У пари чорних австралійських лебедів нещодавно зявилося поповнення — четверо маленьких пташенят.

На цю подію у Поділь­ському зоопарку чекали кілька років. Навіть будиночок на воді збудували для цієї парочки, аби їм було комфортно, щоб молоді птахи навчилися вити гніздечко. Утім, таких старань лебеді не оцінили і звели гніздо у кущах поблизу. А на початку вересня самка відклала яйця і практично не вставала з гнізда. Аби майбутня мама не голодувала, працівники зоопарку поставили поряд із гніздом миску з кормом і водою. Не забував дбати про свою половинку і майбутній батько. Час від часу він підходив до гнізда і змінював лебедицю, аби та могла відпочити і причепуритись. Майже шість тижнів тато і мама по черзі висиджували і вигрівали потомство. І ось нарешті вони з’явилися!

На своїй сторінці у Фейсбуку «Подільський зоопарк» милується: «Пухнасті сіренькі комочки ще зовсім маленькі і беззахисні. Їхні лапки ще настільки слабкі, що не здатні втримати вагу тіль­ця. Молоді батьки не відходять від малюків».

На батьківщині чорних лебедів, в Австралії, потомство з’являється переважно взимку. Австралійський ритм життя зберігають і виводять своїх пташенят у холодну пору року і птахи, привезені до Європи.

Аби холодна погода не зашкодила малюкам, лебедину сімейку переведуть до теплого зимівника. Варто додати, що саме чорні лебеді обирають собі пару раз на все життя і все роблять разом.

Соломія КАЛЮЖКО