Якщо спеціалісти звільняються, то хто ж надаватиме медичні послуги? – бідкаються у колишньому райцентрі. Ця лікарня одна із тих, які були районними. Але після ліквідації райцентрів, до списку яких потрапили Муровані Курилівці, тут буквально йде боротьба за виживання.

Як стверджують мешканці районного центру, з лікарні виживають досвідчений медперсонал. Ми вже розповідали про конфлікт у єдиній лікувальній установі Мурованих Курилівців. Минуло два тижні, але скандал не вщухає.

Нещодавно з лікарні звільнився лікар-хірург Анатолій Шевцов.

– Я не погодився на істотну зміну умов праці. Не за себе образливо, а за медсестер та санітарок, котрі постраждали, вважаю, несправедливо, — розповідає він.

— Без роботи залишилася і моя дружина — лікар. Я собі роботу завжди знайду, ось тільки відпочину трохи. В лікарні я був і хірургом, і «узістом» і ендоскопістом. Мою санітарку звільнили, змусивши написати її заяву «за власним бажанням». Медсестру досвідчену скоротили. І все з порушеннями, всупереч законам. Неправильно все це…


У громаді створили навіть спеціальну комісію, котру очолив секретар селищної ради Сергій Ладан. Туди увійшли начальники фінансового управління, фінансового обліку, управління регіонального розвитку. Їм доручили розібратися у всіх спірних моментах. Поки триває перевірка і опрацьовування всієї зібраної інформації, члени комісії нічого не коментують. Зазначають лише, що приходили до лікарні не з метою вчиняти якісь репресії. Утім, голова громади Галина Цибульська дуже непокоїться:

- У колективі склався важкий мікроклімат. Спеціалісти масово звільняються, лікарня залишається без невролога і хірурга. Та що там казати, до Мурованих Курилівців на роботу не дуже рвуться.

Є ризик, що пакет послуг не буде забезпечений і лікарня може опинитися під загрозою закриття. До нашої лікарні вже давно не заїжджає «швидка допомога», людей везуть прямо до Могилева-Подільського. Я запитала конкретно: для чого ви збіль­шуєте пакети надання послуг, скорочуючи людей? Хто ж буде забезпечувати надання медичних послуг? Відповіді я так і не отримала.

Неправильно розпоряджаються керівник медзакладу грошима. Можна ж поставити плитку за 100 гривень, а не за 1 тисячу гривень. Можна купити дешевшу шпаклівку. Лариса Білозір давала керівнику медзакладу гроші для лікарні. Але вони витрачалися неконтрольовано. Навіть на той же скандальний ганок можна було встановити звичайні перила, а не нікельовані, котрі коштують значно більше. (Нагадаємо, урочисте відкриття ганку у Мурованокуриловецькій лікарні спричинило грандіозний скандал).

І що з того, що ганок презентабельний? Зате кухня убита, інші приміщення валяться... А в керівника лікарні — новий кабінет, котрий вона забрала у дитячого відділення. Є певні критерії для скорочення, а тут старшу медичну сестру вищої категорії, котра працювала в лікарні 39 років, переводять працювати в реєстратуру, де може справитися дівчинка після школи... Багато хто каже, що потрібно було б створити зовсім незалежну комісію. Але для того, що провести аудит, потрібно немало грошей. Зрозуміло, є закони юридичні. Але, крім них, є закони совісті.

На вимогу громади в гості до Вікторії Куйбіди приходив місцевий блогер Артем Алтмишбаєв. І зі свого досвіду роботи з будівельними матеріалами розповів, що ремонт в кабінеті керівниці не такий вже й розкішний, що є кабінети чиновників у Мурованих Курилівцях дорожчі. І телевізор тут зовсім не як предмет розкоші, а засіб для проведення навчань і конференцій.

Вікторія Куйбіда-Гук

- Комісія з адміністрації громади не мала права проводити перевірку діяльності лікарні, — розповідає керівник лікувального закладу Вікторія Куйбіда-Гук. — Але ніхто їм не заборонив все переглянути і робити якісь висновки. Утім, ми й досі нічого не знаємо про якісь результати цієї перевірки. Але як не крути, а лікарню треба підготувати для того, аби вона могла надавати послуги з допомоги при невідкладних станах. У нас є можливості підписати договори на 10 пакетів з НСЗУ, ми закупили чимало нового обладнання. Ремонти робити — це перша необхідність. Я запитувала членів комісії, хто нам допоможе з ремонтами? Спонсори? То мала б допомогти в цьому селищна рада. Всі інші проблеми вирішаться. Якщо опорним лікарням допомагає «Велике будівництво», то таким, як наша, розраховувати слід тільки на місцеву владу.

Тут можна поставити три крапки, бо невирішених проблем, ображених людей і небажання почути одне одного не стає менше.