування у США закону про комп’ютерне хуліганство, прийнятого в 1986 році. Сьогодні Морріс — професор Масачусетського університету.

1990 • У Дубосарах (Молдавія) відбулись перші збройні сутички між молдавськими і придністровськими військовими формуваннями — загинуло три особи.

1991 року  Варфоломій I став Вселенським Патріархом (Контантинопольським).

У 1993 році рішення про посвячення жінок в духовний сан англіканської церкви було схвалено палатою лордів британського парламенту.

В 2000-му в лісі під Таращею знайдене тіло журналіста Георгія Ґонґадзе, який зник ще 16 вересня.

2000 • У Великій Британії померла Єва Морріс, котра, згідно з книгою рекордів Гіннеса, була найстарішою жінкою світу — 8 листопада їй мало виповнитись 115 років.

2003 • Після проведених у Грузії парламентських виборів опозиційні політичні блоки і партії, звинувативши владу у фальсифікаціях. Міхеїл Саакашвілі, базуючись на екзитполах, заявив про перемогу свого блоку «Об’єднаний народний рух» і зажадав визнати вибори недійсними. На заклик Саакашвілі і Ніно Бурджанадзе та Зураба Жванії, які очолювали опозиційний рух «Демократи», в Тбілісі почались масові демонстрації, підтримані рядом молодіжних організацій і непарламентських партій, котрі створили єдиний штаб протесту. Відмова влади визнати її привела до тривалого і масового протесту, страйків і акцій непокори, які завершилися через три тижні відставкою чинного президента Едуарда Шеварнадзе. Революція троянд стала другою, після «Бульдозерної» в Югославії, революцією, яка в наш час змусила президента європейської країни відмовитись від свого поста.

2004 • У Амстердамі ісламським радикалом Мохамедом Буєрі убито голландського кінорежисера Тео ван Гога, двоюрідного праправнука художника Вінсента ван Гога. 26-річий громадянин Нідерландів Буєрі вистрілив у режисера 8 разів і перерізав йому горло. На місці злочину він залишив записку, в якій зазначив, що покарав ван Гога за фільм “Покірність”, в якому було показано насилля над жінками в ісламському світі. Буєрі був затриманий поліцією через декілька годин; 12 липня 2005 року він був засуджений до довічного ув’язнення без права на звільнення.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА