Тут завжди живе бунтарський дух. Тут кожен камінь пам’ятає відчайдушну боротьбу. А вітер свободи і незалежності як ніде пронизливий . Кармалюк. Петлюра. Гальчевський…. А ще – усіх благословляє Джерело Богородиці. 

Два дні  у Літині   за підтримки недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних  досліджень» відбувається  Всеукраїнський патріотичний фестиваль Гальчевський фест. До  Джерела Богородиці на околиці Літина з’їхалися десятки кобзарів,  мистецьких гуртів, патріотів з усієї України, аби у Дмитрівську поминальну суботу пом’янути усіх загиблих у боротьбі за вільну і незалежну Україну.  Мета фестивалю – вшанувати пам’ять легендарного командувача повстанських сил Правобережної України Якова Гальчевського (отамана Орла) і розповісти землякам про його боротьбу за незалежність та територіальну цілісність України.

Як відомо, Яків Гальчевський народився у с. Гута-Літинська, нині с. Малинівка Вінницького району, в селянській сім’ї. Дослужився до звання штабскапітана царської армії. Після демобілізації повернувся в Україну і завідував школою в с. Бруслинів. Взяв найактивнішу участь в повстанні проти гетьмана Скоропадського, створив Літинський козацький курінь, з яким влився до армії УНР. У травні 1919 р. за дорученням Симона Петлюри став одним з організаторів повстанського руху на Поділлі, відомим як отаман Орел, а згодом – командувач усіх повстанських сил Правобережної України. Загинув в бою у березні 1943 р.

Детальніше у газеті “33 канал”