Якщо ми не будемо вакцинувати населення, то медична система області такого навантаження не витримає.

А ситуація така: на Вінниччині провакциновано понад 650 тисяч осіб. Це 42,4% населення області. Першу дозу отримали 370 тисяч людей. Двома дозами вакциновано 24 відсотки населення. Їх можна вважати фактично захищеними від коронавірусу. Про це розповіла директор департаменту охорони здоров’я області Ольга Задорожна. За темпами вакцинації Вінниччина на 10 рейтинговому місці. Практика показує: чим більше вакцинованих людей, тим менший рівень захворюваності і менша завантаженість лікарень. У нас існує 24 пункти щеплення. Це ті, що створені на базі лікувальних закладів. Крім цього, маємо 24 центри масової вакцинації. Вони не створюються у медичних закладах а розгорнуті у пристосованих приміщеннях сільських рад, у клубах, бібліотеках, вокзалах, поштах — там, куди найчастіше приходять люди.

На Вінниччині є будь-яка вакцина, котра зареєстрована в Україні, у достатній кількості. Очікуємо нові надходження Pfizer і AstraZeneca. За словами керівника департаменту, у нас достатньо кадрових ресурсів, щоб забезпечити вакцинацію і навіть під’їхати до кожного, хто цього потребує. План вакцинації постійно зростає. Він вже збільшений у півтора раза. Якщо ми мали вакцинувати 10 тисяч населення, то зараз — 15 тисяч людей.


Ми вакцинуємо більше 10 тисяч населення, але багато людей до нас так не доходять. У Вінницькому районі провакциновано 28 відсотків населення. Найкраще відбувається вакцинація у Немирівській, Погребищенській, Тиврівській і Луко-Мелешківській громадах, де рівень вакцинованих — вище 30 від­сотків. У Тиврівській громаді, до речі, провакциновано 45 від­сотків мешканців. В Гайсинському районі провакциновано 29 відсотків населення. Найбільше — 66 відсотків вакцинованих — у Ладижині! Це найкращий результат в області. Ще трохи і в них буде 70 відсотків — те, чого вимагає ВОЗ. Це означає, що все працюватиме, і підприємства, і школи, і дитсадки. Найгірший результат по Гайсинському району у Джулинки, Теплика, Ольгополя, Райгорода.

У Жмеринському районі загальний рівень вакцинації 26 відсотків. Найгірша ситуація по Северинівці — 17 від­сотків. Інші громади — трохи вище 24%. У Могилів-Подільському районі провакциновано 28 відсотків населення. Найкращий результат у Могилеві-Подільському, Мурованих Курилівцях, Вапнярці. Найгірший результат — Піщанка, Томашпіль і Шпиків.

Загальний рівень вакцинації Хмільницького району — 32 відсотки. Найкращий результат у Калинівській громаді — 41 відсоток. Найгірший — у Вій­тівцях.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА