Сьогодні православні християни відзначають день пам’яті преподобного Нестора Літописця. Народився Нестор Літописець близько 1056 року, помер близько 1114 року. Чернець Києво-Печерського монастиря, святий, літописець, письменник. Для українців ця людина назавжди залишиться значущою фігурою. Адже саме він створив “Повість минулих літ”. Саме він був послідовником творців писемності слов’ян Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з його праці.

В Україні відзначають День української писемності та мови, який був започаткований Указом Президента в 1997 році. Цікавий факт – наші предки віддавали дітей до школи саме 9 листопада. Спочатку вся родина йшла до церкви, де молилася за майбутнє навчання перед іконою Нестора Літописця. А лише потім школярів відводили на уроки. У світі налічується понад 45 мільйонів людей, які розмовляють українською мовою. Більша їх частина проживає в Україні. Українська мова входить до третього десятка найпоширеніших у світі.

Українці святкують Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Завдяки справжнім майстрам вдалося зберегти українську самобутність, попри постійний натиск з боку агресорів.


У світі відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму (International Day Against Fascism and Antisemitism). Його заснували як день пам’яті, коли Третій рейх провів першу наймасштабнішу акцію фізичного насильства у відношенні до євреїв.

У світі відзначається Міжнародний День рекордів Гіннеса. Ця книга була створена британським інженером і власником пивоварні Х’ю Бівером. На початку листопада 1951 року він зі своїми друзями відправився на полювання, після чого вся компанія пішла в бар. Там між ними зав’язалася суперечка: яка птаха найшвидша. Чоловіки перечитали кілька довідників, проте відповіді не знайшли. І тоді у Бівера з’явилася думка, що потрібно створити таку книгу, де б записувалися всі рекорди. Назву книзі Х’ю дав на честь улюбленої пивоварні.

9 листопада увійшло до історії людства такими подіями:

1520 - король Данії і Норвегії Крістіан II, який правив також і Швецією, завершив "Стокгольмську криваву лазню" - розпочату напередодні розправу над своїми супротивниками в Стокгольмі.

Усього були страчені більше 100 іменитих громадян міста

1729 • У Севільї Великобританія та Іспанія уклали мирний договір, який завершив дворічну війну, — спроби Іспанії повернути Гібралтар і Менорку виявились марними.

1799 • 18 брюмера генерал Наполеон Бонапарт при підтримці військових здійснив державний переворот, ліквідувавши режим Директорії і ставши на чолі тріумвірату консулів. Ця подія стала фактичним завершенням Французької революції і початком одноосібного правління Наполеона.

1848 - у Німеччині стратили ліберального лідера Роберта Блюма.

Це символ поразки революції 1848-1849 р. Загалом, у Німеччині 9 листопада називають Schicksalstag (буквально - фатальний, або доленосний день) через події 1848, 1918, 1923, 1938 та 1989 р.

1872 • О 7-20 у Бостоні спалахнула пожежа, яку вдалось загасити лише через 12 годин. За цей час вогнем було знищено 776 будівель на понад 26 гектарах міської забудови. Незважаючи на такі масштабні руйнування загинуло лише 13 чоловік.

1882 рік – український театр Марка Кропивницького дебютує в Єлисаветграді (нині Кропивницький) з п’єсою “Наталка-Полтавка”;

1906 - дозволом виходити із селянських общин у Росії почалася аграрна реформа Петра Столипіна

1907 рік – король Великобританії Едуард VII отримує в подарунок найбільший в світі діамант;

1911 - успішне випробування першого у світі ранцевого парашута РК-1 конструкції Гліба Котельникова

1917 • У ніч з 8 на 9 листопада на II Всесоюзному з'їзді рад утворено перший радянський уряд — Раду народних комісарів — на чолі з Володимиром Леніним. До нього також увійшли сподвижники Леніна по партії — Риков, Шляпников, Антонов-Овсієнко, Криленко, Дибенко, Ногін, Луначарський, Скворцов-Степанов, Сталін та ін. Новий склад Всеросійського Центрального виконавчого комітету Рад (ВЦВК) очолив більшовик Лев Каменєв.

1918 рік – проголошення Австрійської імперії;

1918 - у ході Листопадової революції в Німеччині імператор Вільгельм II зрікся престолу.

Новим канцлером призначений лідер соціал-демократів Фрідріх Еберт. О 14-й годині Філіп Шейдеман, один із лідерів соціал-демократів, з балкона рейхстагу оголосив про створення Німецької республіки, а дві години потому лідер ліворадикального "Союзу Спартака" Карл Лібкнехт проголосив створення соціалістичної республіки

1923 • Поразкою закінчилась спроба державного перевороту Націонал-соціалістичної партії (НСДАП) у Мюнхені, коли Адольф Гітлер проголосив початок "національної революції", плануючи, за прикладом італійських фашистів, здійснити "похід на Берлін".

1938 рік – в Хусті створена напіввійськова організація “Карпатська Січ”, яка повинна була обороняти Карпатську Україну;

1938 • Міністр пропаганди Німеччини Йозеф Геббельс і керівництво Націонал-соціалістичної робітничої партії (НСДАП) організували в країні єврейський погром, який увійшов у історію під назвою «Кришталева ніч», оскільки в ході його було розбито багато вітрин і віконного скла. Штурмові загони (СА) і нацисти підпалювали синагоги, рограбовували єврейські магазини, приміщення єврейських організацій та громад. Під час погрому було спалено 267 синагог, заарештовао і відправлено до концтаборів близько 20 тисяч євреїв, 91 з них було вбито.

1947 рік – київське “Динамо” розгромило одеський “Харчовик” з рахунком 5:1 та здобуло Кубок УРСР з футболу;

1956 - президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ "Про заборону колишнім ватажкам і активним учасникам українського націоналістичного підпілля, які були засуджені й відбували покарання, повертатися в західні області УРСР"

1956 • Після введення радянських військ в Угорщину і жорстокого придушення національного повстання французький філософ і письменник Жан-Поль Сартр, давній симпатик Радянського Союзу, в журналі "L'Express" відмовився від своєї публічної підтримки СРСР, його комуністичної системи і свого членства у Французькій компартії: "Кожне сказане [комуністами] речення — це результат тридцяти років брехні і безпам'ятства".

1961 рік – місто Сталіне перейменовано в Донецьк;

1962 рік – місто Станіслав отримало нову назву Івано-Франківськ;

1965 • У результаті виходу з ладу 230-кіловольтної лінії електропередачі поблизу канадського міста Онтаріо 30 мільйонів людей у восьми східних штатах США і провінціях Квебек та Онтаріо на цілу ніч опинились в повній темряві — найбільша в історії аварія у системі електропостачання. Лише під ранок подачу електрики вдалось відновити і "звільнити" із вагонів метро та кабін ліфтів 800 тисяч осіб.

1967 рік – в США вийшов перший тираж відомого музичного журн

1976 • У Києві створено Українську громадську групу сприяння виконанню Гельсінських угод, яка об'єднала діячів українського правозахисного руху. Керівником групи став письменник Микола Руденко. Про це було оголошено на пресконференції, яка відбулась у Москві на квартирі журналіста Олександра Гінзбурга.алу “Rolling Stone”;

1979 - внаслідок помилки американського комп'ютера системи NORAD (North American Aerospace Defense Command - Північноамериканське командування авіакосмічної оборони), який повідомив про радянський ядерний напад, у США оголошена ядерна тривога. Протягом 10 хвилин світ перебував на межі ядерної війни.

Пізніше було встановлено, що причиною інциденту стала комп'ютерна стрічка, призначена для відпрацювання дій при ракетному нападі. Її помилково завантажили в комп'ютер, що перебував на бойовому чергуванні

1981 • В Нагашимі (Японія) в повітря піднялась американська повітряна куля "Double Eagle V" з капітаном Беном Абруцци і членами екіпажу Ларрі Ньюменом, Роном Кларком і японцем Роккі Аокі на борту. Їх переліт через Тихий океан завершився 12 листопада, після подолання 9244 кілометрів шляху до Каліфорнії (рекорд дальності польотів).

1985 рік – 22-річний Гаррі Каспаров стає наймолодшим гросмейстером чемпіоном світу;

1989 • Східнонімецькі власті дозволили вільний перетин Берлінської стіни для переходу із Східного до Західного Берліну. Наступного дня громадяни міста стихійно почали розбирати 45-кілометровий символ Холодної війни, що протягом 28 років розділяв Німеччину на два політичні табори. Його багато разів добудовували й розширювали, Кількість убитих при спробі перетнути кордон у напрямку Західного Берліна оцінюють у 136—200 осіб. Безпосередніми «жертвами муру» вважаються ті, хто загинули від пострілів прикордонних снайперів НДР або нещасні, які підірвалися на мінному полі (всередині «муру») в період 1961–1989 рр.

1994 рік – в Шрі-Ланці жінка вперше стає президентом, це була Чандріка Кумаратунга;

1995 • У Страсбурзі затверджено рішення ПАРЄ про вступ України до Ради Європи в якості її 37-го члена. Це символізувало визнання суверенності України і її залучення до активного формування спільної європейської політики.

2000 рік – невідомий купує картину Пабло Пікассо “Жінка зі складеними руками” в Інтернеті на аукціоні Christie’s за 55,6 мільйонів доларів.

2005 - терористи-смертники атакували три готелі в Аммані (Йорданія), внаслідок вибухів загинуло щонайменше 60 людей

2020 • Президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Росії Володимир Путін підписали тристоронню Угоду про припинення вогню, що завершила поновлений у вересні етап Азербайджано-вірменської війни за Нагірний Карабах. Поставлений перед фактом, припинити з наступного дня бойові дії погодився і Араік Арутюнян, президент самопроголошеної вірменської Республіки Арцах.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА