За народним календарем 4 листопада – День зимової Казанської ікони Божої Матері. На Казанську намагалися завершити всі будівельні роботи. В цей час чоловіків відправляли на заробітки, тому господині збиралися разом і готували багато смачних страв.

Лик Богоматері допомагає під час лікування будь-яких недуг, особливо, якщо є проблеми з очима, а також за необхідності духовного прозріння. Крім того, Казанська ікона Божої Матері вважається покровителькою родини. Їй моляться про кохання, про успішне заміжжя і сімейне щастя. До ікони, зокрема, звертаються, благословляючи молодят на взяття шлюбу

А ще сьогодні День народження касового апарату, Міжнародний день проектного менеджера. І День залізничника в Україні. Своє професійне свято залізничники України відзначають на початку останнього осіннього місяця, а саме 4-го листопада. Ініціатором цієї дати в українських календарях виступила Львівська залізниця. 4-го листопада, в далекому 1861-му році, коли сучасний український Львів знаходився під протекцією Австро-Угорської імперії, на залізничний міський вокзал прибув перший пасажирський состав, що носив назву «Ярослав». За сучасними мірками це був справжній поїзд міжнародного сполучення, що відкрив сучасну історію української залізниці. Він курсував між Віднем і Львовом, перетинаючи міста Краків і Перемишль.

4 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1520 • Крістіан II, король Данії та Норвегії, котрий з моменту свого вступу на престол в 1513 році прагнув повернути Данії панування над Швецією, захопив Стокгольм і наказав безжально знищити всіх своїх супротивників. Густав Ваза був змушений залишити місто і переховуватись в Даларнеї, де згодом організував селянське повстання проти чужеземного панування.

1660 • Війська Речі Посполитої у союзі з кримськими татарами у бою біля Чуднова нанесли нищівну поразку російським військам Василя Шеремєтєва і наказного гетьмана Тимофія Цицюри. В результаті цієї поразки Росія втратила контроль над Правобережною Україною.

1708 - гетьман Іван Мазепа оголосив про свій перехід на бік Швеції та почав маневр на з'єднання з військами Карла XII

1780 • В іспанському віце-королівстві Перу почалось повстання корінних народів проти іспанських колоніальних властей, яке очолив Хосе Габріель Кондорканкі Ногера, котрий взяв ім'я на честь індіанського вождя XVI століття Тупака Амару

1811 • У селищі Булвелл під Ноттінгемомгрупа з чотирьох чоловік увірвалась в будинок місцевого майстра Голлінгсворта і знищила шість ткацьких верстатів. Це стало початком повстання т. зв. луддитів, яке охопило графства Ноттінгемшир, Йоркшир і Ланкашир, де робітники мануфактур цілеспрямовано руйнували обладнання фабрик, щоб запобігти викликаному технічним прогресом безробіттю. Виступ луддитів був жорстоко придушений військами наступного року.

У 1862 році американський винахідник, лікар, володар понад півсотні патентів Річард Гатлінг запатентував перший у світі багатостовбурний кулемет Revolving Battery Gun.

1873 - дантист із Сан-Франциско Джон Бірс запатентував золоті коронки для зубів

У 1879 році Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат. У першій моделі кожна торгова операція фіксувалася на диску. Пізніше з'явився спеціальний індикатор, що дозволяв і касиру, і покупцеві бачити вартість покупки. Як результат - спокуса продавця що-небудь приховати ставала значно менше. Рітті також придумав пристосування, що фіксувало кожну грошову операцію на паперовому рулоні. Тепер господар міг звірити суму готівки в касі з сумою, позначеною на рулоні, і точно дізнатися, скільки було зроблено покупок за день. Кафе Рітті стало приносити непоганий дохід не тільки через "чесність" буфетників, а й через наявність незвичайного апарату, який збирав натовпи роззяв. Згодом винахід Рітті отримало назву "непідкупний касир Рітті".

У 1890 році в Лондоні відкрилася перша в світі підземна електрична дорога - метро. З 1890 року замість тунелів дрібного закладення стали будувати лінії на електричній тязі, які в центрі міста проходять в тунелях глибокого закладення, а на околицях виходять на поверхню. Перша в світі підземна електрична дорога - Північна лінія на ділянці Стоквелл-Кінг Вільям-Стріт. Відкрив рух і першим пасажиром став принц Уельський, майбутній король Великобританії Едуард VII. Перша електрична лінія протяжністю в шість кілометрів називалася Metropolitan Railway, тобто "Столична залізниця" і сполучила два вокзали: Педдінгтон і Фаррінгтон. Скорочення цієї довгої назви до п'яти букв і породило всім нам знайоме "метро". У 1890-1904 роках були побудовані чотири такі лінії, що отримали загальне найменування Індепендент-тьюб. Три пізніші лінії, відкриті в 1906-1907 роках, отримали класифікацію Йеркс-тьюб, на прізвище Чиказького мільйонера Йеркса, на гроші якого вони були споруджені. З цього часу почалася і поетапна електрифікація паровозних ліній, яка повністю завершилася до 1913 року. В даний час Лондонський метрополітен включає в себе 270 станцій, протяжність шляхів - понад 400 кілометрів.

1899 • У Відні вийшла друком знаменита книга австрійського психолога Зигмунда Фрейда «Тлумачення снів», вплив котрої на людство спеціалісти порівнюють лише з творами Карла Маркса і Чарльза Дарвіна, хоча перший тираж в 600 примірників був проданий аж за 9 років.

1921 - на залізничному вокзалі в Токіо скоєне вбивство Такасі Хари, прем'єр-міністра Японії

1921 — розпочався Другий зимовий похід Армії УНР під проводом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника — головна Волинська група перейшла польсько-український радянський кордон під Олевськом.

У 1922 році була виявлена гробниця фараона Тутанхамона. Тутанхамон - фараон XVIII династії єгипетських фараонів, що правив в 1347-1337 до н.е. гробниця Тутанхамона розташована в Долині царів, і це єдина майже не розграбована усипальниця. Вона була виявлена двома англійцями - єгиптологом Говардом Картером і археологом-любителем лордом Карнарвоном. У гробниці збереглися численні прикраси, а також саркофаг з чистого золота з муміфікованим тілом фараона. 4 листопада 1922 був розчищений вхід в гробницю. Картер і Карнарвон стали першими за три тисячоліття людьми, що спустилися в неї. Після тривалих розкопок 16 лютого 1923 Картер спустився в "золотий чертог" - похоронну камеру гробниці, де знаходився сам саркофаг фараона. Лорд Джордж Карнарвон, який фінансував розкопки, помер 5 квітня 1923 року в Каїрському готелі "Континенталь" від запалення легенів, проте практично відразу виникли містифікації навколо його смерті.

У наступні роки преса підігрівала чутки про "прокляття фараонів", яке нібито призвело до загибелі першовідкривачів гробниці. Всього було 22 "жертви прокляття", 13 з яких безпосередньо були присутні при розтині гробниці. Однак факти свідчать про те, що докази "прокляття" були підігнані для досягнення газетної сенсації: абсолютна більшість учасників експедиції Картера досягли похилого віку, середня тривалість їх життя становить 74,4 року.

Одна з популярних теорій, які намагаються проаналізувати загибель учасників експедиції, пов'язує її з грибком або іншим мікроорганізмом, що знаходилися в усипальниці, що пояснює, зокрема, той факт, що першим помер астматик лорд Карнарвон.

1939 • На 40-у щорічному автошоу в Чикаго вперше продемонстровано автомобіль з кондиціонером — розкішний Packard з кліматичною установкою, здатною підтримувати в салоні машини задану температуру відфільтрованго повітря. Технічна новинка стала сенсацією шоу, але із-за дороговизни пристрою пройшло не одне десятиліття, поки середній американець зміг дозволити собі купувати авто з кондиціонером.

1940 • Президія Верховної Ради СРСР встановила деталізовану лінію кордону між Українською РСР та новоутвореною Молдавською РСР. При їх розмежуванні максимально можливо враховувався етнічний чинник, внаслідок чого у складі УСРР було залишилося 8 із 14 районів колишньої Молдавської АРСР, а до України було приєднано три повіти Бессарабії.

1946 • У Парижі засновано Організацію Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

У 1950 році в Римі була прийнята Конвенція Про захист прав людини і основних свобод, відома як Європейська конвенція з прав людини.

1952 • Королева Великобританії Єлизавета II, котра зайняла престол після смерті свого батька Георга VI, вперше відкрила засідання парламенту країни.

1956 • Після двох тижнів демонстрацій, сутичок з властями і політичної нестабільності в Угорщині, радянські війська силою танків придушили громадянський протест і повалили владу прем'єра Імре Надя — введені в Будапешт радянські збройні сили застосували вогонь проти мирного населення, що викликало збройний спротив і привело до загибелі, за неофіційними даними, близько 25 тисяч мадяр і 7 тисяч радянських солдат; більше чверті мільйона угорців були змушені втекти до Австрії, а сам Імре Надь знайшов притулок в посольстві Югославії.

1965 • Лі Енн Робертс-Брідлов стала першою жінкою-водієм, що подолала рубіж швидкості 300 миль/год — на автомобілі "Spirit of America — Sonic 1" з реактивним двигуном J79 в Соляній пустелі в штаті Юта вона розвинула швидкість 308 миль/год (499 км/год). Через декілька годин її чоловік Крейг Брідлов побив власний минулорічний рекорд — на цьому ж авто він досягнув швидкості 555.49 миль/год (900 км/год).

У 1966 році сталася сильна повінь в центральних і північних районах Італії. Вийшовши з берегів, річка Арно затопила дві третини Флоренції. Загинуло 113 людей, постраждали тисячі витворів мистецтва доби Відродження - зокрема, були залиті знаменита художня галерея Уффіці і бібліотека з раритетними виданнями

1967 - введена в експлуатацію Останкінська телевежа

1970 • В Радянському Союзі засновано Комітет прав людини — академік Андрій Сахаров, Андрій Твердохлібов і Валерій Чалідзе підписали статут організації. У 1971 році до них приєднався Ігор Шафаревич.

1970 - під час випробувального польоту британо-французький надзвуковий пасажирський авіалайнер «Конкорд» удвічі перевищив швидкість звуку

1970 - загинув, урятувавши 5-річну дівчинку з-під коліс поїзда, українець Олексій Берест - лейтенант Червоної армії, політпрацівник, який встановив, разом із М. Єгоровим та М. Кантарією, прапор перемоги на даху німецького Рейхстагу 30 квітня 1945 р. Указом президента Віктора Ющенка йому посмертно присвоєно звання Героя України.

1979 • Іранські студенти — послідовники аятоли Хомейні — штурмом взяли американське посольство в Тегерані і захопили 90 заручників. За їх звільнення вони вимагали видачі колишнього шаха, котрий перебував у США на лікуванні від раку підшлункової залози. Через два тижні Хомейні звільнив заручників-неамериканців, всіх жінок і американців, представників нацменшин, як таких, що пригноблюються урядом США. Решта 52 заручника були звільнені лише через 444 дні, 20 січня 1981 року.

1991 - Віктор Ілюхін, член колегії прокуратури СРСР, підписав постанову про порушення кримінальної справи щодо Михайла Горбачова за 64-ю статтею Кримінального кодексу РРФСР («зрада Батьківщині») - за визнання незалежності прибалтійських республік. 6 листопада Ілюхін був звільнений із прокуратури

1995 • У Тель-Авіві 27-річний студент-юрист Їгал Амір, пов'язаний з право-екстремістським угрупуванням Ейял, смертельно поранив 73-річного прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Рабіна, одного із авторів підписаної в 1993 році Декларації про принципи співіснування з палестинцями і мирного ізраїльсько-палестинського договору 1994 року. Заарештований на місці злочину Амір пояснив свої дії тим, що Рабін "хотів віддати нашу країну арабам". Наступним прем'єр-міністром став Шимон Перес.

2001 • У Лондоні відбулась прем'єра фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь».

2008 • На президентських виборах в США перемогу отримав Барак Хусейн Обама II. Він переміг республіканця Джона Маккейна і, набравши 52,7% голосів, став першим афроамериканцем-президентом США. Віце-президентом став Джозеф Байден.

2008 - до України з офіційним візитом уперше прибув лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі. Екстравагантний полковник-бедуїн привіз із собою до Києва намет, в якому він традиційно мешкає в закордонних візитах, та групу охоронниць-жінок. Шатро розбили в резиденції на вулиці Липській

2010 • Літак ATR 72-212 кубинської авіакомпанії AeroCaribbean, що виконував рейс Сантьяго-де-Куба—Гавана, впав у провінції Санкті-Спірітус: загинули всі 61 пасажир і 7 членів екіпажу.

2010 • В парку розваг Ferrari World в Абу-Дабі (Об'єднані Арабські Емірати) відкрито пневматичну, найшвидшу у світі, американську гірку Formula Rossa — завдяки використанню технології гідравлічного катапультування, аналогічної військовим катапультам на американських авіаносцях, вагонетки атракціону здатні за 4,9 секунди розігнатись до швидкості 240 км/год.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА